Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αναζητείται «κυβερνητική λύση»

ΡΩΜΗ.- Αρχισαν χτες και θα συνεχιστούν και σήμερα οι συνομιλίες του Ιταλού Προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αλλά και των προέδρων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, Φράνκο Μαρίνι και Φάουστο Μπερτινότι, αντίστοιχα, για την εξεύρεση λύσης μετά την προχτεσινή παραίτηση που υπέβαλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι. Αυτό έγινε γιατί στη Γερουσία δεν εγκρίθηκε η έκθεση για την εξωτερική πολιτική της λεγόμενης «κεντροαριστερής» κυβέρνησης, όπου συμπεριλαμβανόταν το ζήτημα της διατήρησης και χρηματοδότησης των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και το θέμα της επέκτασης της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Βιτσέντζα.

Τρία είναι τα πιθανά σενάρια που κυριαρχούν: αν τα κόμματα που συμμετέχουν στον λεγόμενο «κεντροαριστερό» συνασπισμό συνεχίσουν να στηρίζουν τον Ρομάνο Πρόντι, τότε ο Ιταλός Πρόεδρος πιθανά να ζητήσει από τον Ιταλό πολιτικό να σχηματίσει νέα κυβέρνηση ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει τέτοια στήριξη στο πρόσωπο του Ρομάνο Πρόντι, τότε πιθανολογείται να δώσει ο Ιταλός Πρόεδρος εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών στον υπουργό Εσωτερικών Τζουλιάνο Αμάτο, αλλιώς, να ζητήσει τη διάλυση της σημερινής Βουλής και να κηρύξει πρόωρες εκλογές, που σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές θεωρείται μάλλον απίθανη επιλογή.

Πάντως, τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν τον Ρομάνο Πρόντι. Η «Κομμουνιστική Επανίδρυση» όσο και το «Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών» δήλωσαν ότι είναι έτοιμα να στηρίξουν τον Ρομάνο Πρόντι αν συμφωνήσουν όλοι σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πάντως για τον γερουσιαστή της «Επανίδρυσης», Φράνκο Τουριλιάτο, που δε στήριξε την εξωτερική πολιτική, αναμένονται αποφάσεις.

Ωστόσο το πρόβλημα της οριακής πλειοψηφίας στη Γερουσία παραμένει και έτσι αναζητούνται σύμμαχοι στον κεντρώο χώρο, όπως από την «Ενωση Χριστιανών και Κεντρώων Δημοκρατών» (UDC) - που στο παρελθόν είχαν αποχωρήσει από τον λεγόμενο «κεντροδεξιό» συνασπισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και του νέου μικρού κόμματος των Φολίνι και Κόντι που διασπάστηκε από το «UDC».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ