ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Θα απορρίψουν τον εκβιασμό

Δήλωση - κάλεσμα του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτη

Να απορρίψουν οι ελαιοπαραγωγοί τους κυβερνητικούς εκβιασμούς και να απαιτήσουν το σύνολο της επιδότησης στο σύνολο της παραγωγής τους, τονίζει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) και βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης. Η δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ, έρχεται ως απάντηση στην εκβιαστική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να δηλώσουν λιγότερο λάδι από αυτό που παρήγαγαν, ειδάλλως θα χάσουν τη φετινή επιδότηση και θα τεθούν εκτός συστήματος επιδότησης από 2 έως 5 χρόνια!

Αυτόν τον εκβιασμό καταγγέλλει στη δήλωσή του ο Στ. Σκοπελίτης, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση, όχι μόνο αδιαφορεί για τα προβλήματα επιβίωσης που, ειδικά φέτος, αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, αλλά και επιχειρεί με εκβιασμούς σε βάρος τους να καλύπτει τις δικές της ευθύνες όσον αφορά την επιδότηση. Ζητά από τους ελαιοπαραγωγούς, απειλώντας τους μάλιστα με απώλεια του συνόλου της επιδότησης, να δηλώσουν στις αιτήσεις που θα υποβάλουν μικρότερη ποσότητα από την πραγματική τους παραγωγή. Με τα παραπάνω, η κυβέρνηση, ούτε λίγο ούτε πολύ, εκβιάζει τους ελαιοπαραγωγούς να κάνουν χαρακίρι στα συμφέροντά τους προκειμένου αυτή να είναι εντάξει στις δεσμεύσεις που αυτή έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ και σε σχέση με το απαράδεκτο πλαφόν που έχει αποδεχτεί και την προεκτίμηση που έχει κάνει σε σχέση με το ύψος της παραγωγής».

Ο Στ. Σκοπελίτης επισημαίνει ότι η ΣΕΑ «απορρίπτει τον ξετσίπωτο αυτό εκβιασμό και καλεί τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, να δηλώσουν το σύνολο της παραγωγής τους χωρίς να κόψουν ένα κιλό λαδιού. Τους καλούμε επίσης να κάνουν καθαρό στους εκβιαστές ότι όχι μόνο δε θα δεχτούν να τους περικοπεί ούτε κιλό από την παραγωγή τους, αλλά ούτε και δραχμή από την επιδότησή τους. Απαιτούμε το σύνολο της επιδότησης στο σύνολο της παραγωγής του κάθε παραγωγού».

ΒΑΜΒΑΚΙ
Τα «βόλεψε»... η κυβέρνηση

Οχι όμως και οι βαμβακοπαραγωγοί, που για άλλη μια χρονιά βγαίνουν ζημιωμένοι

ICON

Οπως αναμενόταν, οι βαμβακοπαραγωγοί βλέπουν για άλλη μια χρονιά ένα φινάλε χασούρας, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης και του ισχύοντος καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι. Χτες, μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας διαχειριστικής επιτροπής της ΕΕ για το βαμβάκι, έγινε γνωστό πως η τελική ελάχιστη τιμή ορίστηκε στις 253,57 δραχμές ανά κιλό και η τελική εξόφληση της επιδότησης είναι 26,8 δραχμές ανά κιλό.

Αυτό που φάνηκε χτες είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας πέρασε την υπόθεση του βαμβακιού στα ...μαλακά, από τους «κομισάριους» των Βρυξελλών. Αυτό που δε φάνηκε ακόμα είναι τι ξεπούλησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, ή, με άλλα λόγια, τι ανταλλάγματα έδωσε, για να περάσουν χωρίς πολλά πολλά προβλήματα τα ανομήματα που έχει διαπράξει στο βαμβάκι. Ομως, οι βαμβακοπαραγωγοί βγαίνουν διπλά χαμένοι. Και πρόστιμο συνυπευθυνότητας 90,5 δρχ. πληρώνουν και πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνοι βαμβακιού μένουν χωρίς επιδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και το παζάρι που έγινε χτες στις Βρυξέλλες, στην παραγωγή 1.131.234 τόνων που δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας, προστέθηκαν άλλοι 6.457 τόνοι, από τους 24.778 τόνους που δηλώθηκαν ως μη επιλέξιμοι. Οπως φάνηκε, πρόκειται για τις ποσότητες που εμφανίστηκαν σαν αποζημιωθείσες από τον ΕΛΓΑ... Ετσι, το προαναφερόμενο άθροισμα, με την προσαρμογή βάρους, έφτασε τους 1.172.925 τόνους. Οπότε, με βάση τη δεύτερη προσωρινή ελάχιστη τιμή των 226,77 δρχ. που διαμορφώθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, η εξόφληση της επιδότησης προκύπτει 26,8 δραχμές ανά κιλό (αντί των 28,5 που έλεγε η κυβέρνηση), ενώ με την πρώτη ελάχιστη τιμή των 218,07 δραχμών ανά κιλό 35,5 δραχμές (αντί των 37 που ήθελε ο Αργύρης).

Πάντως, για να καταλάβουν οι βαμβακοπαραγωγοί τη διαφορά και το μέγεθος του κυβερνητικού εμπαιγμού, αξίζει να αναφερθεί ότι για τη σοδειά του 2000 ο υπολογισμός της επιδότησης που έγινε σε 1.275.000 τόνους παραγωγής, μαζί με τη λεγόμενη προσαρμογή βάρους, έδωσε ελάχιστη τιμή 251 δρχ. το κιλό. Πέρσι με το νέο κανονισμό και προσαρμοσμένο βάρος 1.246.000 τόνους, η τελική ελάχιστη τιμή ήταν 202 δρχ. το κιλό. Φέτος, με προσαρμογή βάρους 1.172.925 τόνους, η τελική ελάχιστη τιμή ορίστηκε στις 253,57 δρχ. το κιλό.

Μυστικότης...

Ντρέπεται... κατά πώς φαίνεται ο Γ. Δρυς να πει τι ακριβώς κάνει και διαπραγματεύεται εκεί στις Βρυξέλλες, ο ίδιος και η ελληνική αντιπροσωπεία του υπουργείου Γεωργίας. Χτες, ως πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, ανέφερε ότι έθεσε οκτώ ερωτήματα στους υπουργούς της ΕΕ για το θέμα της ΚΑΠ, αλλά όταν ρωτήθηκε να γνωστοποιήσει τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς, είπε: «Είμαστε σε διαπραγματεύσεις. Δεν μπορώ να σας τις δώσω, να σας πω τίποτα». Τι έγινε εδώ; Φοβάται ο Γ. Δρυς πως αν πληροφορηθούν επακριβώς οι Ελληνες αγρότες τις ακριβώς διαπραγματεύεται εκεί στις Βρυξέλλες, δε θα περάσει την αναθεώρηση της ΚΑΠ ή μεταρρύθμιση όπως αρέσκεται να τη λέει ο ίδιος και θα χάσει τη «δόξα»;.. Σκέφτηκε όμως ο Γ. Δρυς τι μπορεί να γίνει όταν πληροφορηθούν οι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι, τι ακριβώς έκανε και διαπραγματεύτηκε, αφού ψηφιστεί η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και πως θα τον χαρακτηρίζουν όταν λίγο αργότερα θα ψηφιστούν και οι αναθεωρήσεις για τα μεσογειακά προϊόντα;..

ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Τα μεγάλα «ψάρια» τρώνε τα μικρά...

Στα χέρια των «ολίγων» περνά σταδιακά και ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, σύμφωνα με σχετική έρευνα της «ICAP», στην οποία προβλέπονται για την επόμενη διετία μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων και αύξηση της συγκέντρωσης. Η έρευνα, χαρακτηρίζει την ιχθυοκαλλιέργεια ως «ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της ελληνικής οικονομίας» και θέτει ανάμεσα στους παράγοντες που συνέβαλλαν στην ανάπτυξή του, τις επιδοτήσεις, τα δανειοδοτικά προγράμματα με πολύ ευνοϊκούς όρους αλλά και τους περιορισμούς στην ελεύθερη αλιεία. Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι «τη διετία 2003 - 2004 αναμένεται στασιμότητα ή οριακή βελτίωση στην κερδοφορία και τις πωλήσεις, μείωση του αριθμού των παραγωγικών επιχειρήσεων και αύξηση της συγκέντρωσης».

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, το υπουργείο Γεωργίας, διοργανώνει σήμερα και αύριο Διεθνές Συνέδριο με θέμα το μέλλον των υδατοκαλλιεργειών.

Από τα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει η ανοδική πορεία στην παραγωγή γόνου τσιπούρας - λαβρακιού (με μέσο ρυθμό ετήσιας αύξησης 31,7% στην περίοδο 1990 - 2002) και ο περιορισμός στην εισαγωγική διείσδυση στην αγορά γόνου σε σχέση με παλιότερα έτη. Ειδικά για το διάστημα 1990-2002 ο μέσος ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης ανήλθε στο 29%.

Οσον αφορά στην παραγωγή τσιπούρας - λαβρακιού, ο μέσος ρυθμός αύξησης της παραγωγής την περίοδο 1993-2002 ήταν 26,7%, ενώ την περίοδο 1986 - 1992 σημειώθηκαν ιδιαίτερα υψηλοί ρυθμοί, οι οποίοι ξεπερνούσαν το 100%. Την περίοδο 1990-2002 οι εξαγωγές εμφάνισαν μέσο ρυθμό αύξησης 41,6% και το 2002 κάλυψαν το 56,2% της συνολικής παραγωγής. Κύριες χώρες προορισμού των εξαγωγών είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ