Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Συνεχίζονται οι αντικομμουνιστικές προκλήσεις

Η αντικομμουνιστική υστερία καλά κρατεί στην Πολωνία, με νέα μέτρα και κινήσεις που επιχειρούν να παραχαράξουν την Ιστορία, να συκοφαντήσουν το σοσιαλισμό, να τον εξισώσουν με το φασισμό, που βγαίνει από τη μήτρα του καπιταλισμού, ως η πιο αντιδραστική μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου. Αυτήν τη φορά ένας λεγόμενος σύλλογος βετεράνων και οργανώσεις για την ανεξαρτητοποίηση της Κρακοβίας, που στην πραγματικότητα είναι φιλοφασιστικές οργανώσεις, ζήτησαν την «αποκομμουνιστικοποίηση του στρατιωτικού νεκροταφείου της Βαρσοβίας», μέσω «της καύσης των σορών πολιτικών και στρατιωτικών που σχετίζονται με τη σοσιαλιστική περίοδο», με στόχο την εξάλειψη οτιδήποτε θυμίζει ...σοσιαλισμό μέσα στο νεκροταφείο. Μέχρι εκεί φτάνει ο αντικομμουνισμός που προωθεί αυτή η δήθεν ομάδα βετεράνων, της οποίας βασικός εκπρόσωπος εμφανίζεται ένας καθηγητής φιλοσοφίας σε γυμνάσιο της Κρακοβίας.

Βέβαια, και αυτή η κίνηση είναι ευθυγραμμισμένη και υλοποιεί την πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης της Πολωνίας και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που επιχειρούν να σβήσουν από τη μνήμη των λαών την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, την ίδια ώρα που ενισχύουν και υμνούν τα φασιστικά και εθνικιστικά τάγματα, συνεργάτες των ναζί, που πολέμησαν τους κομμουνιστές και τον μπροστάρη της Αντιφασιστικής Νίκης, τη Σοβιετική Ενωση.

Θυμίζουμε ότι φέτος το Μάη ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, υπέγραψε ένα νόμο, που ήρθε να προστεθεί στο αντικομμουνιστικό οπλοστάσιο και προβλέπει απαγόρευση, σε δημόσιους χώρους, δρόμους, δημόσια κτίρια, σε οτιδήποτε «διαδίδει τον κομμουνισμό ή οποιοδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς». Στο συγκεκριμένο νόμο, με τη διατύπωση «καταπολέμηση του ολοκληρωτισμού» προωθείται μια ευρεία επιχείρηση μετονομασίας σε ό,τι θυμίζει τη σοσιαλιστική περίοδο. Οι τοπικές αρχές έχουν προθεσμία ενός έτους για να αφαιρέσουν τα περίπου 1.200 - 1.400 σύμβολα, ονομασίες και μνημεία σε όλη την Πολωνία, ενώ στην περίπτωση μη έγκαιρης συμμόρφωσης με τις σχετικές εγκυκλίους, η κυβέρνηση θα επιβάλει μια νέα προσωρινή ονομασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη και μέλη του ΚΚ Πολωνίας αντιμετωπίζουν δικαστικές διώξεις και καταδίκες έως και 9 μήνες γιατί από την εφημερίδα τους «Brzask», την ιστοσελίδα www.kompol.org. και με την καθημερινή δράση τους υπερασπίζονται το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Αυτές τις διώξεις στηρίζει προκλητικά η ΕΕ, όπως φάνηκε και στην απάντηση στην καταγγελία που έκανε το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ