Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ρόλο στην επέμβαση των ΗΠΑ αναζητά η Ιταλία...

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ενα 24ωρο μετά την έναρξη των νέων αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, τη Δευτέρα στη Λιβύη, η Ιταλία άδραξε την αφορμή, για να δηλώσει «παρούσα» και να αναλάβει και εκείνη ρόλο στη νέα φάση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην πολύπαθη χώρα, με πρόσχημα την «καταπολέμηση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε, το βράδυ της Δευτέρας, να χαρακτηρίσει «θετική εξέλιξη» την έναρξη των νέων αμερικανικών επιδρομών στη Λιβύη. Σημείωσε ότι «υποστηρίζει την κυβέρνηση Σάρατζ και την ενθαρρύνει να πάρει τα μέτρα που χρειάζονται για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ειρήνης στο λιβυκό λαό». Επίσης, ανακοίνωσε ότι εξετάζει αίτημα των ΗΠΑ να επιτρέψουν τη χρήση της αεροπορικής βάσης Σιγκονέλα στη Σικελία στο πλαίσιο των επιδρομών στη Λιβύη. Από τη βάση Σιγκονέλα από τον περασμένο Φλεβάρη εφορμούν αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η επέμβαση των ΗΠΑ στη Λιβύη επικροτήθηκε χτες ως απαραίτητη τόσο από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, όσο και από τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι είναι προς «όφελος της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής» ο «αγώνας» της λιβυκής κυβέρνησης κατά των τζιχαντιστών, υποστηρίζοντας ότι στόχος των επιδρομών είναι να βοηθηθούν οι λιβυκές δυνάμεις, ώστε να μπορέσουν να «τελειώσουν τη δουλειά». Νωρίτερα και ο Ντ. Τραμπ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον «δεν έχει άλλη λύση από το να βομβαρδίσει τους τζιχαντιστές» και πως ο ίδιος εάν εκλεγεί θα κάνει «ό,τι χρειάζεται», για να τους νικήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ