ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
Σελ. /24
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυσή του

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γ. Λαμπρούλη

Οι μεγάλες ελλείψεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που δεν του επιτρέπουν να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες της περιοχής, ιδιαίτερα μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας, καθώς και οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την απαξίωσή του, αναδείχθηκαν στο πλαίσιο της χτεσινής επίσκεψης κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιώργο Λαμπρούλη.

Ο Γ. Λαμπρούλης είχε διαδοχικές συναντήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων και με τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού

Η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων επισήμανε τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς οι μόλις 38 προσλήψεις παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το καθεστώς των επικουρικών, που έγιναν την περίοδο της πανδημίας, και οι 23 προσλήψεις γιατρών που θα ολοκληρωθούν στα τέλη Σεπτέμβρη, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τα εκατοντάδες κενά σε οργανικές θέσεις που υπάρχουν, ακόμα και με τα πετσοκομμένα οργανογράμματα. Αντίστοιχα, τόνισαν πως η πολιτική των μετακινήσεων από μονάδα σε μονάδα, δηλαδή το να μισοκλείνει μια τρύπα και να ανοίγουν πολλές άλλες, δεν οδηγεί πουθενά.

Από τις συναντήσεις με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και τον διοικητή του νοσοκομείου
Από τις συναντήσεις με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και τον διοικητή του νοσοκομείου
Οι ελλείψεις αυτές αποτυπώνονται ανάγλυφα και στα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου και σύμφωνα με τα οποία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 109 κενά στην ιατρική υπηρεσία, 55 στη διοικητική - οικονομική, 120 στη νοσηλευτική και 13 στην τεχνική.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όπου καλούνται 3 γιατροί, αντί για 9 που θα έπρεπε να υπάρχουν, να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες χιλιάδων ασθενών. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνάντηση γιατρός του νοσοκομείου, έχει να πάρει κανονική άδεια 1 χρόνο περίπου και αναγκάζεται να κάνει 15 εφημερίες το μήνα. Οι ελλείψεις οδηγούν σε υπερεντατικοποίηση της εργασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών και των εργαζομένων στο νοσοκομείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται συνολικά για τους ίδιους και για τους ασθενείς.

Ανεπαρκής υποδομή για τον κορονοϊό, σοβαρές δυσκολίες για τις υπόλοιπες ανάγκες

Αντίστοιχα στις συναντήσεις επισημάνθηκε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 14 κλίνες ΜΕΘ από τις 18 και υπάρχουν 16 κλίνες αρνητικής πίεσης, από τις οποίες μέχρι την Τετάρτη ήταν καλυμμένες από ασθενείς οι 11. Σημειωτέον, στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου είχαν καλυφθεί από ασθενείς και οι 16 κλίνες... Ακόμα, αξιοποιούνται η Οφθαλμολογική Κλινική και η Δερματολογική Κλινική, όπου πλέον έχουν αναπτυχθεί κλίνες για κρούσματα με ήπια συμπτώματα και κλίνες για ύποπτα περιστατικά, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ.

Με βάση και τα παραπάνω αναδείχθηκε ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε «νοσοκομείο κορονοϊού», με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες για ανθρώπους που έχουν άλλες ασθένειες και σε πολλές περιπτώσεις να επιδεινώνεται η υγεία τους.

Αναδείχθηκε επίσης η έντονη ανησυχία για την ανεπαρκή λήψη μέτρων προστασίας των υγειονομικών. Οπως τονίστηκε, τα ανεπαρκή τεστ που τους γίνονται για τον κορονοϊό, οι καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων και οι μέθοδοι που ακολουθούνται, όπως τα ερωτηματολόγια, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προστατέψουν την υγεία και τη ζωή των ίδιων και των ασθενών.

Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε στις συναντήσεις, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπέστη μείωση του προϋπολογισμού του κατά 60% από το 2011, γεγονός που φανερώνει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που πετσόκοψαν τους κρατικούς προϋπολογισμούς για την Υγεία και την Πρόνοια.

Σε αυτή τη βάση αναδείχθηκαν και οι ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, με τις μάσκες και τα γάντια να δίνονται μεν, αλλά με το σταγονόμετρο.

Κι όλα αυτά όταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, με σημαντικό αριθμό ασθενών να προέρχονται, πέραν της Θεσσαλίας, από περιοχές όπως η Ηπειρος, η Πελοπόννησος και η Μακεδονία.

Το ΚΚΕ στηρίζει σταθερά τον αγώνα των εργαζομένων

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο, όπως και οι περισσότερες δημόσιες δομές Υγείας σε όλη τη χώρα, είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, που δεν έχει ως προτεραιότητα την υγεία και την ανθρώπινη ζωή, αντίθετα τη θεωρεί «κόστος» και ταυτόχρονα ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης.

Ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων τόσο μέσα στη Βουλή, με Ερωτήσεις και παρεμβάσεις, όσο και στο δρόμο και τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Κάλεσε τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, μαζί με όλο το λαό, να δυναμώσουν τον αγώνα για αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, οι υπηρεσίες του οποίου θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό. Να παλέψουν για πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την πλήρη στελέχωσή τους.

Συνεχίζεται το απαράδεκτο «πήγαινε - έλα» των μοριακών αναλυτών!

Νέο... δρομολόγιο μηχανήματος από το Νοσοκομείο Ξάνθης πίσω στη Θεσσαλονίκη

Αποτυπώνοντας για άλλη μια φορά την κυβερνητική επιλογή των απαράδεκτων «μπαλωμάτων» στο κρίσιμο ζήτημα των μοριακών διαγνωστικών ελέγχων για τον κορονοϊό, «μπαλωμάτων» που με τη σειρά τους ανοίγουν σοβαρές και επικίνδυνες τρύπες αλλού, συνεχίζεται η «περιπλάνηση» του μηχανήματος μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για τον κορονοϊό (PCR), που μέχρι την περασμένη Παρασκευή βρισκόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα είχε σταλεί στην Ξάνθη... «δανεικό» στις 22 Ιούλη από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Τη σχετική ανακοίνωση είχε κάνει δύο μέρες πριν ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή για τις ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, παρουσιάζοντάς την ως «λύση» για μια περιοχή που αντιμετώπιζε ήδη για μήνες μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού.

Καταγγέλλοντας την κυβερνητική πρακτική, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης τόνιζε τότε πως «από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα, το "Ιπποκράτειο" δέχεται καθημερινά μεγάλο όγκο ασθενών και ειδικά στις εφημερίες, για δειγματοληψία για κορονοϊό».

Τη νέα περιπλάνηση του ίδιου μηχανήματος σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ. Τονίζει πως μετά την επιστροφή του «δανεικού» μηχανήματος, παραμένει άγνωστο το πότε θα προμηθευτεί δικό του μηχάνημα το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και πότε θα είναι έτοιμο να μπει σε λειτουργία, προσθέτοντας ότι «επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση που κάναμε τότε, πως η μεταφορά του μηχανήματος από τη Θεσσαλονίκη στην Ξάνθη δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση».

Καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση «επιλέγει να εναποθέτει στην ατομική ευθύνη τη διαχείριση της πανδημίας και να στοχοποιεί τη νεολαία, προκειμένου να μην αναλάβει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Η ΤΕ Ξάνθης τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, να απαιτήσουν από την κυβέρνηση μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, απαιτώντας παράλληλα να προμηθευτεί άμεσα το Νοσοκομείο Ξάνθης μηχάνημα PCR, με ευθύνη του κράτους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Συνάντηση με τη διοίκηση της ΥΠΕ για τα οξυμένα προβλήματα

Τα αιτήματα των υγειονομικών για κάλυψη των κενών σε προσωπικό και των ελλείψεων σε εξοπλισμό, που δημιουργούν αντίξοες συνθήκες στη μάχη που δίνουν καθημερινά με την πανδημία, έθεσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Οπως εξηγεί το Σωματείο, παραμένουν σοβαρές ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά). Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες το προσωπικό καλείται να βγάλει μια ολόκληρη βάρδια, ακόμα και να δουλέψει δυο μέρες, με την ίδια μάσκα. Προβλήματα επίσης παρατηρούνται στην ποσότητα και στην ποιότητα των γαντιών, «με κάποια από αυτά να είναι ακόμα και ακατάλληλα για το νοσοκομείο».

Επιπλέον, σε μια σειρά από κλινικές δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού, καθώς, λόγω έλλειψης δομών και επαρκούς αριθμού κλινών, ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα, ο ένας κοντά στον άλλο.

Την ίδια στιγμή, δεν πραγματοποιείται προληπτικός περιοδικός μοριακός έλεγχος για SARS-CoV-2 στο προσωπικό του νοσοκομείου, παρά μόνο σε ένα μέρος όσων επιστρέφουν από τη θερινή τους άδεια, με βάση τη συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου.

Παρότι το ΠΑΓΝΗ λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς, δεν πραγματοποιούνται μοριακά τεστ στο ιολογικό του εργαστήριο,«λόγω ανεπάρκειας προσωπικού και έλλειψης κατάλληλου χώρου», με αποτέλεσμα τα δείγματα να μεταφέρονται σε άλλα εργαστήρια και το κόστος να επιβαρύνει το νοσοκομείο.

Οσον αφορά το προσωπικό, το Σωματείο έθεσε για μια ακόμα φορά το πρόβλημα των συμβασιούχων. «Αντί να γίνουν μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των περισσότερων από 550 κενών θέσεων προσωπικού, το ΠΑΓΝΗ ενισχύθηκε με 200 περίπου επικουρικούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα σήμερα να υπηρετούν περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Απ' αυτούς περισσότεροι από 200 κινδυνεύουν να απολυθούν στα τέλη του έτους και στις αρχές του επόμενου, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα του νοσοκομείου», τονίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ