ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μακελειό στο Σαρμ ελ Σέικ

Αξιοποιείται από τους ιμπεριαλιστές για νέα μέτρα κατά των λαών, στο όνομα της «πάταξης της τρομοκρατίας»

Συντρίμμια από τις πολύνεκρες επιθέσεις στο αιγυπτιακό τουριστικό θέρετρο

Associated Press

Συντρίμμια από τις πολύνεκρες επιθέσεις στο αιγυπτιακό τουριστικό θέρετρο
ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΚ - ΚΑΪΡΟ.-

Εκατοντάδες εργάτες δουλεύουν πυρετωδώς στους τόπους των επιθέσεων του Σαββάτου, μαζεύοντας συντρίμμια, ενώ οι αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν τους δεκάδες αγνοούμενους. Το τουριστικό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέικ, και ιδιαίτερα η περιοχή Ναάμα Μπέι, που έγινε στόχος των επιθέσεων του Σαββάτου, έχει ερημώσει. Οι τουρίστες αποχωρούν μαζικά και ακυρώνονται οι προγραμματισμένες κρατήσεις. Κάτοικοι και εργαζόμενοι δεν κρύβουν την απελπισία τους, καθώς ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εισοδήματος γι' αυτούς, και διαδηλώνουν καθημερινά καταδικάζοντας τις επιθέσεις.

Νοσοκομειακές πηγές υποστηρίζουν ότι οι νεκροί, από τις επιθέσεις, έφθασαν τους 88, εκ των οποίων οι 17 δεν είναι Αιγύπτιοι. Αντίθετα, το υπουργείο Υγείας επιμένει στους 64 νεκρούς. Γεγονός, πάντως, είναι ότι αγνοούνται ακόμη αρκετοί άνθρωποι, ντόπιοι, Ιταλοί, Τούρκοι, Βρετανοί. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ισχυρότατες αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ στήθηκαν εκατοντάδες σημεία ελέγχου.

Και το μακελειό αυτό αξιοποιήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπου Γης, για να δυναμώσει η τρομοϋστερία, κάτι που κυριάρχησε στα ΜΜΕ το προηγούμενο διήμερο και για να παρθούν νέα μέτρα ενάντια στους λαούς που αντιστέκονται.

Διαρροές και ...παρεξηγήσεις

Χθες, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαρροές ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτές, οι αιγυπτιακές αρχές είχαν λάβει προειδοποίηση για επικείμενη μεγάλη βομβιστική επίθεση στο Σινά, αλλά εκτίμησαν ότι στόχος θα ήταν τα καζίνο, όπου ενισχύθηκε η ασφάλεια. Δε διευκρινίζεται ποιος ενημέρωσε τις αιγυπτιακές αρχές.

Από τα καθήκοντά τους απαλλάχτηκαν οι επικεφαλής ασφαλείας του βορείου και νοτίου Σινά. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι επιθέσεις έγιναν με 2 παγιδευμένα φορτηγά και μία παγιδευμένη βαλίτσα. Το ένα εξερράγη στην είσοδο του ξενοδοχείου «Γκαζάλα», το δεύτερο σε δρόμο που οδηγούσε σε δεύτερο ξενοδοχείο, και η βαλίτσα στην αρχή εμπορικού τουριστικού πεζοδρόμου.

Επίσης, «δύει», όπως φαίνεται, το σίριαλ του «πακιστανικού δάχτυλου», παρά το γεγονός ότι οι φωτογραφίες διαβατηρίου 5 Πακιστανών υπηκόων έχουν τοιχοκολληθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Οπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή ηγεσία, οι 5 δεν αναζητούνται σε σχέση με την επίθεση του Σαββάτου, αλλά επειδή έχουν εξαφανιστεί από τις αρχές Ιούλη.

Αντίθετα, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, τηρώντας την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι κατέστη εφικτή η αναγνώριση των απομειναριών ενός Αιγυπτίου, του Γιουσέφ Μπαντράν, κατοίκου του Σαρμ ελ Σέικ, και «γνωστού» στις αρχές για τις διασυνδέσεις του με ισλαμιστικές οργανώσεις. Οι τελευταίες εικασίες τον φέρουν καμικάζι στις επιθέσεις του Σαββάτου.

Με βάση, προφανώς, τα τελευταία αυτά στοιχεία, έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό σε ολόκληρη τη χερσόνησο του Σινά. Κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των αιγυπτιακών δυνάμεων, σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με βεδουίνους, χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Επισήμως, έχουν συλληφθεί 150 άνθρωποι.

Ανεπιβεβαίωτες «ευθύνες» και ...συμπάθεια

Την υποστήριξή τους στην αιγυπτιακή ηγεσία «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», έσπευσαν να εκφράσουν η Ουάσιγκτον, η ΕΕ, Ευρωπαίοι ηγέτες και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της «διεθνούς κοινότητας». Ολοι, όπως άλλωστε και η αιγυπτιακή ηγεσία μέχρι στιγμής τουλάχιστον, «δένουν» τις επιθέσεις στο Σαρμ ελ Σέικ με το γενική κλιμάκωση που πυροδοτήθηκε από τις επιθέσεις στο Λονδίνο, χωρίς να συνδέουν τα δύο γεγονότα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση «οδηγούν» και οι ανακοινώσεις των 3 οργανώσεων που διεκδικούν την ευθύνη των επιθέσεων στο Σαρμ ελ Σέικ. Μετά τις «Ταξιαρχίες του Αμπντουλάχ Αζάμ» και τους «Ιερούς μαχητές της Αιγύπτου», η «Ταουχίντ και Τζιχάντ της Αιγύπτου», με ηλεκτρονική ανακοίνωση, αναλαμβάνει την ευθύνη των επιθέσεων «που έγιναν σε συνεννόηση με την αλ Κάιντα ως εκδίκηση για όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ». Η τελευταία αυτή οργάνωση, που προφανέστατα πήρε την ονομασία της από την αντίστοιχη του Ιράκ που δηλώνει ότι καθοδηγείται από τον αλ Ζαρκάουι, διεκδικεί την ευθύνη και για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τάμπα, τον περασμένο Οκτώβρη, με 34 νεκρούς.

ΚΙΝΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΗΠΑ
Θετικό το κλίμα κατά την έναρξη των εξαμερών συνομιλιών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε ευνοϊκότερο κλίμα απ' ό,τι στο παρελθόν άρχισαν χτες στο Πεκίνο οι εξαμερείς συνομιλίες αναφορικά με το (μεταξύ άλλων) βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό πως σε πρότερη συνάντηση ανάμεσα στους υφυπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και ΛΔ Κορέας στο Πεκίνο αποφασίστηκε να μην καθοριστεί ημερομηνία κατάληξης των συνομιλιών, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν τη θέλησή τους για επίλυση όλων των ζητημάτων στην Κορεατική Χερσόνησο...

Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ασίας - Ειρηνικού, Κρίστοφερ Χιλ δήλωσε χτες, μετά το πέρας της πρώτης μέρας των συνομιλιών, πως οι ΗΠΑ «δεν προτίθενται να κάνουν εισβολή ή επιδρομή» στη ΛΔ Κορέας και πως πλέον «για την Ουάσιγκτον η αυτοκυριαρχία της ΛΔ Κορέας είναι πραγματικότητα».

Ο Βορειοκορεάτης ομόλογός του Κιμ Γκίε-Γκουάν αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία «επίτευξης μίας πραγματικής προόδου όσον αφορά στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου».

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Αλεξέγεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με τη ΛΔ Κορέας στο πλαίσιο των συνομιλιών του Πεκίνου (συμμετέχουν ΗΠΑ, Ρωσία, ΛΔ Κίνας, ΛΔ Κορέας, Ν. Κορέα, Ιαπωνία). Ο δε αξιωματούχος της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τελική καρποφορία των συνομιλιών του Πεκίνου, υποσχόμενος πως η ΕΕ θα δώσει «σημαντική βοήθεια» στη ΛΔ Κορέας εάν λυθούν τα ζητήματα στην Κορεατική Χερσόνησο...

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Αποχώρηση της Μιανμάρ από την προεδρία

ΒΙΝΤΙΑΝ.--

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) Νγιάν Γουίν ανακοίνωσε χτες στην πρωτεύουσα του Λάος, Βιντιάν, πως η χώρα του δε θα αναλάβει (όπως προβλεπόταν από τον κανονισμό) την προεδρία του Συνδέσμου Χωρών της Νοτιανατολικής Ασίας (ASEAN) στα τέλη του χρόνου, επικαλούμενος τάχα την αποφασιστικότητα της στρατιωτικής κυβέρνησης (που διοικεί στυγνά τη χώρα από το 1988) να δώσει όλη της την προσοχή «στη διαδικασία συμφιλίωσης και εκδημοκρατισμού» στη Μιανμάρ...

Η αλήθεια είναι πως η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ αναγκάστηκε να αποποιηθεί τη σειρά της στην ανάληψη προεδρίας του ASEAN (την οποία θα αναλάβουν οι Φιλιππίνες) λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που άσκησαν αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι οποίοι απείλησαν (σε περίπτωση ανάληψης της προεδρίας του ASEAN από τη Μιανμάρ) να μποϊκοτάρουν τις συναντήσεις τους με τον οργανισμό εκτός και εάν απελευθερωθεί η τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης, υπέρμαχος της αποκατάστασης της δημοκρατίας στη Μιανμάρ, Σούου Κίγι...

Επιπλέον, χτες αξιωματούχοι των χωρών μελών του ASEAN προσκάλεσαν την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία και την Ινδία να παρακολουθήσουν την έναρξη των εργασιών της επόμενης διάσκεψης κορυφής Ανατολικής Ασίας στη Μαλαισία... Σε άλλο σημείο, ανακοινώθηκε χτες πως ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών Χασάν Βιραγιούδα ζήτησε επίσημα κατά τη χτεσινή συνάντηση των ομολόγων του (από χώρες μέλη του ASEAN) στο Λάος την αποστολή παρατηρητών και ελεγκτών της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην ινδονησιακή κυβέρνηση και τους αυτονομιστές της βόρειας επαρχίας Ατσεχ που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα...

ΙΝΔΙΑ
Σκληρή καταστολή διαδηλωτών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Σκληρές συγκρούσεις σημειώθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Νέο Δελχί ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές - εργαζόμενους σε βιομηχανία παραγωγής μοτοσικλετών - με αλληλοαντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των τραυματιών: Η αστυνομία έκανε λόγο για 100, ενώ οι διαδηλωτές για 700. Διαδήλωση έγινε και έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται πολλοί τραυματίες, με τους συγγενείς τους να διαμαρτύρονται για το ότι δεν τους παρέχονται ιατρικές φροντίδες.

Τα γεγονότα προκάλεσαν αντεγκλήσεις στη Λοκ Σάμπα, το Κοινοβούλιο της χώρας, με βουλευτές του NDA, της εθνικιστικής ινδουιστικής αντιπολίτευσης, να επιχειρούν να τα εκμεταλλευτούν και να αξιώνουν «παραδειγματική τιμωρία» των αστυνομικών, που έκαναν εκτεταμένη χρήση ροπάλων, δακρυγόνων και κανονιών νερού. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μανμοχάν Σινγκχ δήλωσε ότι τα γεγονότα τον «αναστάτωσαν».

Η διαδήλωση, που έγινε για την απόλυση τεσσάρων εργαζομένων και την «προσωρινή παύση» άλλων 15 - επειδή αξίωναν μισθολογικές αυξήσεις! - επιχειρήθηκε να προβληθεί ως «βίαιη» από τους αστυνομικούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ