Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Κατεδαφίζονται νέες πολυκατοικίες που μπορούν να στεγάσουν 75 εκατ. ανθρώπους!

Τον παραλογισμό της καπιταλιστικής οικονομίας, γνώμονας της οποίας είναι το μέγιστο επιχειρηματικό κέρδος σε βάρος των λαϊκών αναγκών, φέρνουν στην επιφάνεια ειδήσεις από την Κίνα, σύμφωνα με τις οποίες νεόκτιστες αλλά ανολοκλήρωτες πολυκατοικίες, ικανές να στεγάσουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους - περίπου 75 εκατομμύρια σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - κατεδαφίζονται επειδή δεν συμφέρει τους κινεζικούς επιχειρηματικούς ομίλους η ολοκλήρωσή τους.

Τεράστια ανολοκλήρωτα κτίρια - φαντάσματα γκρεμίζονται, είτε γιατί οι κατασκευαστικοί όμιλοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε δανειακές τους υποχρεώσεις και τράπεζες αρνούνται να τους δώσουν νέα δάνεια, είτε γιατί υπολογίζεται ότι δεν πρέπει να πέσουν στην αγορά για να μη ρίξουν κι άλλο τις τιμές των ακινήτων.

Σε συνθήκες που οι πωλήσεις ακινήτων φέρονται μειωμένες σχεδόν κατά 60% σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν για 11ο συνεχόμενο μήνα τον περασμένο Ιούλη και καταγράφουν περίπου 30% μείωση συγκριτικά με την περσινή χρονιά, όπως εκτιμούν ρεπορτάζ του «Al-Jazeera». Ως βασικότερος λόγος καταγράφεται η αντικειμενική αδυναμία εκατομμυρίων δανειοληπτών να συνεχίσουν να πληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Η Deutsche Bank εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια ανέρχονται συνολικά σε 1,8 με 2 τρισ. κινεζικά γουάν (περίπου 270 με 300 δισ. δολάρια), αντιστοιχώντας περίπου στο 5% των συνολικών στεγαστικών δανείων σε αξία.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο των ακινήτων εντείνει συζητήσεις και ανησυχίες για τη συνολική πορεία της κινεζικής καπιταλιστικής οικονομίας. Ο συγκεκριμένος κλάδος συνεισφέρει κατά 29% στη διαμόρφωση του κινεζικού ΑΕΠ, σύμφωνα με ΜΜΕ που επικαλούνται στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Οικονομικής Ερευνας της χώρας. Επίσης, τα στεγαστικά δάνεια - σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ - αντιστοιχούν σε αξία στο 30% έως 40% των συνολικών δανείων που χορηγούν οι κινεζικές τράπεζες.

Στην κατάσταση επιδρούν και τα νέα lockdown (στο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας) που επηρεάζουν δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενους, σε πόλεις όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο. Το 2ο τρίμηνο του 2022, η κινεζική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη μόλις 0,4% ενώ ο στόχος ήταν 5,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ