Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εντείνεται η αστυνομοκρατία στη χώρα

Οι αστυνομικές αρχές επισκέπτονται τα σπίτια και καταγράφουν τους κομμουνιστές

Οι κομμουνιστές της Ρωσίας, παρά την ένταση του αντικομμουνισμού, δίνουν καθημερινά τη μάχη τους

Associated Press

Οι κομμουνιστές της Ρωσίας, παρά την ένταση του αντικομμουνισμού, δίνουν καθημερινά τη μάχη τους
Το τελευταίο διάστημα, με πρόσχημα τον έλεγχο των πολιτικών κομμάτων στη βάση του αντιδημοκρατικού ομοσπονδιακού νόμου, οι αστυνομικές αρχές της χώρας έχουν εξαπολύσει τα «όργανά» τους σε κατ' οίκους επισκέψεις, με στόχο να καταγράψουν τα οργανωμένα μέλη των ΚΚ.

Πολύ χαρακτηριστική είναι η επιστολή από την πόλη Περμ, του Γ. Μπούρτσεφ, μέλους του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) και της Ενωσης των Δημοσιογράφων της Ρωσίας, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τρουντοβάγια Ρωσία» («Εργαζόμενη Ρωσία»).

«Στις 31 Γενάρη, περίπου στις 2 το μεσημέρι, χτύπησε το θυροτηλέφωνό μου. Χάρηκα, που στο αποκορύφωμα της ημέρας κάποιος θυμήθηκε την ύπαρξη του συνταξιούχου και ρώτησα ποιος ήρθε.

"Αστυνομία", ήταν η απάντηση. Αμέσως σκέφτηκα: "Λες να πιάσανε τους διαρρήκτες, που διέρρηξαν το διαμέρισμά μου;". Ανοίγοντας την πόρτα, συνάντησα δυο νεαρούς που φορούσαν πολιτικά. Ενας απ' αυτούς μου έδειξε την ταυτότητά του κι όταν μπήκανε στο διαμέρισμα έβγαλε μια λίστα με ονόματα και ρίχνοντάς μου μια ματιά ρώτησε: "Είστε ο Γκενάντι Νικολάεβιτς Μπούρτσεφ;".

- "Ναι", απάντησα εγώ κι έριξα μια ματιά στη λίστα, όπου είδα το επίθετό μου, καθώς και τη σωστή διεύθυνση.

Υποθέτοντας ότι δεν πρόκειται να μιλήσουμε για τη διάρρηξη, ρώτησα τι συμβαίνει.

"Να, εμείς πρέπει να διευκρινίσουμε, αν είστε κομμουνιστής ή όχι".

"Κομμουνιστές υπάρχουν διάφοροι", απάντησα εγώ, κι ύστερα απ' αυτό άρχισε μια σύντομη, σχεδόν φιλική συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας αποδείχτηκε πως οι "επισκέπτες" δεν έχουν καμία ιδέα όχι μόνο για τις διαφορές των κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας (κάτι που δικαιολογείται), αλλά ακόμη και για τις ακριβείς ονομασίες τους.

Καταλαβαίνοντας πως οι αστυνομικοί δεν ήρθαν αυτοβούλως, δεν τους κατηγόρησα και δεν έκρυψα ότι ανήκω σε κομμουνιστική οργάνωση. Σημειώνοντας κάτι στη λίστα τους, προχώρησαν στην έξοδο, και εγώ τους ρώτησα: "Και τώρα τι κάνετε, θα παρακολουθείτε τους κομμουνιστές;". Απαντώντας ο ένας απ' αυτούς ασαφώς ανασήκωσε τους ώμους του.

Υστερα από δυο μέρες, έμαθα πως οι "επισκέπτες" από την αστυνομία ανέκριναν κι άλλους κομμουνιστές, όχι μόνο στην περιοχή που μένω εγώ, αλλά και σ' άλλες περιοχές της πόλης. Οπως νομίζω, παρόμοιες ενέργειες της αστυνομίας έρχονται σε αντίθεση με το νόμο "Για τα πολιτικά κόμματα", καθώς και με το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και, φυσικά, εμφανίζεται μια σειρά ερωτημάτων:

Για ποιο λόγο και με τι σκοπό τα όργανα του υπουργείου Εσωτερικών εξακριβώνουν καταλόγους των κομμουνιστών; Αυτό γίνεται μόνο στην πόλη Περμ ή γενικά στη Ρωσία;

Υπάρχει ήδη, άραγε, στο υπουργείο Εσωτερικών ηλεκτρονικό αρχείο των στοιχείων των κομμουνιστών;

Κι επιτέλους, θα απαντήσουν άραγε καθαρά στις ερωτήσεις αυτές οι εισαγγελείς της πόλης Περμ κι οι άλλοι;

Οπως, όμως, κι αν έχουν τα πράγματα, ο έλεγχος των κομμουνιστών από το υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα ακόμα σκιώδες σημείο μετατροπής της Ρωσίας σε μια ακόμα ανελεύθερη χώρα, χωρίς δικαιώματα».

Αφιερωμένο σε όσους στα σοβαρά ισχυρίζονται ότι «αποκαταστάθηκε η δημοκρατία» στη Ρωσία, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού...


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ