Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΚΑΜΠΙΑ - ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Δεκάδες νεκρά παιδιά από αντιπυρετικά ινδικής εταιρείας

Οι ινδικές αρχές σταμάτησαν μεσοβδόμαδα την παραγωγή σιροπιών σε εργοστάσιο της εταιρείας «Maiden Pharmaceuticals», μετά από έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επιβεβαίωσε ότι παιδιατρικά σκευάσματα της φαρμακοβιομηχανίας συνδέονται με τον θάνατο περίπου 70 παιδιών στην Γκάμπια, καθώς περιείχαν τις τοξικές ουσίες διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή αντιψυκτικών υγρών.

Ινδοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι έλεγξαν εργοστάσιο της εταιρείας «Maiden» στην πόλη Σονεπάτ και εντόπισαν 12 παραβιάσεις του κανονισμού λειτουργίας.

Η αστυνομία της Γκάμπια σε μια προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη, ανέφερε ότι ο θάνατος 69 παιδιών από οξεία νεφρική ανεπάρκεια συνδεόταν με τα σιρόπια για τον βήχα που παρασκευάστηκαν στην Ινδία και εισήχθησαν στη χώρα μέσω μιας εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «Moneycontrol» μετέδωσε νωρίτερα, επικαλούμενος τον αρμόδιο για τον έλεγχο των φαρμάκων του κρατιδίου Χαριάνα, ότι η εταιρεία «Maiden» δεν είχε προχωρήσει σε έλεγχο ποιότητας στην προπυλενογλυκόλη, στη διαιθυλενογλυκόλη και την αιθυλενογλυκόλη που χρησιμοποίησε για την παρασκευή των σιροπιών, ενώ κάποιες παρτίδες της προπυλενογλυκόλης δεν ανέφεραν ημερομηνία παραγωγής και λήξης.

Η διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως ως αντιψυκτικά και σε υγρά για τα φρένα και για άλλες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως και ως μια πιο φθηνή εναλλακτική για τη γλυκερίνη σε κάποια φαρμακευτικά προϊόντα.

Τα συγκεκριμένα σιρόπια έχουν λάβει έγκριση για εξαγωγή μόνο στην Γκάμπια, επισήμαναν οι ινδικές αρχές, αν και ο ΠΟΥ σημείωσε ότι ενδέχεται να έχουν πάει και σε άλλες χώρες.

Στο μεταξύ, προχτές, οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν την έναρξη έρευνας για περιστατικά σοβαρών νεφρικών βλαβών που προκάλεσαν τον θάνατο άνω των 20 παιδιών στην πρωτεύουσα Τζακάρτα φέτος και συνδέονται με σιρόπια της ίδιας ινδικής εταιρείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ