Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εκατομμύρια «ΟΧΙ» στο «Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης»

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, στη χτεσινή γενική απεργία και στις δεκάδες μαχητικές διαδηλώσεις

«Λαοθάλασσα» κατάκλυσε τους δρόμους του Παρισιού

Associated Press

«Λαοθάλασσα» κατάκλυσε τους δρόμους του Παρισιού
ΠΑΡΙΣΙ.-

Εκατομμύρια εργαζόμενοι όλων των ηλικιών, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους δεκάδων πόλεων της Γαλλίας διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τη νεανική απασχόληση, γνωστό ως «Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης». Η εντυπωσιακή συμμετοχή στην απεργία (που έχει εξαιρετική σημασία ότι επεκτάθηκε, χτες, για πρώτη φορά και στον ιδιωτικό τομέα) και στις συγκεντρώσεις οδήγησε τον επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, της CGT, (που πρόσκειται στο ΚΚ Γαλλίας), να μιλήσει για «ιστορικά ποσοστά συμμετοχής σε απεργιακές κινητοποιήσεις».

Τα εργατικά συνδικάτα μιλούσαν για περισσότερους από 3 εκατομμύρια διαδηλωτές στις τουλάχιστον 135 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ανά τη χώρα, με ογκωδέστερες αυτές που έγιναν σε Ρεν, Ρουέν, Μπορντό, Μασσαλία, Γκρενόμπλ, Λιόν, Λιλ, Ναντ, Τουρ, Λε Μαν. Ως συνήθως, η μεγαλύτερη διαδήλωση με τη συμμετοχή, κατά τα συνδικάτα, περισσοτέρων των 700.000 ανθρώπων, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, ξεκινώντας από την Πλατεία Ιταλίας και καταλήγοντας στην Πλατεία Δημοκρατίας. Εκτός από τα πολύχρωμα πανό, τα μπαλόνια και τον παλμό που έδιναν, κυρίως, οι φοιτητές και οι μαθητές, αυτό που επισήμαναν οι περισσότεροι ήταν η παρουσία όλων των ηλικιών στη συγκέντρωση, ακόμη και τριών γενιών της ίδιας οικογένειας.

Τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της συγκέντρωσης σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ ολιγομελών ομάδων νεαρών και ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, που είχαν συρρεύσει στην πρωτεύουσα και από άλλες περιοχές για να καλύψουν τα «έκτακτα μέτρα». Μέχρι το βράδυ είχαν ανακοινωθεί 105 συλλήψεις, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Σαρκοζί έδωσε εντολή «για τις μέγιστες δυνατές προσαγωγές ταραχοποιών». Σύμφωνα, πάντως, με ορισμένες πληροφορίες, μικροσυγκρούσεις σημειώθηκαν και μεταξύ διαδηλωτών και νεαρών, όταν οι τελευταίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στις γραμμές των συγκεντρωμένων.

Απεργία και στον ιδιωτικό τομέα

Οι διαδηλώσεις ήταν η τελευταία πράξη της γενικής απεργίας που άρχισε, από χτες το πρωί, στους περισσότερους κλάδους μετά από κάλεσμα όλων των εργατικών συνδικάτων. Παρέλυσαν, σχεδόν, ολοκληρωτικά, οι σιδηροδρομικές μεταφορές, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία, οι αεροπορικές μετακινήσεις, τα ταχυδρομεία, οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης του κοινού, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι, ενώ με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν οι κρατικές εταιρίες ηλεκτρισμού, αερίου, τηλεπικοινωνιών και τα νοσοκομεία. Το νέο ποιοτικό στοιχείο της χτεσινής απεργίας, σε σύγκριση με αυτές των προηγούμενων ημερών, ήταν η συμμετοχή, σε μεγάλο ποσοστό, και αρκετών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στους κλάδους των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών και της μεταλλουργίας.

Ενώ η αντιπαράθεση εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών με την κυβέρνηση κλιμακώνεται, ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν επανέλαβε, χτες, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του -UMP - ότι είναι έτοιμος για «αλλαγές» αλλά όχι για απόσυρση του νομοσχεδίου. Ο ντε Βιλπέν εισέπραξε την άρνηση των συνδικάτων και των φοιτητικών οργανώσεων να προσέλθουν, σήμερα, σε νέα συνάντηση εφόσον δεν αποσύρεται το νομοσχέδιο. Εκτός από τη λαϊκή αγανάκτηση, πλέον ο ντε Βιλπέν φαίνεται ότι καλείται να αντιμετωπίσει και τον εσωκομματικό του αντίπαλο, Νικολά Σαρκοζί, που, χτες, πήρε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις, προτείνοντας «προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νομοσχεδίου» προκειμένου να ολοκληρωθεί ένας ευρύς «διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ