ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εκατομμύρια «ΟΧΙ» στο «Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης»

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, στη χτεσινή γενική απεργία και στις δεκάδες μαχητικές διαδηλώσεις

«Λαοθάλασσα» κατάκλυσε τους δρόμους του Παρισιού

Associated Press

«Λαοθάλασσα» κατάκλυσε τους δρόμους του Παρισιού
ΠΑΡΙΣΙ.-

Εκατομμύρια εργαζόμενοι όλων των ηλικιών, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους δεκάδων πόλεων της Γαλλίας διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τη νεανική απασχόληση, γνωστό ως «Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης». Η εντυπωσιακή συμμετοχή στην απεργία (που έχει εξαιρετική σημασία ότι επεκτάθηκε, χτες, για πρώτη φορά και στον ιδιωτικό τομέα) και στις συγκεντρώσεις οδήγησε τον επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, της CGT, (που πρόσκειται στο ΚΚ Γαλλίας), να μιλήσει για «ιστορικά ποσοστά συμμετοχής σε απεργιακές κινητοποιήσεις».

Τα εργατικά συνδικάτα μιλούσαν για περισσότερους από 3 εκατομμύρια διαδηλωτές στις τουλάχιστον 135 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ανά τη χώρα, με ογκωδέστερες αυτές που έγιναν σε Ρεν, Ρουέν, Μπορντό, Μασσαλία, Γκρενόμπλ, Λιόν, Λιλ, Ναντ, Τουρ, Λε Μαν. Ως συνήθως, η μεγαλύτερη διαδήλωση με τη συμμετοχή, κατά τα συνδικάτα, περισσοτέρων των 700.000 ανθρώπων, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, ξεκινώντας από την Πλατεία Ιταλίας και καταλήγοντας στην Πλατεία Δημοκρατίας. Εκτός από τα πολύχρωμα πανό, τα μπαλόνια και τον παλμό που έδιναν, κυρίως, οι φοιτητές και οι μαθητές, αυτό που επισήμαναν οι περισσότεροι ήταν η παρουσία όλων των ηλικιών στη συγκέντρωση, ακόμη και τριών γενιών της ίδιας οικογένειας.

Τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της συγκέντρωσης σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ ολιγομελών ομάδων νεαρών και ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, που είχαν συρρεύσει στην πρωτεύουσα και από άλλες περιοχές για να καλύψουν τα «έκτακτα μέτρα». Μέχρι το βράδυ είχαν ανακοινωθεί 105 συλλήψεις, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Σαρκοζί έδωσε εντολή «για τις μέγιστες δυνατές προσαγωγές ταραχοποιών». Σύμφωνα, πάντως, με ορισμένες πληροφορίες, μικροσυγκρούσεις σημειώθηκαν και μεταξύ διαδηλωτών και νεαρών, όταν οι τελευταίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στις γραμμές των συγκεντρωμένων.

Απεργία και στον ιδιωτικό τομέα

Οι διαδηλώσεις ήταν η τελευταία πράξη της γενικής απεργίας που άρχισε, από χτες το πρωί, στους περισσότερους κλάδους μετά από κάλεσμα όλων των εργατικών συνδικάτων. Παρέλυσαν, σχεδόν, ολοκληρωτικά, οι σιδηροδρομικές μεταφορές, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία, οι αεροπορικές μετακινήσεις, τα ταχυδρομεία, οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης του κοινού, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι, ενώ με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν οι κρατικές εταιρίες ηλεκτρισμού, αερίου, τηλεπικοινωνιών και τα νοσοκομεία. Το νέο ποιοτικό στοιχείο της χτεσινής απεργίας, σε σύγκριση με αυτές των προηγούμενων ημερών, ήταν η συμμετοχή, σε μεγάλο ποσοστό, και αρκετών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στους κλάδους των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών και της μεταλλουργίας.

Ενώ η αντιπαράθεση εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών με την κυβέρνηση κλιμακώνεται, ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν επανέλαβε, χτες, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του -UMP - ότι είναι έτοιμος για «αλλαγές» αλλά όχι για απόσυρση του νομοσχεδίου. Ο ντε Βιλπέν εισέπραξε την άρνηση των συνδικάτων και των φοιτητικών οργανώσεων να προσέλθουν, σήμερα, σε νέα συνάντηση εφόσον δεν αποσύρεται το νομοσχέδιο. Εκτός από τη λαϊκή αγανάκτηση, πλέον ο ντε Βιλπέν φαίνεται ότι καλείται να αντιμετωπίσει και τον εσωκομματικό του αντίπαλο, Νικολά Σαρκοζί, που, χτες, πήρε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις, προτείνοντας «προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νομοσχεδίου» προκειμένου να ολοκληρωθεί ένας ευρύς «διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
ΟΧΙ στη συρρίκνωση δικαιωμάτων

Με συντριπτική επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η απεργία στο δημόσιο τομέα

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ενάμισι εκατομμύριο εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα συμμετείχαν στη γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε χτες και παρέλυσε κυριολεκτικά τη Βρετανία... Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του μεγαλύτερου συνδικάτου, Unison, εκ των 11 που συμμετείχαν, ήταν η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση από τη γενική απεργία του 1926. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης πάνω από τα 65 χρόνια.

Σύμφωνα με όσα σχεδιάζονται και βέβαια είναι η εφαρμογή των επιταγών του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, επιχειρείται εξίσωση προς τα πάνω στα όρια ηλικίας, αρχικά στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και με προοπτική να υπάρξουν περισσότερα μέτρα που θα συρρικνώσουν και άλλο κατακτήσεις των εργαζομένων προς όφελος των εργοδοτών.

Η εικόνα της Βρετανίας ήταν ενδεικτική της επιτυχίας της απεργίας. Χιλιάδες σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια, παρέμειναν ερμητικά κλειστά. Ανάλογη εικόνα και στις δημόσιες συγκοινωνίες. Στους απεργούς περιλαμβάνονται υπάλληλοι κοινωφελών ιδρυμάτων, περιβαλλοντικών υπηρεσιών και ποικίλων δημόσιων υπηρεσιών που υπάγονται στην περιφερειακή διοίκηση. Στα δημόσια νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, πάρκα. Παντού...

Απεργιακός πυρετός και στη Γερμανία

Και στη Γερμανία, οι απεργίες συνεχίζουν να διαδέχονται η μία την άλλη. Στη δεύτερη εβδομάδα συνεχών απεργιακών κινητοποιήσεων εισήλθαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, που μαζί με νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό κινητοποιούνται για εργασιακά ζητήματα, εφημερίες, βάρδιες και κυρίως απαιτούν αύξηση 30% των αποδοχών τους. Τέλος, στο χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων εισήλθαν και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW στην Ανατολική Γερμανία, απαιτώντας αύξηση των αποδοχών τους και εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Η σκυτάλη στα παιδιά των μεταναστών

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Η θύελλα που έχει προκαλέσει η μεταρρύθμιση του νόμου περί μετανάστευσης που προωθεί η κυβέρνηση Μπους και ψηφίζεται εντός της βδομάδας στην αμερικανική Γερουσία δε λέει να κοπάσει. Τη Δευτέρα, τη σκυτάλη από τους γονείς τους πήραν χιλιάδες μαθητές και φοιτητές, κυρίως από τα ισπανόφωνα προάστια του Λος Αντζελες και διαδήλωσαν στους δρόμους κατά της μεταρρύθμισης του νόμου περί μετανάστευσης.

Οι μαθητές έκαναν αποχή ενώ οι φοιτητές άφησαν τα αμφιθέατρα... για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, που σηματοδότησε ουσιαστικά την τέταρτη ημέρα κινητοποιήσεων που έχουν οργανώσει ενώσεις μεταναστών, ιδίως ισπανόφωνων, στο Λος Αντζελες αλλά και σε όλη την πολιτεία της Καλιφόρνια. Την ίδια στιγμή διαδηλώσεις έγιναν στο Τέξας, στο Μίσιγκαν, στη Μασαχουσέτη και σε άλλες αμερικανικές πολιτείες. Τα αιτήματα κοινά: διαμαρτύρονται για τη νομοθεσία Σενσεμπρένερ που μπορεί να λειτουργήσει απαγορευτικά για τα παιδιά των μεταναστών που δε διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα και την πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις το περασμένο Σάββατο εκατομμύρια μεταναστών είχαν συμμετάσχει στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ. Απαιτώντας «Φτάνει πια!» στους αντεργατικούς και ρατσιστικούς νόμους για τους μετανάστες. «Φτάνει πια!» στις διακρίσεις, στους εξευτελισμούς, στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, στο θάνατο... και για να ζητήσουν «αμνηστία» για τα 12 εκατ. μεταναστών χωρίς έγγραφα που ζουν κι εργάζονται στις ΗΠΑ.

ΙΝΔΙΑ
Τα θύματα του Μποπάλ ζητούν δικαίωση

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Για δεύτερη φορά, τα θύματα του χειρότερου βιομηχανικού δυστυχήματος στην πρόσφατη παγκόσμια ιστορία, της λεγόμενης «Χιροσίμα της χημικής βιομηχανίας», στο Μποπάλ της Ινδίας, πραγματοποίησαν πορεία 33 ημερών και 800 χιλιομέτρων με τα πόδια, φθάνοντας έως τη Λοκ Σάμπα, το ομοσπονδιακό ινδικό κοινοβούλιο στο Νέο Δελχί, για να ζητήσουν δικαιοσύνη, εκφράζοντας τη θέλησή τους να μη φύγουν αν δε δικαιωθούν. Οπως είπαν οι 40 από τους εκατοντάδες διαδηλωτές, που έζησαν την καταστροφή του 1984, τα αιτήματά τους «παραμένουν τα ίδια όλα αυτά τα χρόνια», από τις αποζημιώσεις έως τη δίωξη των υπευθύνων για τη διαρροή δηλητηριωδών αερίων από το εργοστάσιο της «Union Carbide» - που αργότερα εξαγοράστηκε από την «Dow Chemicals» - από την παροχή καθαρού πόσιμου νερού έως την απολύμανση της περιοχής από τα χημικά που άφησε πίσω η καταστροφή.

Οι επιζώντες επίσης θέλουν να συστηθεί μια επιτροπή που θα επιβλέπει την ιατρική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι επιζώντες και οι απόγονοί τους ως σήμερα καθώς και την κοινωνικοοικονομική τους επανένταξη. Για χρόνια, οι κάτοικοι του Μποπάλ είχαν περιθωριοποιηθεί, καθώς η γενετική ζημιά που τους προκάλεσαν τα χημικά που διέφυγαν από το εργοστάσιο τρομοκράτησαν τόσο τον πληθυσμό ώστε οι γάμοι με τα θύματα της τραγωδίας είναι ως και σήμερα σχεδόν απαγορευμένοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ