Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκλογές με χαρακτήρα δημοψηφίσματος

Εκλογές χτες στο Ισραήλ και η κατοχή στη Δυτική Οχθη συνεχίζεται. Η μικρή Παλαιστίνια της φωτογραφίας τραυματίστηκε από ανταλλαγή πυρών

Associated Press

Εκλογές χτες στο Ισραήλ και η κατοχή στη Δυτική Οχθη συνεχίζεται. Η μικρή Παλαιστίνια της φωτογραφίας τραυματίστηκε από ανταλλαγή πυρών
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Σε δημοψήφισμα για το μέλλον της Δυτικής Οχθης μετέτρεψε ο επικεφαλής του «Καντίμα», Εχούντ Ολμέρτ, τη χτεσινή εκλογική αναμέτρηση. Παρ' όλα αυτά, η συμμετοχή αναμενόταν μειωμένη πιθανότατα επειδή η νίκη του «Καντίμα» θεωρούνταν μάλλον βέβαιη. Ουδείς μπορούσε, πάντως, να αποκλείσει την έκπληξη, καθώς 22% των Ισραηλινών δήλωναν αναποφάσιστοι.

Σχεδόν, βέβαιη, όμως, θεωρούνταν και η μη εξασφάλιση πλειοψηφίας. Το «Καντίμα» θα κληθεί να συγκυβερνήσει επιλέγοντας εταίρο με βάση την κεντρική προγραμματική του θέση περί μονομερούς ισραηλινής αποχώρησης από μέρος της Δυτικής Οχθης.

Την προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Οχθης (περίπου του 8%) και την οριστική χάραξη συνόρων κατά μήκος του διαχωριστικού τείχους προανήγγειλε ο Εχούντ Ολμέρτ, αντικαταστάτης του Αριέλ Σαρόν στην ηγεσία του «Καντίμα». Αναλυτές σχολίαζαν ότι ο Ολμέρτ, μιλώντας ανοιχτά για διάλυση όσων εποικισμών βρίσκονται εκτός του τείχους και για εγκόλπωση όλων των υπολοίπων, είπε ανοιχτά όσα σχεδίαζε ο Σαρόν και μετέτρεψε τις εκλογές σε σχετικό δημοψήφισμα.

Το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός, με δεδομένη την έλλειψη αυτοδυναμίας, μένει να αποδειχθεί, καθώς το «Λικούντ» του Μπέντζαμιν Νετανιάχου (που φερόταν τρίτο στις εκλογικές προτιμήσεις) διαφωνεί με την αποχώρηση, ενώ το Εργατικό Κόμμα του Αμίρ Πέρετζ (που φερόταν δεύτερο) διαφωνεί με το μονομερή χαρακτήρα, κρίνοντας ότι θα πυροδοτήσει νέο κύκλο βίας. Από τα 31 κόμματα που συμμετείχαν στις χτεσινές εκλογές, τα δύο αυτά χαρακτηρίζονταν πιθανότεροι εκλογικοί εταίροι του «Καντίμα».

«Ναι» στη νέα κυβέρνηση

Ανετη ψήφο εμπιστοσύνης (71 υπέρ, 36 κατά, 2 αποχές) έλαβε η 24μελής κυβέρνηση της «Χαμάς», χτες, από το παλαιστινιακό κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός Χανίγια και ο υπουργός Εξωτερικών Μαχμούντ Ζαχάρ τόνιζαν ότι δεν αποδέχονται ισραηλινές μονομερείς αποχωρήσεις και επανέλαβαν ότι στοχεύουν «σε δίκαιη ειρήνη και ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και όχι σε συνέχιση της αιματοχυσίας». Παρά τον ηπιότερο τόνο, δεν ανακοινώθηκε καμία συγκεκριμένη υπαναχώρηση από τις γνωστές θέσεις της «Χαμάς». Η κυβέρνηση θα ορκιστεί από τον Πρόεδρο Αμπάς μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ