ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολεμικές ιαχές παντός τύπου
  • Ο Μπους καλεί τους Αφγανούς σε εξέγερση κατά των Ταλιμπάν, αλλά αρνείται να παρουσιάσει τις «αποδείξεις ενοχής» για τον Μπιν Λάντεν
  • Ανελέητο ανθρωποκυνηγητό στις ΗΠΑ υπό την αιγίδα του υπουργού Δικαιοσύνης, που θα παρουσίαζε χτες στο Κογκρέσο το «νέο αντιτρομοκρατικό του νομοσχέδιο»

Αεροπλάνο τύπου AWACS στη βάση του Ιντσιρλίκ

Associated Press

Αεροπλάνο τύπου AWACS στη βάση του Ιντσιρλίκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Στο Κογκρέσο ήταν στραμμένα όλα τα μάτια, όπου θα συζητούνταν χτες αναλυτικά το πακέτο των νέων «αντιτρομοκρατικών μέτρων», λίγο μετά την ενημέρωση του Αμερικανού Προέδρου προς την ηγεσία των δύο νομοθετικών Σωμάτων για την ανάπτυξη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε όλο τον κόσμο, όπως ανέφεραν πολύ χαρακτηριστικά όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, την ασφάλεια των αεροδρομίων και των πτήσεων αλλά και μέτρα γι' αυτούς που απολύθηκαν.

Κατ' αρχάς, ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους κάλεσε χτες τους Αφγανούς να εξεγερθούν κατά των Ταλιμπάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να στραφούν προς την ένοπλη αφγανική αντίσταση για να ανατρέψει αυτή το καθεστώς της Καμπούλ και να παραδώσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τους υπαρχηγούς του.

«Η αποστολή μας είναι να εκδιώξουμε τους τρομοκράτες, να τους συλλάβουμε και να τους οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη: Ενα από τα μέσα για να φτάσουμε εκεί είναι να ζητήσουμε τη συνεργασία των πολιτών, οι οποίοι, στο Αφγανιστάν, δεν αντέχουν πλέον τους Ταλιμπάν στην εξουσία ή λένε, φτάνει πια στην προστασία ανθρώπων, όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, και στο να έχουν ξένους στο έδαφός τους που χρηματοδοτούν αυτό το καταπιεστικό καθεστώς», δήλωσε ο Μπους σε δημοσιογράφους, έπειτα από συνομιλίες που είχε στο Λευκό Οίκο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι.

Μη δημοσιοποίηση των αποδεικτικών στοιχείων

Πάντως, λίγο νωρίτερα, και πριν τη συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, ο Αμερικανός Πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα στη δημοσιότητα οι αποδείξεις για την εμπλοκή του Σαουδάραβα εκατομμυριούχου στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη. «Δε θέλουμε να καταστήσουμε τον πόλεμο ακόμη πιο δύσκολο δίνοντας στη δημοσιότητα πληροφορίες που χαρακτηρίζονται απόρρητες», τόνισε ο Μπους στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

Η στάση αυτή του Μπους ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη καθώς για την αποκάλυψη ή μη των στοιχείων ενοχής είχε προϊδεάσει η υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, η οποία είχε τονίσει ότι ενδεχομένως μπορεί να αποτελέσουν αρνητικό προηγούμενο στο «νέο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Εντούτοις, ασχέτως των στοιχείων, ο Μπιν Λάντεν είναι κατηγορούμενος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, «είναι απόλυτα σίγουρος», όπως είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξή του, ενώ προχτές και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, έσπευσε να αναγορευτεί «μάρτυρας κατηγορίας», τονίζοντας πως ο Μπιν Λάντεν βρίσκεται κατηγορούμενος και για τα πλήγματα στις αμερικανικές πρεσβείες στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ες Σαλάμ το 1998 και πως η Ουάσιγκτον προσπαθεί να καταστήσει τις πληροφορίες που κατέχει διαθέσιμες στην αμερικανική κοινή γνώμη.

Το «αντιτρομοκρατικό οπλοστάσιο» του Ασκροφτ

Ωστόσο, το πιο σημαντικό γεγονός, που λαμβάνει χώρα στην αμερικανική πρωτεύουσα, δεν είναι τα πήγαινε-έλα των διαφόρων ηγετών και παραγόντων, αλλά η συζήτηση που ξεκίνησε χτες στο ανώτατο νομοθετικό σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών και αφορούσε στη συζήτηση επί του συνόλου των μέτρων του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου.

Το «αντιτρομοκρατικό νομικό οπλοστάσιό» του παρουσίασε χτες στο Κογκρέσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ. Οπως τόνισε, τα μέτρα αυτά φιλοδοξούν να δώσουν στις αρχές τα αναγκαία «εργαλεία για να εντοπίζουν, να εξαρθρώνουν, να αποδιοργανώνουν και να τιμωρούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις πριν ξαναχτυπήσουν». «Η νομοθεσία που προτείνω αποβλέπει στην πάταξη των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων σε πολλά μέτωπα», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Στο «αντιτρομοκρατικό οπλοστάσιο» του Ασκροφτ περιλαμβάνεται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, πράγμα που μεταξύ άλλων θα του επιτρέψει να προβαίνει σε συλλήψεις μεταναστών, σε επιτάχυνση της διαδικασίας εξωδικαστικής απέλασης, σε περιστολή του δικαιώματος έφεσης, σε παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κλπ.

Ο ίδιος, καταθέτοντας στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε πως οι αρχές σκοπεύουν «να ανακρίνουν 392 άτομα που συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθερα, διότι πιστεύουμε ότι έχουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στις έρευνες», ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, άλλα 400 άτομα αναζητούνται.

ΚΙΝΑ
Διαψεύδει σενάρια περί εισόδου Λάντεν και επιμένει στο ρόλο του ΟΗΕ

ΠΕΚΙΝΟ.-

Οποιοδήποτε ενδεχόμενο εισόδου του Ομάρ Μπιν Λάντεν στην Κίνα αρνήθηκε χτες κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. «Ενα πράγμα σας λέω: Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα εισόδου του Μπιν Λάντεν στην Κίνα. Εχουμε πάρει τα σχετικά μέτρα. Οι όποιες φήμες είναι αβάσιμες εικασίες», είπε ο Ζου Μπανγκζάο, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, σε σχετικό πρόσφατο δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας.

Ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε για πολλοστή πλευρά πως το Πεκίνο έχει την παραμικρή σχέση ή επικοινωνία με το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και υπενθύμισε πως το Πεκίνο υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες έναντι της τρομοκρατίας, μόνον που οποιαδήποτε ενέργεια ή αντίποινα θα πρέπει να περιλαμβάνουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναφερόμενος στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, Τανγκ Ζιαχουάν, με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, ο Ζου είπε πως οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και τη συνεργασία τους στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επικοινωνία Σρέντερ - Ζου Ροντζί

Προ των δηλώσεων του εκπροσώπου του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, είχε πραγματοποιηθεί εκτεταμένη τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Κινέζο πρωθυπουργό Ζου Ροντζί και τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός Ροντζί συζήτησε τηλεφωνικά με τον Σρέντερ μέτρα σχετικά «με την πραγματοποίηση της παγκόσμιας εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας» και ζήτησε «οποιαδήποτε δράση ληφθεί να είναι σύμφωνη προς τους διεθνείς κανόνες».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε τα εξής: «Οι ενέργειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα πρέπει να είναι σύμφωνες προς τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και προς το κοινώς αποδεκτό διεθνές δίκαιο... Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι μακροπρόθεσμη και περίπλοκη, αλλά είναι η κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα».

Λογόκριναν ακόμη και τη «Φωνή της Αμερικής»!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η διά της βίας εκ των... περιστάσεων επιβληθείσα λογοκρισία ασκείται ακόμη και σε «κυβερνητικά όργανα» όπως ο ραδιοσταθμός «Η Φωνή της Αμερικής». Κανείς μπορεί εύκολα να φανταστεί τι συμβαίνει στα υπόλοιπα μέσα και βέβαια ουδείς λόγος να γίνεται γι' αυτά που προσπαθούν να είναι ανεξάρτητα...

Οσο γι' αυτό καθ' εαυτό το «πρωτοφανές» γεγονός, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπεραμύνθηκε της ενέργειάς του να «κόψει» από το ραδιοσταθμό «Φωνή της Αμερικής» μία συνέντευξη του ηγέτη των Ταλιμπάν μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, με τη δικαιολογία ότι οι απόψεις του τελευταίου δεν έπρεπε να ακουστούν από το «δικό μας ραδιόφωνο». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, υπεραμύνθηκε της ενέργειας αυτής, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της διεύθυνσης του ραδιοσταθμού ως ορθή, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Φωνής της Αμερικής» και ως εκ τούτου έχει το δικαίωμα να ασκεί ένα βαθμό ελέγχου στο τι βγαίνει στον «αέρα».

«Δε θεωρήσαμε ότι είναι σωστό», είπε ο Μπάουτσερ αναφερόμενος στη συνέντευξη. «Δε θεωρήσαμε ότι για τον Αμερικανό φορολογούμενο η "Φωνή της Αμερικής" θα έπρεπε να μεταδώσει τη φωνή των Ταλιμπάν».

Η κυβερνητική παρέμβαση στον αμερικανικό ραδιοσταθμό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο δημοσιογραφικό κόσμο της Ουάσιγκτον, ο οποίος κατήγγειλε ότι στην ουσία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λογοκρίνει τη «Φωνή της Αμερικής» και περιορίζει την ελευθερία του Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι η «Φωνή της Αμερικής» τελούσε υπό τη χορηγία της αμερικανικής κυβέρνησης από την ημέρα της ίδρυσής της το 1943. Το 1999 αποδεσμεύτηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έκτοτε υπερηφανεύεται για την «ανεξαρτησία» της, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι δεν αποτελεί πλέον προπαγανδιστικό όχημα της αμερικανικής κυβέρνησης. Πράγματι, πολλά από τα όσα μεταδίδει περιέχουν πληροφορίες ή σχόλια όχι κολακευτικά για την αμερικανική κυβέρνηση. Ωστόσο, η απόφαση να μη μεταδοθούν οι δηλώσεις του Ομάρ καταδεικνύει τα όρια αυτής της δημοσιογραφικής «ανεξαρτησίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ