Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζεται η απεργία στα διυλιστήρια, στον αγώνα και άλλοι κλάδοι
  • Κλιμάκωση με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα στις 18 Οκτώβρη
  • Αγωνιστικές αποφάσεις και κύμα αλληλεγγύης ενάντια στις νέες εντολές επίταξης απεργών από την κυβέρνηση Μακρόν

Από συγκέντρωση απεργών στη Γαλλία
Από συγκέντρωση απεργών στη Γαλλία
Αγωνιστικό ανάστημα υψώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της Γαλλίας που συνεχίζουν την απεργία για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς, με την Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας FNIC CGT στην πρώτη γραμμή της μάχης, κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης από την κυβέρνηση Μακρόν που προχωρά σε επιστράτευση απεργών, την ίδια ώρα που και η ίδια ομολογεί ότι τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου είναι τεράστια!

Από προχτές η κυβέρνηση έχει αρχίσει να δίνει εντολές επίταξης απεργών σε μονάδες ενεργειακών κολοσσών όπως της «Total» και της «ExxonMobil», ενώ, συνεχώς, απειλεί ότι αντίστοιχα μέτρα θα δρομολογήσει και αλλού.

Κόντρα όμως στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας, η απεργία συνεχίζεται, ενώ παράλληλα δυναμώνει η αλληλεγγύη και στον αγώνα μπαίνουν και άλλοι κλάδοι και μεγάλοι εργασιακοί χώροι.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές, εκτός από τους εργαζόμενους σε διυλιστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης βενζίνης, απεργιακές κινητοποιήσεις διεξάγονται πλέον και σε 5 πυρηνικά εργοστάσια της EDF, ενώ συνεχίζονται απεργίες και σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της «Engie».

Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σε θέση μάχης για τις 18 Οκτώβρη

Εξόρμηση αλληλεγγύης και ενημέρωσης χτες τα ξημερώματα στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο
Εξόρμηση αλληλεγγύης και ενημέρωσης χτες τα ξημερώματα στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο
Χτες, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι την Τρίτη 18 Οκτώβρη θα γίνουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, απεργιακές και άλλες, με βασικά αιτήματα την υπεράσπιση μισθών, συντάξεων (η κυβέρνηση Μακρόν προετοιμάζει νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές) αλλά και του ίδιου του απεργιακού δικαιώματος. Ηδη μια σειρά πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους, καλώντας σε απεργία.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες (CGT Commerce et Services), με χτεσινή της ανακοίνωση καλεί σε απεργία μέχρι και τις 18 Οκτώβρη, τονίζοντας: «Θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η οργή των εργαζομένων στα διυλιστήρια είναι μόνο ένας συντεχνιακός αγώνας για τους πλούσιους εργαζόμενους! Είναι όλοι οι κλάδοι που επηρεάζονται από το ιστορικό επίπεδο του πληθωρισμού που υποφέρουμε εδώ και μήνες. "Δεν διαπραγματευόμαστε με τα μπλόκα", λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - μήπως, λοιπόν, πρέπει να στείλουμε ανθοδέσμες με τριαντάφυλλα στο MEDEF (σ.σ. γαλλικός ΣΕΒ) για να αυξηθούν οι μισθοί;». Σημειώνοντας ότι «οι περισσότερες από τις μισθολογικές κλίμακες είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό» και ότι «οι εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα!» καταλήγει ότι «η ενότητα των εργαζομένων στον ίδιο σκοπό είναι η μόνη λύση για να λυγίσουν τα αφεντικά και να αναγκαστούν να αυξήσουν τους μισθούς».

Το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας καλεί επίσης σε απεργία στις 18 Οκτώβρη, καλώντας σε οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων για τη λήψη σχετικών αποφάσεων και την καλύτερη προετοιμασία της.

Σε απεργία στις 18 Οκτώβρη καλούν και συνδικάτα σιδηροδρομικών, όπως το συνδικάτο CGT Cheminots de Versailles (Βερσαλλίες).

Καταστολή και «ενδιαφέρον» από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση από τη μεριά της εντείνει την καταστολή και την επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα. Χτες εκδόθηκε διάταγμα για την επίταξη απεργών και στην αποθήκη καυσίμων της «Total Energies» στη Δουνκέρκη, που απεργούν από τις 27 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την αποθήκη σε περίμετρο 300 μέτρων, στήνοντας «μπλόκα» και ελέγχους και σε όσους συγκεντρώνονταν στο σημείο, προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς.

Την ώρα που «με το μαστίγιο» δίνει μάχη για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων - στην Ενέργεια και συνολικότερα - η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει «ενδιαφέρον» για τους εργαζόμενους. Χωρίς να μπορεί κρύψει το πασιφανές, ο υπουργός Οικονομικών Μπρ. Λεμέρ δήλωνε στον ραδιοσταθμό RTL ότι η «TotalEnergies» έχει «τη δυνατότητα και άρα το καθήκον» να αυξήσει τους μισθούς, προσθέτοντας μάλιστα ότι η εταιρεία «άργησε» να αρχίσει συνομιλίες με τα συνδικάτα, αφού αποκόμισε μεγάλα κέρδη. Αλλά και η υπουργός Ενέργειας Ανιές Πανιέ-Ρινασέρ είπε ότι «η Total πρέπει να αυξήσει τους μισθούς...».

Χτες βράδυ, βρίσκονταν σε εξέλιξη μεταξύ άλλων διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους των απεργών και της διοίκησης της TotalEnergies.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ και συνδικάτα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, χτες τα ξημερώματα, μέλη του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής, μοίρασαν την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ (φωτ.), ενημερώνοντας τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια για τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους απεργών στη Γαλλία.

Τα μέλη του κλαδικού Συνδικάτου κάλεσαν παράλληλα τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία στις 9 Νοέμβρη, τονίζοντας ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη αλληλεγγύη, να δυναμώνει ο αγώνας των εργατών σε κάθε χώρα, σε κάθε κλάδο, σε κάθε εργοστάσιο.

Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωση και σχετικό αφισάκι έχει καλέσει σε «μαζική διεθνή αλληλεγγύη στους εργάτες της Γαλλίας», ενώ τη Δευτέρα 17/10 αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ θα βρεθεί στη Γαλλία και θα μεταφέρει την αλληλεγγύη των συνδικάτων της Ελλάδας.

Ιταλία: Κινητοποίηση ενάντια στα εργατικά ατυχήματα

Στο μεταξύ, στην Ιταλία, ακόμη ένας εργάτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε προχτές σε εργοτάξιο στην πόλη Αρκουάτα στο Αμπρούτσο, επιβεβαιώνοντας τις διαστάσεις «επιδημίας» που έχουν πάρει τα εργατικά «ατυχήματα» τα τελευταία δυο χρόνια, με εκατοντάδες νεκρούς μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 και κατά μέσο όρο 3 νεκρούς εργάτες τη μέρα.

Οι δύο εργάτες γλίστρησαν και έπεσαν από ψηλά την ώρα που προσπαθούσαν να τοποθετήσουν ένα μεταλλικό πλέγμα σε μια προεξοχή.

Η κατάσταση είναι τόσο οξυμένη που αναγκάζει ακόμα και τους εργατοπατέρες στις διοικήσεις των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών της Ιταλίας να καλέσουν σε κινητοποιήσεις. Ετσι, οι CGIL, CISL και UIL, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρώμη το Σάββατο 22/10, δηλώνοντας ότι «πρέπει να σταματήσουμε την καθημερινή σφαγή στους χώρους εργασίας» και να μην «ανεχτούμε τους θανάτους τριών εργατών τη μέρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ