Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Παλαιστινιακό, Ιράκ και Νταρφούρ στο επίκεντρο...

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Εν απουσία αρκετών Αράβων ηγετών (π.χ. Αιγύπτιος Πρόεδρος, Σαουδάραβας μονάρχης κ.ά.) άρχισαν χτες στην πρωτεύουσα του Σουδάν οι εργασίες της διάσκεψης κορυφής του 22μελούς Αραβικού Συνδέσμου. Θέματα της διάσκεψης που αναμένονται και ψηφίσματα, είναι: Οι εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ιράκ αλλά και η πιθανότητα ανάπτυξης πυρηνικών προγραμμάτων με σκοπό την «παραγωγή ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς». Επίσης, η κατάσταση στη δυτική σουδανική επαρχία Νταρφούρ. Την έναρξη εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Αλγερίας (που φιλοξένησε την περσινή διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου) Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση στο Ιράκ. Ο Μπουτεφλίκα κάλεσε τον ιρακινό λαό να κάνει ό,τι μπορεί για την αποφυγή μιας σύρραξης μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών και τους «γείτονες του Ιράκ να συνεργαστούν τίμια με τον ιρακινό λαό για τη διατήρηση της ενότητας και της ακεραιότητας» της χώρας...

Ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ (οικοδεσπότης της φετινής διάσκεψης) επαίνεσε το αποτέλεσμα των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών του Γενάρη αποκηρύσσοντας τις απειλές των ΗΠΑ, του Ισραήλ και άλλων δυτικών χωρών για αναστολή της οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους. Ζήτησε την πολιτική και οικονομική στήριξη του Αραβικού Συνδέσμου για τη συνέχιση της αποστολής 7.000 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης στην επαρχία Νταρφούρ (ώστε να αποτραπεί το σχέδιο ΗΠΑ και ΟΗΕ για αντικατάστασή της το φθινόπωρο από κυανόκρανους).

Ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, σημείωσε πως «καμία λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί στο Ιράκ δίχως τους Αραβες και την αραβική συμμετοχή», σημειώνοντας πως οι «μονομερείς λύσεις δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ