ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντονες επικρίσεις Ερντογάν σε ΗΠΑ και Γερμανία

Ο Ερντογάν προβάλλει τις απαιτήσεις της τουρκικής αστικής τάξης
Ο Ερντογάν προβάλλει τις απαιτήσεις της τουρκικής αστικής τάξης
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και τις ΗΠΑ συνεχίστηκε με ένταση και χτες σχετικά με τη μη απάντηση του αιτήματος έκδοσης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία του ιμάμη επιχειρηματία (πρώην συμμάχου του Ερντογάν) Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν και η οργάνωσή του θεωρούνται από την τουρκική κυβέρνηση ότι βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιούλη. Ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε το αίτημα, μιλώντας σε συνάντηση διεθνών επενδυτών στην Αγκυρα, ενώ επέκρινε τη μη ανταπόκριση από την αμερικανική διοίκηση που τον προστατεύει. «Τι σύμμαχοι μπορεί να είμαστε έτσι;», αναρωτήθηκε. Επέκρινε, επίσης, και την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, ότι δεν έκανε τίποτε κατά των «τρομοκρατικών ομάδων» του Γκιουλέν και άλλων (προφανώς εντάσσει και τους Κούρδους) παρότι της παρέδωσε φάκελο με 4.000 ονόματα, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την απαγόρευση από τις γερμανικές αρχές της μετάδοσης βιντεοσκοπημένου μηνύματός του στη συγκέντρωση της Κυριακής στην Κολωνία.

Χτες, πάντως, και επίσημα δόθηκε στην αμερικανική κυβέρνηση και δεύτερο αίτημα για τη σύλληψη του Γκιουλέν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ. Το αίτημα, εξάλλου, επαναλήφθηκε από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και στον επιτελάρχη του αμερικανικού στρατού στρατηγό, Τζόζεφ Ντάνφονρτ, χωρίς να απαντηθεί. Ο Μπ. Γιλντιρίμ ζήτησε οι ΗΠΑ να επιδείξουν «μια πιο ξεκάθαρη και αποφασιστική στάση».

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος είναι και το χτεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο της φιλοκυβερνητικής «Σαμπάχ» με τον ειρωνικό τίτλο «Διαιρεμένες ΗΠΑ εναντίον της ενωμένης Τουρκίας». Εκεί σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «ενώ η Τουρκία ενωμένη προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τραύμα των αιμοδηψών οπαδών του Γκιουλέν, ανώτεροι αξιωματούχοι δεν μπορούν να κρύψουν την απογοήτευσή τους από την αποτυχία του πραξικοπήματος». Επίσης, αναφέρεται στη συναίνεση των αστικών κομμάτων για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας». Βεβαίως, χτες τα δύο βασικά αστικά κόμματα το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικάνικο και το εθνικιστικό κόμμα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για λάθη που γίνονται στη διαδικασία των εκτεταμένων διώξεων στο στρατό και άλλες υπηρεσίες, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δικτύου του Γκιουλέν. Και χτες συνεχίστηκαν οι έρευνες για στρατιωτικούς που διαφεύγουν της σύλληψης, κάπου 330, ενώ έγιναν και μάχες στις ανατολικές περιοχές με Κούρδους όπου σκοτώθηκαν 6 στρατιώτες.

Παρεμβάσεις για το ζήτημα της συμφωνίας για το Προσφυγικό

Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων ότι, αν δεν δοθεί η βίζα στους υπηκόους της Τουρκίας έως τον Οκτώβρη δεν θα τηρηθεί η συμφωνία με την ΕΕ για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών, προκάλεσαν και νέες αντιδράσεις αξιωματούχων χωρών της ΕΕ. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, είπε ότι δεν μπορεί να εκβιάζεται η ΕΕ και ότι υπάρχουν όροι που πρέπει να εκπληρωθούν για την απελευθέρωση της βίζας. Στην ίδια γραμμή, κινήθηκε και ο Αυστριακός καγκελάριος. Πάντως, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε ότι «παρά τα πρόσφατα γεγονότα», το «τουρκικό νομικό πλαίσιο για την παροχή διεθνούς προστασίας και οι διαβεβαιώσεις από την τουρκική πλευρά για τη μεταχείριση των Σύρων αλλά και των μη Σύρων πολιτών που επιστρέφονται από την Ελλάδα στην Τουρκία, καθιστούν ακόμα "ικανοποιητική" την προστασία που παρέχει η Τουρκία και γι' αυτούς τους λόγους μπορεί ακόμα να θεωρείται "ασφαλής τρίτη χώρα"».

ΛΙΒΥΗ
Ρόλο στην επέμβαση των ΗΠΑ αναζητά η Ιταλία...

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ενα 24ωρο μετά την έναρξη των νέων αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, τη Δευτέρα στη Λιβύη, η Ιταλία άδραξε την αφορμή, για να δηλώσει «παρούσα» και να αναλάβει και εκείνη ρόλο στη νέα φάση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην πολύπαθη χώρα, με πρόσχημα την «καταπολέμηση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε, το βράδυ της Δευτέρας, να χαρακτηρίσει «θετική εξέλιξη» την έναρξη των νέων αμερικανικών επιδρομών στη Λιβύη. Σημείωσε ότι «υποστηρίζει την κυβέρνηση Σάρατζ και την ενθαρρύνει να πάρει τα μέτρα που χρειάζονται για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ειρήνης στο λιβυκό λαό». Επίσης, ανακοίνωσε ότι εξετάζει αίτημα των ΗΠΑ να επιτρέψουν τη χρήση της αεροπορικής βάσης Σιγκονέλα στη Σικελία στο πλαίσιο των επιδρομών στη Λιβύη. Από τη βάση Σιγκονέλα από τον περασμένο Φλεβάρη εφορμούν αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η επέμβαση των ΗΠΑ στη Λιβύη επικροτήθηκε χτες ως απαραίτητη τόσο από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, όσο και από τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι είναι προς «όφελος της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής» ο «αγώνας» της λιβυκής κυβέρνησης κατά των τζιχαντιστών, υποστηρίζοντας ότι στόχος των επιδρομών είναι να βοηθηθούν οι λιβυκές δυνάμεις, ώστε να μπορέσουν να «τελειώσουν τη δουλειά». Νωρίτερα και ο Ντ. Τραμπ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον «δεν έχει άλλη λύση από το να βομβαρδίσει τους τζιχαντιστές» και πως ο ίδιος εάν εκλεγεί θα κάνει «ό,τι χρειάζεται», για να τους νικήσει.

ΡΩΣΙΑ
Πρόσκληση στο ΝΑΤΟ για διαβουλεύσεις

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας με δήλωση του υφυπουργού, Ανατόλι Αντόνοφ, ανακοίνωσε ότι έχει καλέσει ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους για διαβουλεύσεις στη Μόσχα, το Σεπτέμβρη, σχετικά με τη στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη. Οπως σημείωσε, η κυβέρνησή του επιδιώκει, όπως το έκανε και στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας που ακολούθησε τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία στις αρχές Ιούλη, «να υπάρξει, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, ένας εποικοδομητικός διάλογος σε ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος, που θα μπορεί να αποκλιμακώνει τις εντάσεις».

Η κίνηση αυτή, παρά το γεγονός της όξυνσης του ανταγωνισμού ΝΑΤΟ - Ρωσίας και της έντασης της επιθετικότητας μετά τη σύνοδο της λυκοσυμμαχίας στην Πολωνία, με πλήρη συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης, δείχνει ότι επιδιώκεται ένας νέος ...συγκερασμός συμφερόντων, όσο αυτό μπορεί να είναι εφικτό.

Θυμίζουμε ότι στις 13 Ιούλη, στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, η ρωσική πλευρά είχε απορρίψει τη ΝΑΤΟική κατηγορία ότι «αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» και είχε, μέσω του αντιπροσώπου της, Αλεξάντερ Γκρούσκο, σημειώσει ότι η περιοχή των Βαλτικών Χωρών και της Πολωνίας, όπου θα αναπτυχθούν ΝΑΤΟικά στρατεύματα και όπλα, μετατρέπεται σε «προγεφύρωμα για αυξημένη στρατιωτική και πολιτική πίεση στη Ρωσία και δίνει στις σχέσεις μας με αυτά τα κράτη μια στρατιωτική διάσταση». Επίσης, είχε αναφέρει ότι «η προώθηση του ΝΑΤΟ είναι μη βάσιμη, υπέρμετρη και αντιπαραγωγική και οδηγεί σε σύγκρουση, αδυνατίζει την πανευρωπαϊκή και περιφερειακή ασφάλεια και μας επιστρέφει σε σχήματα ασφάλειας που χαρακτήριζαν τον Ψυχρό Πόλεμο». Ταυτόχρονα, στο Συμβούλιο αυτό η Ρωσία πρότεινε μέτρα αποφυγής ατυχήματος στη Βαλτική, όπως είναι η πρόταση της φινλανδικής κυβέρνησης να μη γίνεται καμία πτήση αεροσκαφών όλων των τύπων με κλειστούς αναμεταδότες, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για απόκρυψη από συστήματα ανίχνευσης, και να υπάρξει συνεννόηση. Φυσικά, η όποια διάθεση συμβιβασμού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναιρέσει τους λόγους του σφοδρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, που αφορούν στο κυνήγι των μονοπωλίων για κέρδος, μέσα από νέες αγορές, σφαίρες επιρροής, εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων και δρόμων μεταφοράς τους, όπως δείχνει χαρακτηριστικά η επέμβαση στην Ουκρανία.

Συνεχίζεται το δράμα των ξεριζωμένων στη Μεσόγειο

Οι μετανάστες και πρόσφυγες, ξεριζωμένοι από τις εστίες λόγω ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, εξακολουθούν να πνίγονται στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM), συνολικά 4.027 μετανάστες φέτος έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να διασχίσουν τη Μεσόγειο, αλλά και σε διαδρομές στη βόρεια Αφρική καθώς και στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Σημειώνεται ότι ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 26% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Χτες εντοπίστηκαν 120 πτώματα στις ακτές της πόλης Σαμπράτα της Λιβύης.

Επίθεση με χημικά στη βόρεια Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Τουλάχιστον 30 άμαχοι στην περιοχή Σαρακέμπ της βόρειας Συρίας υπέστησαν χτες σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από την εισπνοή αερίου χλωρίου, μετά από τη ρίψη δύο βαρελιών με φιαλίδια του συγκεκριμένου χημικού από στρατιωτικό ελικόπτερο αδιευκρίνιστης ταυτότητας.

Εκπρόσωπος της αντικαθεστωτικής «Συριακής Πολιτικής Αμυνας», μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ανέβασε σε 33 τον αριθμό ατόμων που εισέπνευσαν αέριο χλωρίου, υποστηρίζοντας ότι 28 εξ αυτών ήταν γυναίκες και παιδιά.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιογραφικές πληροφορίες πως οι ρίψεις χημικών έγιναν σε περιοχή όπου συνετρίβη τη Δευτέρα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο με πενταμελές πλήρωμα. Μεταξύ αυτών των μέσων ήταν και το πρακτορείο «Ρόιτερς», που, επικαλούμενο «εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης», μετέδωσε πως μετά τη συντριβή του ρωσικού ελικοπτέρου «κάποιο ελικόπτερο έριξε τοξικό αέριο κοντά στο χώρο της συντριβής».

Ο Πέσκοφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις προχτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και του Τούρκου ομολόγου του, Μ. Τσαβούσογλου, πως η Μόσχα και η Δαμασκός «θα πρέπει να απέχουν από επιθετικές επιχειρήσεις στη Συρία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ