ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στη γραμμή ΗΠΑ - Γερμανίας η απόφαση της Χάγης

Ανάμεικτες οι αντιδράσεις για την απόφαση της Χάγης

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Βραδυφλεγείς» αποδεικνύονται επί του παρόντος οι πολλαπλώς επικίνδυνες επιπτώσεις από την προχτεσινή απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία κρίνεται νόμιμη η μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας από το Κοσσυφοπέδιο, το Φλεβάρη του 2008. Και αυτό διότι οι χώρες που από την αρχή ήταν αντίθετες στην ανεξαρτητοποίηση του προτεκτοράτου και αρνούνται να το αναγνωρίσουν παρέμειναν σταθερές στην άρνησή τους να το πράξουν. Απ' την άλλη, χώρες που είχαν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου, είτε γιατί τους πίεσαν ΗΠΑ και ΕΕ, είτε γιατί το υπαγόρευε το δικό τους συμφέρον, παρέμειναν σταθερές στις θέσεις τους υπέρ του Κοσσυφοπεδίου...

Μέσα σ' όλα αυτά η ΕΕ φαίνεται πως ετοιμάζει το σκηνικό ενός στημένου δήθεν «διαλόγου» ανάμεσα στο εμφανώς δυσαρεστημένο Βελιγράδι και την ικανοποιημένη Πρίστινα, με στόχο το κοινό μέλλον αμφοτέρων των πλευρών στην ...ΕΕ!

Ειδικότερα, πρώτες - πρώτες στην πλευρά χωρών που αρνούνται να αναγνωρίσουν το προτεκτοράτο και χτες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην παραβίαση των σερβικών εδαφικών και αυτοκυριαρχικών δικαιωμάτων ήταν η Κίνα και η Ρωσία. Η Κίνα διέβλεψε μάλιστα πως «υπάρχει χώρος για νέες συνομιλίες» μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας, με στόχο συμφωνία για το στάτους κβο του προτεκτοράτου. Η Ρωσία σημείωσε πως η απόφαση της Χάγης δε θα επηρεάσει τη ρωσική στάση έναντι του Κοσσυφοπεδίου. Ακολούθησαν η Κύπρος, που επαναβεβαίωσε το σεβασμό των σερβικών αυτοκυριαρχικών δικαιωμάτων, η Ρουμανία και η Ισπανία που υπογράμμισε πως θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.

Αντίθετα, η Γερμανία, που έχει αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε ικανοποίηση, με τον υπουργό Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε να δηλώνει στην Κύπρο πως η συγκεκριμένη απόφαση «αφορά αποκλειστικά το παραπάνω προτεκτοράτο και δεν αφορά την Κύπρο ή κάποια άλλη χώρα».

Ικανοποίηση για την απόφαση της Χάγης εξέφρασαν πρώτες από όλες οι ΗΠΑ, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να καλεί όλες τις χώρες που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το προτεκτοράτο να το πράξουν άμεσα... Θετικά αντέδρασαν στην απόφαση της Χάγης βαλκανικές χώρες όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Κροατία, η Σλοβενία και το Μαυροβούνιο.

Οσον αφορά τώρα στους άμεσα θιγόμενους, στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο οι αντιδράσεις ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι (που μεσοβδόμαδα βρέθηκε στις ΗΠΑ, για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν) μίλησε για «μεγάλη νίκη» που ανοίγει «νέο κεφάλαιο στη νίκη της δικαιοσύνης».

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίρκο Τσέτκοβιτς, μετά τη χτεσινή έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου, σημείωσε πως το Βελιγράδι παραμένει αφοσιωμένο στην πολιτική διατήρησης της εθνικής εδαφικής ακεραιότητας και της αυτοκυριαρχίας. Υποστήριξε ότι θα χρησιμοποιηθεί κάθε διπλωματικό και πολιτικό μέσο για την επιτυχία αυτού του στόχου, υπογραμμίζοντας ότι το Δικαστήριο της Χάγης δε γνωμοδότησε επί της ουσίας εάν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί είχαν νόμιμο δικαίωμα απόσχισης. Αργότερα, Σέρβοι αξιωματούχοι είπαν πως το Βελιγράδι θα επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο μέχρι τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη, ώστε να μην αρχίσει ως τότε ένα ντόμινο αναγνωρίσεων του προτεκτοράτου.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΝ
Σημαντική ενεργειακή συμφωνία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σημαντική τουρκο-ιρανική συμφωνία στον ενεργειακό τομέα, και συγκεκριμένα στις εξαγωγές φυσικού αερίου, ανακοινώθηκε, χτες, στην επίσημη ιστοσελίδα του ιρανικού υπουργείου Ενέργειας. Σύμφωνα με την ανάρτηση, η Τεχεράνη υπέγραψε με την τουρκική κρατική εταιρεία «ASB Co.» συμφωνία, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, για την κατασκευή 600 χιλιομέτρων αγωγού, διά του οποίου θα εξάγεται φυσικό αέριο από το Ιράν προς την Τουρκία και ίσως στη συνέχεια και προς τρίτα μέρη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η Τεχεράνη θα καταβάλει τέλη διέλευσης στην Αγκυρα στην περίπτωση που τελικά ο αγωγός χρησιμοποιηθεί για μεταφορά φυσικού αερίου και προς τρίτες χώρες, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο αγωγός σχεδιάζεται έτσι ώστε να εξάγονται καθημερινά 50 με 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Τέλος, τονίζεται ότι στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τάνερ Γιλντίζ διέψευσε ότι η Αγκυρα ή η τουρκική κρατική εταιρεία αγωγών «Botas» υπέγραψαν συμφωνία με το Ιράν. Ο Γιλντίζ, επί τη ευκαιρία, επιβεβαίωσε και τη φημολογία ότι δεν απέφεραν αποτέλεσμα οι τουρκο-ισραηλινές επαφές για συμμετοχή της Τουρκίας στην ανάπτυξη του γιγάντιου κοιτάσματος Νότιο Παρς στο Ιράν.

Λίγο αργότερα, το ζήτημα διευκρινίστηκε οριστικώς με τον Σιτκί Αγιάν, πρόεδρο της τουρκικής ιδιωτικής εταιρείας «Som Petrol», να ανακοινώνει ότι αυτή είναι ο εταίρος της Τεχεράνης στην κατασκευή του αγωγού και στη μεταφορά φυσικού αερίου. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Τουρκία είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, κυρίως από τη Ρωσία (που πέρσι της προμήθευσε περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα) και κατά δεύτερο λόγο από το Ιράν. Αγκυρα και Τεχεράνη έχουν, τον τελευταίο καιρό, ενισχύσει τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού, ενώ δε θα πρέπει να περιθωριοποιείται η διπλωματική παρέμβαση της Τουρκίας στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος που κατέληξε σε συμφωνία Ιράν - Τουρκίας - Βραζιλίας για ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου.

ΗΠΑ
1.000 συλλήψεις εργαζομένων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Περισσότεροι από χίλιοι εργαζόμενοι συνελήφθησαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια των πανεθνικών κινητοποιήσεων που οργάνωνε σε 15 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά στην αλυσίδα ξενοδοχείων «Hyatt» το σωματείο Unite Here, στο οποίο ανήκουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι μάγειροι, οι σερβιτόροι, οι καθαρίστριες της μεγάλης ξενοδοχειακής αλυσίδας.

Οι κινητοποιήσεις ήταν πολύμορφες, καθώς οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα ξενοδοχείων, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα σε ένδειξη αλληλεγγύης πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις έξω από τα ξενοδοχεία κάνοντας «κλοιό» με καθιστική διαμαρτυρία, ενώ την ίδια στιγμή εντός των ξενοδοχείων συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα του ΚΚ ΗΠΑ, «People's World».

Oι κινητοποιήσεις, σύμφωνα με το συνδικάτο, είχαν προγραμματιστεί ώστε να συμπέσουν με το χρόνο όπου περίπου 45.000 συμβάσεις εργαζομένων αναμένεται να λήξουν, για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν και, κυρίως, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου Unite Here, γιατί «οι πλούσιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τους πάντες και τα πάντα ακόμη και εν μέσω κρίσης. Μας επέβαλαν μείωση μισθών, μείωση ωρών εργασίας απειλώντας μας με απολύσεις. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ