Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Προς νέο γύρο αντιπαράθεσης μετά την έκθεση

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Σε νέο γύρο διαβουλεύσεων και ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων εισέρχονται, προφανώς, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στην 6σέλιδη έκθεση διαπιστώνεται, όπως αναμενόταν, ότι η Τεχεράνη «δε συμμορφώθηκε, εντός της 60ήμερης διορίας που της είχε δοθεί, έτσι ώστε να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου».

Στο κείμενο, που παρουσίασε, χθες, ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ στα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου και στον ΓΓ του ΟΗΕ, που βρίσκεται στη Βιέννη, αναφέρονται με λεπτομέρειες οι κινήσεις που έχουν γίνει από την ιρανική πλευρά για την προμήθεια συσκευών φυγοκέντρησης, αλλά και άλλων απαραίτητων υλικών και εργαλείων. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Τεχεράνη συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία, χαμηλού επιπέδου, πιλοτικού εμπλουτισμού ουρανίου» και παραδέχεται ότι οι ιρανικές αρχές ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμες.

Αργά το απόγευμα, ήρθε η πρώτη επίσημη ιρανική αντίδραση, όπου επισημαίνεται ότι «το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας για αναστολή του εμπλουτισμού ουρανίου στερείται νομικής βάσης και αντιβαίνει το περιεχόμενο των διεθνών συνθηκών και κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνει δεκτό». Στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι το Ιράν συνεργάστηκε με τη ΔΕΑΕ και της χορήγησε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να συνταχθεί η έκθεση, «κάτι που αποδεικνύει τις ειρηνικές προθέσεις της Τεχεράνης» και καταλήγει ότι «ο μοναδικός τρόπος επίλυσης του θέματος είναι ο διάλογος».

Χαμηλούς τόνους, προφανώς σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις των συνομιλητών της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τηρούσε, μέχρι χθες βράδυ, η Ουάσιγκτον. Η Κοντολίζα Ράις μίλησε για νέες πιέσεις, αλλά επανέλαβε πολλάκις ότι «οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τη σύγκρουση» και ότι «στόχος της επαναφοράς του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι να πειστεί η Τεχεράνη να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις».

Για «νέα μέτρα» έκανε λόγο και το Λονδίνο, αν και ο Μπλερ επίσης τόνισε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν». Το Παρίσι ζήτησε μια «νέα απόφαση για συνέχιση των κυρώσεων», ενώ δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από Μόσχα και Πεκίνο, που έχουν διαφωνήσει με την επιβολή σκληρών οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ