Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απαίτηση για άρση του αποκλεισμού

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ως «θετική αλλαγή» σχολίασε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΕΕ - ΗΠΑ - ΟΗΕ - Ρωσία), εκπρόσωπος της υπηρεσιακής παλαιστινιακής κυβέρνησης της «Χαμάς». Οπως υποστήριξε, στην ανακοίνωση, που αναγνώστηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ, δεν αναφέρονται οι λέξεις «εμπάργκο και αποκλεισμός», αλλά ότι «θα ληφθούν αποφάσεις για την άρση ή όχι των κυρώσεων και την περαιτέρω στάση μας, μετά τη σύσταση της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης», αφήνοντας «ανοιχτό το δρόμο για περαιτέρω προσέγγιση»...

Από την πλευρά του, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, που μετέβη στο Κάιρο, υπογράμμισε ότι η «διεθνής κοινότητα θα πρέπει πλέον, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, να άρει τον οικονομικό αποκλεισμό». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει και χωρίς τη συναίνεση των ΗΠΑ - Ισραήλ.

Η άρση ή χαλάρωση του οικονομικού αποκλεισμού είναι, ουσιαστικά, και ο στόχος των επαφών του Προέδρου Αμπάς, ο οποίος μετά τον Τόνι Μπλερ στο Λονδίνο, έφθασε, χθες, στο Βερολίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση, πριν επισκεφθεί και το Παρίσι. Ο Αμπάς επανέλαβε ότι η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση θα σεβαστεί τους όρους που θέτει το Κουαρτέτο, αν και, όπως σχολίαζαν αναλυτές, οι διαβεβαιώσεις του δεν ακούγονται αρκετές στους συνομιλητές του, εφόσον η «Χαμάς» δεν έχει συναινέσει.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, πάντως, αναμένεται να επιμείνει ιδιαιτέρως στο θέμα της οικονομικής βοήθειας, καθώς η κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη είναι πλέον τραγική. Σύμφωνα και με τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, από το Μάρτη του 2006, που εφαρμόστηκαν οι κυρώσεις, μέχρι σήμερα, περισσότεροι από τους μισούς από τους 3.700.000 Παλαιστινίους που ζουν στα παλαιστινιακά εδάφη, εξαρτούν πλήρως τη διαβίωσή τους από τη χορήγηση τροφίμων.

  • Η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» δημοσίευσε χτες εκτενές ρεπορτάζ όπου υποστηρίζεται ότι όλα τα σώματα του συριακού στρατού, πλην της αεροπορίας, ενισχύουν τις θέσεις τους κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, όπως και στα υψώματα Γκολάν και στη θάλασσα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι γίνεται ανανέωση και εκσυγχρονισμός της αεράμυνας, του ναυτικού, των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κ.ο.κ., με την οικονομική βοήθεια του Ιράν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ