ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΑΔΑ «ΕΞΙ» - ΙΡΑΝ
Προσωρινός συμβιβασμός συμφερόντων

Οι επικεφαλής της «αντιπροσωπείας των έξι» και του Ιράν
Οι επικεφαλής της «αντιπροσωπείας των έξι» και του Ιράν
ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε μια «προσωρινή και ενδιάμεση» συμφωνία, με διάρκεια έξι μηνών, που περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να μετατρέψουν όλες τις, στο εξής, διαπραγματεύσεις σε «σκληρότατο» παζάρι και άσκηση λεπτών ισορροπιών, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος, μέσα σε λίγες μέρες, διπλωματικός μαραθώνιος των αντιπροσωπειών της «ομάδας των έξι» (των χωρών - μονίμων μελών στο Συμβούλιο Ασφαλείας και της Γερμανίας) και της Τεχεράνης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η συμφωνία ανακοινώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας και του Κινέζου υφυπουργού Εξωτερικών και φάνηκε κιόλας από τις πρώτες δηλώσεις ότι αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνειών, παραπέμποντας στις νέες συνομιλίες τις ακριβείς διατυπώσεις σχετικά με το ιρανικό δικαίωμα εμπλουτισμού ουρανίου. Και όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, προετοιμάστηκε από «πολλές μυστικές συναντήσεις» μυστικές ανάμεσα σε αμερικανικές και ιρανικές αντιπροσωπείες που φέρονται να μην τις γνώριζαν ούτε οι υπόλοιποι των «έξι».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η συμφωνία προβλέπει ότι το Ιράν δε θα εμπλουτίσει, για το εξάμηνο αυτό, ουράνιο πάνω από 5%, θα «εξουδετερώσει» ό,τι απόθεμα ουρανίου έχει εμπλουτισμένο πάνω από το ποσοστό αυτό, θα διασφαλίσει απρόσκοπτες, ακόμη και καθημερινές επιθεωρήσεις στις δύο βασικές πυρηνικές του εγκαταστάσεις Νατάνζ και Φόρντο, θα «παγώσει» κάθε πρόοδο στην εγκατάσταση βαρέος ύδατος στο Αρακ. Ως αντάλλαγμα, θα υπάρχει «μερική χαλάρωση» των κυρώσεων σε βάρος του συνολικής αξίας επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία περιλαμβάνεται «αποδέσμευση» μέρους των τραπεζικών του λογαριασμών όπου εισέρχονται τα έσοδα από τις πετρελαϊκές εξαγωγές, «χαλάρωση» των απαγορεύσεων για τις συναλλαγές με χρυσό, ενώ επίσης οι «έξι» δεσμεύονται ότι δε θα επιβάλουν άλλες κυρώσεις κατά το χρονικό αυτό διάστημα, εφόσον η ιρανική ηγεσία τηρήσει τα προβλεπόμενα.

Η είδηση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στην Τεχεράνη, όπου πλήθος κόσμου έσπευσε να υποδεχτεί τον υπουργό Εξωτερικών Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο αεροδρόμιο. Ο Ζαρίφ δήλωσε στην ιρανική τηλεόραση ότι η ιρανική ηγεσία είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τη συμφωνία. Σε διάγγελμά του, ο Ιρανός Πρόεδρος Ρουχανί, επίσης σε πανηγυρικούς τόνους, εξήρε τη συμφωνία, επανέλαβε ότι το Ιράν δεν επιδιώκει ούτως ή άλλως πυρηνικό όπλο και εκτίμησε ότι η συμφωνία «αναγνωρίζει το δικαίωμα εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν» ασχέτως των ερμηνειών που ο καθένας δίνει.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς σημείωνε ότι είναι σαφής η δέσμευση του Ιράν να εγκαταλείψει τα σχέδια για πυρηνικό όπλο και τόνιζε ότι ανά πάσα στιγμή η χαλάρωση των κυρώσεων μπορεί ν' ανατραπεί αν η ιρανική ηγεσία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Χέιγκ μιλούσε για πρώτο βήμα και για «δοκιμή» των «ιρανικών καλών προθέσεων». Κίνα και Ρωσία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υποστήριξε ότι η συμφωνία «καθιστά ασφαλέστερη όλη την περιοχή και το Ισραήλ», το οποίο και έσπευσε να καθησυχάσει λέγοντας ότι, όπως και μέχρι σήμερα, έτσι θα συνεχίσει να «συνομιλεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Δυσφορία σε Ισραήλ και επιφυλακτικότητα στη Σ. Αραβία

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος Ομπάμα που ανακοίνωσε σε έκτακτο διάγγελμα τη συμφωνία, εκτιμώντας ότι πρόκειται για την πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «βρίσκεται υπό έλεγχο». Την Κυριακή, ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και κατά τον Λευκό Οίκο εξέφρασε την κατανόησή του για τις εύλογες ανησυχίες του Ισραήλ απέναντι στο οποίο δεσμεύτηκε για διαρκή ενημέρωση και διαβούλευση. Ο Νετανιάχου, από την άλλη, χαρακτήρισε τη συμφωνία «κακή» και «ιστορικό λάθος», αφού δίνει στο Ιράν χρόνο και περιθώριο συνέχισης του προγράμματός του. Εντός της βδομάδας, πιθανότατα, στις ΗΠΑ μεταβαίνει αντιπροσωπεία υπό τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Γιόσι Κοέν που θα συνομιλήσει για το ζήτημα.

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας έσπευσαν να εκφράσουν οι ηγεσίες Συρίας και Ιράκ, που πρόσκεινται θετικά στην Τεχεράνη, αλλά και η Π. Αρχή και η Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών να μεταβαίνει σήμερα στο Ιράν. Ακολούθησαν οι πετρελαιομοναρχίες Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και Κουβέιτ που εξέφραζαν την ελπίδα ότι η συμφωνία «ενισχύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή». Πιο επιφυλακτική εμφανίστηκε η Σ. Αραβία, που αντέδρασε μόλις χτες, εκφράζοντας έτσι και τη δυσφορία της για την προοπτική αναβάθμισης του Ιράν.

ΣΥΡΙΑ
Στις 22 Γενάρη η σύνοδος στη Γενεύη

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την πραγματοποίηση της διεθνούς Συνόδου Γενεύη ΙΙ με «βασικό στόχο την ανάδειξη μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα έχει τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού και θα επιβλέψει μια διαδικασία στην οποία θα συμμετέχουν όλοι και θα οδηγήσει σε ειρηνική μετάβαση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του συριακού λαού» ανακοίνωσε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ για τις 22 Γενάρη. Ο Μπαν Γκι μουν εξέφρασε ικανοποίηση για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες από ΗΠΑ και Ρωσία καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι.

Ο τελευταίος εξέφρασε την ελπίδα μέχρι το τέλος του χρόνου οι δύο πλευρές να έχουν δηλώσει τις αντιπροσωπείες που θα συμμετάσχουν και ότι θα έχει κλείσει η συνολική λίστα των συμμετεχόντων. Ο Μπραχίμι εκτίμησε ότι «Ιράν και Σ. Αραβία» είναι «πιθανοί συμμετέχοντες» συμπληρώνοντας ότι τίποτε δεν έχει καταληχθεί. Σημείωσε, επίσης, ότι αν και θα ήταν καλό να υπάρξει αποκλιμάκωση των συγκρούσεων θα ήταν «μη ρεαλιστικό» να περιμένει κανείς εκεχειρία πριν τη σύνοδο. Στις 20 Δεκέμβρη ο Μπραχίμι θα συναντηθεί εκ νέου με την αμερικανική και ρωσική αντιπροσωπεία όπου θα επανεξεταστεί και η λίστα των συμμετεχόντων.

Την ανακοίνωση της ημερομηνίας καλωσόρισαν οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Βρετανίας, ΗΠΑ και Ρωσίας με τους δύο πρώτους να εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την ιρανική συμμετοχή. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε τη στήριξη της Τουρκίας στη σύνοδο.

Εκπρόσωπος της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» δήλωσε ότι θα αποσταλεί αντιπροσωπεία, επαναλαμβάνοντας ότι «ο Ασαντ δεν μπορεί να έχει ρόλο στη μεταβατική κυβέρνηση». Στο μεταξύ, σκληρές μάχες μαίνονται νοτίως της Δαμασκού, στην περιοχή Ανατολική Γκούτα, όπου οι αντικαθεστωτικοί προσπαθούν να «σπάσουν» την κυβερνητική πολιορκία, και στην περίμετρο του Χαλεπιού, όπου αργά χτες τα συριακά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι έπεσαν όλμοι σε κεντρική συνοικία σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 ανθρώπους.

ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ
«Ακονίζονται τα μαχαίρια»

ΟΤΑΒΑ.--

Εμφαση στις νέες προκλήσεις που δρομολογούν τα επόμενα χρόνια οι κλιματικές αλλαγές στην Αρκτική - δημιουργώντας ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές, λόγω των «ευκαιριών» για τα μονοπώλια Ενέργειας - έδωσαν την Κυριακή, κατά την ολοκλήρωση τριήμερης συνόδου στο Χάλιφαξ της Νέας Σκοτίας του Καναδά, δεκάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, στρατηγικοί αναλυτές.

Στη διάρκεια του πέμπτου Φόρουμ Διεθνούς Ασφάλειας στο Χάλιφαξ για την Αρκτική συμμετείχε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ που δημοσιοποίησε τα βασικά σημεία της στρατηγικής του Πενταγώνου για την Αρκτική. Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «προετοιμασμένες ώστε να εντοπίζουν, αποτρέπουν, εμποδίζουν και να συντρίβουν απειλές» στην περιοχή, μην ξεχνώντας να επισημάνει τη συνεργασία ανάμεσα σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τις πολιτειακές αρχές της Αλάσκας και τα μονοπώλια. Αναφέρθηκε στην ενίσχυση των υποδομών και της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, εμφανίζοντας τις ΗΠΑ «πρόθυμες να συνεργαστούν στενά με συμμάχους και εταίρους» όπως οι άλλες χώρες της Αρκτικής (Ρωσία, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία).

Ανέφερε ως βασικότερο στόχο για το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας την «προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων ασφαλείας» σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση το Πεντάγωνο «θα διατηρήσει την κινητικότητα για τα αμερικανικά στρατιωτικά και πολιτικά σκάφη σε όλη την Αρκτική», επανεξετάζοντας περιοδικά τους τρόπους και τα μέσα, ανάλογα με τις συνθήκες...

Οι ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες των ΗΠΑ προσκρούουν στα συμφέροντα της Ρωσίας που δεσπόζει στην περιοχή και είναι η μόνη που διαθέτει στόλο πυρηνικών παγοθραυστικών.

Το Σεπτέμβρη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στο Φόρουμ «Αρκτική - Εδαφος διαλόγου» σημείωσε πως η Μόσχα είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην περιοχή».

Στην Αρκτική εκτιμάται πως υπάρχει το 13% των παγκόσμιων κοιτασμάτων πετρελαίου και το 30% φυσικού αερίου που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί, κάτι όμως που θα διευκολυνθεί με το λιώσιμο των πάγων από τα τέλη της επόμενης δεκαετίας. Μόνο στην Αλάσκα, οι ΗΠΑ διαθέτουν 22.000 ένστολους χερσαίων, εναέριων και ναυτικών δυνάμεων, πάνω από 5.000 λιμενικούς και εφέδρους αλλά και μεταγωγικά «C-130» και πυρηνικά υποβρύχια.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Περιοριστικός νόμος για τις διαδηλώσεις

«Συμβιβαστικός» τόνος από την Αγκυρα μετά τις απελάσεις πρεσβευτών

ΚΑΪΡΟ.--

Νόμο που επιβάλλει σοβαρούς περιορισμούς στις διαδηλώσεις ενέκρινε ο προσωρινός, υπό το στρατό, πρόεδρος Αντλι Μανσούρ. Το ακριβές περιεχόμενό του δεν έχει γνωστοποιηθεί, αλλά οργανώσεις δικαιωμάτων που είχαν δει το προσχέδιο υποστηρίζουν ότι αποτελεί, με έναν τρόπο, συνέχιση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» καθώς προβλέπει πρόστιμα ή και φυλάκιση για διοργάνωση διαδηλώσεων χωρίς άδεια από τις αρχές, ενώ φέρεται να δίνει δικαίωμα βίαιης επέμβασης στην αστυνομία για τη διάλυση και ειρηνικών διαδηλώσεων.

Παράλληλα, ο προσωρινός πρωθυπουργός Χαζίμ αλ Μπιμπλάουι δήλωνε ότι πιθανότατα το δημοψήφισμα για την έγκριση νέου συντάγματος (που επεξεργάζεται από το καλοκαίρι 50μελής επιτροπή με μικρότερο ποσοστό συμμετοχής ισλαμιστών από ό,τι η προηγούμενη υπό τον πρόεδρο Μούρσι) θα γίνει το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου, περίπου ένα μήνα αργότερα από ό,τι είχε αρχικώς ανακοινωθεί.

Σε συνέντευξή του στο «αλ Τζαζίρα» χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η «κρίση» στις τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις είναι προσωρινή αλλά η φιλία των δύο χωρών και λαών παντοτινή» επιδιώκοντας να αποκλιμακώσει τη διπλωματική ένταση που προκλήθηκε, το Σάββατο, από την απέλαση του Τούρκου πρέσβη από την Αίγυπτο που ακολουθήθηκε από το χαρακτηρισμό του Αιγύπτιου συναδέλφου του στην Αγκυρα «ανεπιθύμητου». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την Αίγυπτο «ραχοκοκκαλιά του αραβικού κόσμου και της σταθερότητας όλης της περιοχής», είπε ότι η χώρα του δεν έχει πρόθεση να τροποποιήσει τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν με την Αίγυπτο, επί Μούρσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ