ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Προς νέο γύρο αντιπαράθεσης μετά την έκθεση

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Σε νέο γύρο διαβουλεύσεων και ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων εισέρχονται, προφανώς, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στην 6σέλιδη έκθεση διαπιστώνεται, όπως αναμενόταν, ότι η Τεχεράνη «δε συμμορφώθηκε, εντός της 60ήμερης διορίας που της είχε δοθεί, έτσι ώστε να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου».

Στο κείμενο, που παρουσίασε, χθες, ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ στα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου και στον ΓΓ του ΟΗΕ, που βρίσκεται στη Βιέννη, αναφέρονται με λεπτομέρειες οι κινήσεις που έχουν γίνει από την ιρανική πλευρά για την προμήθεια συσκευών φυγοκέντρησης, αλλά και άλλων απαραίτητων υλικών και εργαλείων. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Τεχεράνη συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία, χαμηλού επιπέδου, πιλοτικού εμπλουτισμού ουρανίου» και παραδέχεται ότι οι ιρανικές αρχές ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμες.

Αργά το απόγευμα, ήρθε η πρώτη επίσημη ιρανική αντίδραση, όπου επισημαίνεται ότι «το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας για αναστολή του εμπλουτισμού ουρανίου στερείται νομικής βάσης και αντιβαίνει το περιεχόμενο των διεθνών συνθηκών και κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνει δεκτό». Στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι το Ιράν συνεργάστηκε με τη ΔΕΑΕ και της χορήγησε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να συνταχθεί η έκθεση, «κάτι που αποδεικνύει τις ειρηνικές προθέσεις της Τεχεράνης» και καταλήγει ότι «ο μοναδικός τρόπος επίλυσης του θέματος είναι ο διάλογος».

Χαμηλούς τόνους, προφανώς σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις των συνομιλητών της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τηρούσε, μέχρι χθες βράδυ, η Ουάσιγκτον. Η Κοντολίζα Ράις μίλησε για νέες πιέσεις, αλλά επανέλαβε πολλάκις ότι «οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τη σύγκρουση» και ότι «στόχος της επαναφοράς του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι να πειστεί η Τεχεράνη να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις».

Για «νέα μέτρα» έκανε λόγο και το Λονδίνο, αν και ο Μπλερ επίσης τόνισε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν». Το Παρίσι ζήτησε μια «νέα απόφαση για συνέχιση των κυρώσεων», ενώ δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από Μόσχα και Πεκίνο, που έχουν διαφωνήσει με την επιβολή σκληρών οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μάχες και επιθέσεις

Από το χτεσινό βομβαρδισμό από τους Αμερικανούς κτιρίου, στο Ραμάντι, με γυναικόπαιδα

Associated Press

Από το χτεσινό βομβαρδισμό από τους Αμερικανούς κτιρίου, στο Ραμάντι, με γυναικόπαιδα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σκληρές μάχες ξέσπασαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο Ραμάντι, αποδεικνύοντας ότι η κατάσταση, στο Κεντρικό και Βόρειο Ιράκ, κάθε άλλο παρά προς αποκλιμάκωση βαίνει. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε «θέσεις» ανταρτών και ακολούθησε πολύωρη ανταλλαγή πυρών. Οι κατοχικές δυνάμεις ανέφεραν 12 νεκρούς αντάρτες και 3 τραυματίες. Οι τοπικές αρχές, όμως, μιλούν για 26 νεκρούς, μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα, καθώς οι Αμερικανοί ισοπέδωσαν 3 κτίρια.

Στο μεταξύ, βορειότερα, τα πνεύματα είναι εξαιρετικά οξυμένα μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος 3 στρατιωτών και ενός λοχαγού του ιρακινού στρατού, για το βιασμό μιας 40χρονης πολύτεκνης Τουρκομάνας, πριν από λίγες ημέρες στο Ταλ Αφάρ, κατά τη διάρκεια ελέγχου. Η υπόθεση αυτή είναι η δεύτερη αναλόγου περιεχομένου μετά την καταγγελία νεαρής σουνίτισσας ότι βιάστηκε από σιίτες στρατιώτες, στη Βαγδάτη. Τη δεύτερη αυτή καταγγελία ελέγχουν, πλέον, και οι αμερικανικές δυνάμεις καθώς το θέμα τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις δεδομένης της άμεσης κάλυψης που παρείχε στους στρατιώτες ο πρωθυπουργός Μάλικι.

Στο μεταξύ, μικρής ισχύος αυτοσχέδια χημική βόμβα εξερράγη στη συνοικία Μπάγια, της Βαγδάτης, σκοτώνοντας 3 και τραυματίζοντας 35 ανθρώπους. Αμερικανοί αξιωματικοί υποστήριζαν ότι παρατηρείται προσπάθεια να κατασκευαστούν χημικές βόμβες, γεγονός, όμως, που, όπως υποστήριζαν, στρέφει, σταδιακά, την ιρακινή κοινή γνώμη κατά των ανταρτών. Τέλος, επίθεση δέχτηκαν, λίγο μετά την ανακοίνωση της επικείμενης μείωσης των βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, 2 βρετανικές βάσεις στη Βασόρα, χωρίς να προκληθούν θύματα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απαίτηση για άρση του αποκλεισμού

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ως «θετική αλλαγή» σχολίασε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΕΕ - ΗΠΑ - ΟΗΕ - Ρωσία), εκπρόσωπος της υπηρεσιακής παλαιστινιακής κυβέρνησης της «Χαμάς». Οπως υποστήριξε, στην ανακοίνωση, που αναγνώστηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ, δεν αναφέρονται οι λέξεις «εμπάργκο και αποκλεισμός», αλλά ότι «θα ληφθούν αποφάσεις για την άρση ή όχι των κυρώσεων και την περαιτέρω στάση μας, μετά τη σύσταση της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης», αφήνοντας «ανοιχτό το δρόμο για περαιτέρω προσέγγιση»...

Από την πλευρά του, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, που μετέβη στο Κάιρο, υπογράμμισε ότι η «διεθνής κοινότητα θα πρέπει πλέον, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, να άρει τον οικονομικό αποκλεισμό». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει και χωρίς τη συναίνεση των ΗΠΑ - Ισραήλ.

Η άρση ή χαλάρωση του οικονομικού αποκλεισμού είναι, ουσιαστικά, και ο στόχος των επαφών του Προέδρου Αμπάς, ο οποίος μετά τον Τόνι Μπλερ στο Λονδίνο, έφθασε, χθες, στο Βερολίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση, πριν επισκεφθεί και το Παρίσι. Ο Αμπάς επανέλαβε ότι η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση θα σεβαστεί τους όρους που θέτει το Κουαρτέτο, αν και, όπως σχολίαζαν αναλυτές, οι διαβεβαιώσεις του δεν ακούγονται αρκετές στους συνομιλητές του, εφόσον η «Χαμάς» δεν έχει συναινέσει.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, πάντως, αναμένεται να επιμείνει ιδιαιτέρως στο θέμα της οικονομικής βοήθειας, καθώς η κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη είναι πλέον τραγική. Σύμφωνα και με τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, από το Μάρτη του 2006, που εφαρμόστηκαν οι κυρώσεις, μέχρι σήμερα, περισσότεροι από τους μισούς από τους 3.700.000 Παλαιστινίους που ζουν στα παλαιστινιακά εδάφη, εξαρτούν πλήρως τη διαβίωσή τους από τη χορήγηση τροφίμων.

  • Η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» δημοσίευσε χτες εκτενές ρεπορτάζ όπου υποστηρίζεται ότι όλα τα σώματα του συριακού στρατού, πλην της αεροπορίας, ενισχύουν τις θέσεις τους κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, όπως και στα υψώματα Γκολάν και στη θάλασσα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι γίνεται ανανέωση και εκσυγχρονισμός της αεράμυνας, του ναυτικού, των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κ.ο.κ., με την οικονομική βοήθεια του Ιράν.
ΗΠΑ - ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ
Καθησυχάζουν τη Ρωσία

ΜΟΣΧΑ.-

Στη Μόσχα βρίσκεται από χτες ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Στέφαν Χάντλεϊ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τη Ρωσία για τις προθέσεις των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά ζητήματα όπως η εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στο έδαφος της Πολωνίας και της Τσεχίας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε για άλλη μια φορά τα περί απειλής από το Ιράν, χρησιμοποιώντας τα γνωστά προσχήματα των ιμπεριαλιστών προκειμένου να προωθούν τα σχέδιά τους. Ο ίδιος απέκλεισε την αξιοποίηση της Ουκρανίας στην «αντιπυραυλική ασπίδα».

Σε συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, ο Σ. Χάντλεϊ και ο Ρώσος ομόλογός του, Ιγκόρ Ιβανόφ, παραδέχτηκαν πως υπάρχουν διαφωνίες, ωστόσο δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στενά, ώστε να τις ξεπεράσουν και να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι. Ο Ιγκόρ Ιβανόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν στενά σε τομείς όπως είναι «η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και να αγωνιστούν για την παγκόσμια ειρήνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ