Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Στρατιωτικές συμφωνίες Ουάσιγκτον - Βελιγραδίου ενόψει;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ Βελιγραδίου - Ουάσιγκτον, τις προοπτικές για την υπογραφή τεσσάρων διμερών στρατιωτικών συμφωνιών και την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, συζήτησε χτες με τον υπουργό Αμυνας της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου ο Αμερικανός στρατηγός υποδιοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Τσαρλς Ουάλντ.

Ο Ουάλντ δεν παρέλειψε, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, να πιέσει για τη σύλληψη και παράδοση των Σερβοβόσνιων πρώην ηγετών Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς και να αναφερθεί στην «πολιτική σημασία της πλήρους συνεργασίας του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία». Ωστόσο, η ανακοίνωση της αμερικάνικης πρεσβείας δεν ήταν το ίδιο αναλυτική σε σχέση με το περιεχόμενο των συνομιλιών του στρατηγού Ουάλντ με τον υπουργό Αμυνας της Ενωσης, Ζόραν Στάνκοβιτς, ιδιαίτερα όσον αφορά στην υπογραφή τεσσάρων στρατιωτικών συμφωνιών...

Στο μεταξύ, ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε χτες ως «αβάσιμο» δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή», κατά το οποίο ο Ράντοβαν Κάρατζιτς φυγαδεύτηκε με τη βοήθεια Ελλήνων πρακτόρων της ΕΥΠ σε περιοχή της Χαλκιδικής ή στο Αγιον Ορος.

Στο Κοσσυφοπέδιο, η διοίκηση του ΟΗΕ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός γραφείου «ειδικών εισαγγελέων», που θα χειριστούν τις πιο «ευαίσθητες» υποθέσεις εθνοτικής βίας και οργανωμένου εγκλήματος. Το Γραφείο Ειδικών Εισαγγελέων θα απαρτίζεται από 10 αλλοδαπούς εισαγγελείς και 10 Κοσσοβάρους και θα υποστηριχτεί από μία ειδική μονάδα της αστυνομίας, που θα εκπαιδευτεί για να ερευνά σοβαρές υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και εθνοτικής βίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ