ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούνη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από τη Σεβίλλη στη Θεσσαλονίκη

Eurokinissi

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των Ισπανών εργαζομένων μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Σεβίλλη και η μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου, στις 22 του Ιούνη -- κατά τη διάρκεια της Συνόδου -- με τη συμμετοχή διαδηλωτών από όλες τις χώρες της Ευρώπης έδωσαν ένα σαφές μήνυμα: Οτι μεγάλα τμήματα εργαζομένων, συνολικά των λαών της Ευρώπης, βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία αμφισβήτησης της πραγματικότητας που διαμορφώνεται στο καπιταλιστικό σύστημα. Ενα μήνυμα που επίσης έδωσαν προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και οι αντίστοιχες διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ το προηγούμενο διάστημα.

Η μαζικότητα των διαδηλώσεων αυτών -- ιδιαίτερα η έντονη παρουσία της νεολαίας -- και τα χαρακτηριστικά αμφισβήτησης της καπιταλιστικής πραγματικότητας, τα οποία καταγράφονται μέσω των συνθημάτων που υιοθετούν μεγάλα τμήματα των διαδηλωτών, είναι αυτά που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη μορφοποίηση ενός ισχυρού αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού κινήματος στην Ευρώπη και στην κάθε χώρα ξεχωριστά. Ωστόσο, αναδεικνύεται η ανάγκη για καλύτερη οργάνωση του αγώνα, για συγκεκριμενοποίηση των αιτημάτων, που θα δώσουν στο περιεχόμενό του μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και τελικά θα στοχεύουν χωρίς αυταπάτες στην ανατροπή της σημερινής ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης». Σε αυτό το δύσκολο αλλά επιβεβλημένο δρόμο οι ταξικές δυνάμεις και όσοι βαδίζουν στη γραμμή της σύγκρουσης και όχι της υποταγής καλούνται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.


Eurokinissi

Είναι ανάγκη, λοιπόν, αυτός ο αγώνας να στραφεί ξεκάθαρα κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και των αντιλαϊκών επιλογών της ΕΕ και των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της. Οχι απλώς να διαπιστώνει τα προβλήματα αλλά να καταδεικνύει τις αιτίες τους και να επιδιώκει την κατάργησή τους. Είναι ανάγκη να ενταθεί η αντίσταση στην αφαίρεση των κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην κατάργηση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στη δημιουργία επιπλέον κατασταλτικών μηχανισμών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Είναι ακόμα ανάγκη να απαντήσουν στις προσπάθειες της σοσιαλδημοκρατίας να χειραγωγήσει αυτό το ρεύμα αμφισβήτησης προς την κατεύθυνση της υποταγής και της συναίνεσης.

Ετσι, από το ραντεβού στη Σεβίλλη μέχρι το επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνη του 2003, όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, αλλά κι όλους τους άλλους ενδιάμεσους σταθμούς, οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, το ελληνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, αναλαμβάνουν αυξημένα καθήκοντα. Πρέπει να κάνουν σαφές ότι αυτός ο αγώνας δεν είναι περιστασιακός αλλά συνεχής και αταλάντευτος. Και πρέπει ακόμα να αυξήσουν τις προσπάθειές τους ώστε οι κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα να αποκτήσουν ακόμα πιο έντονα και σαφή αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά και να δείχνουν ξεκάθαρα το δρόμο ανατροπής της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης».

Επιστρέφοντας από τη Σεβίλλη, παρουσιάζουν σήμερα, μέσα από το «Ρ», τις εκτιμήσεις τους για τις διαδηλώσεις και τους παραπέρα στόχους οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», Π. Γεωργιάδης, Τ. Γόντικας και Γ. Πρωτούλης αντίστοιχα.


Χρ. Μ.


ΚΚΕ
Αντίθεση με χαρακτηριστικά μόνιμης αντιπαράθεσης

Π. Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του ΚΜΕ

«Η Σεβίλλη μάς έδωσε άλλη μια ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι η αντίθεση ανάμεσα στην κυρίαρχη πολιτική που εφαρμόζεται από την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις από τη μια, τους εργαζόμενους και τους λαούς από την άλλη, βαθαίνει και προσλαμβάνει χαρακτηριστικά μόνιμης αντιπαράθεσης. Ιδιαίτερα για τη νεολαία, η εκτίμηση αυτή, ισχύει πολύ περισσότερο.

Πιο σημαντικό γεγονός όμως είναι να τονίσουμε ότι η αντίθεση αυτή εκδηλώνεται όλο και πιο συστηματικά και πιο έντονα με αντικαπιταλιστικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία συνειδητοποιούν ότι δεν αρκεί μόνο μια απλή καλυτέρευση των όρων διαβίωσής τους, που είναι βέβαια πολύ σημαντικό, αλλά, ταυτόχρονα, για τις σημερινές συνθήκες και αβέβαιο. Χρειάζεται ένας άλλος κόσμος. Μια διαφορετική κοινωνική τάξη πραγμάτων. Απαιτούνται ανατροπές και πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα αντιμετωπίζουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα και θα βάλουν τέρμα στους πολέμους, που εξαπολύουν τα μονοπωλιακά μεγαθήρια, το κεφάλαιο. Οπως, επίσης, θα βάλει τέρμα στους όρους της ολοένα και πιο εντεινόμενης εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των άλλων καταπιεσμένων κοινωνικών στρωμάτων.

Αυτή η τάση, που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται, έστω και ατελώς μέσα στους εργαζόμενους πρέπει να ενισχυθεί. Πρέπει να έρθει στο κέντρο της προσοχής του κομμουνιστικού κινήματος. Είναι το αντικείμενο μιας εργατικής πολιτικής που θα εκφράζεται από το κομμουνιστικό κίνημα και που θα αποτελεί την ουσιαστική απάντηση από την πλευρά της εργατικής τάξης στην πολιτική και τη δράση του κεφαλαίου. Η ανάγκη αυτή βγήκε κατά τρόπο καταλυτικό ως συμπέρασμα και από τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες στη Γαλλία.

Τότε μόνο το κίνημα αυτό δε θα έχει τον κίνδυνο να απορροφηθεί από τη σοσιαλδημοκρατία, η οποία φανερά και απροκάλυπτα έχει ρίξει όλες τις δυνάμεις να το ποδηγετήσει και να το οδηγήσει σε ακίνδυνα και αδιέξοδα μονοπάτια.

Τέλος, για να μπορέσει να σταθεί ένα τέτοιο κίνημα και να μην αποτελεί μια επετειακή επανάληψη μιας συγκεκριμένης εκδήλωσης διαμαρτυρίας με ευκαιρία τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ πρέπει να στηρίζεται και να αναπτύσσεται σε κάθε κράτος -μέλος της ΕΕ, με βάση τα προβλήματα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα δε, να συντονίζεται και να εκφράζεται μέσα από μια ενιαία στρατηγική της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων σε ευρύτερα, πανευρωπαϊκά πλαίσια.

Σε αυτή την προοπτική οι εργαζόμενοι της χώρας μας θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία των εκδηλώσεων, με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη το 2003. Σε αυτή την προοπτική επίσης και με αυτές τις προϋποθέσεις οι εργαζόμενοι σε εθνικό επίπεδο και οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να τρέφουν ελπίδες, για ένα καλύτερο μέλλον, για έναν άλλο κόσμο, σοσιαλιστικό».


ΠΑΜΕ
Να δυναμώσει ο ταξικός προσανατολισμός του κινήματος

Τ. Γόντικας, στέλεχος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου

«Ηταν μια συγκέντρωση μαζική, υπήρχε νέος κόσμος και μπορεί να εκτιμηθεί ότι στην Ισπανία δεν είχαν ξαναγίνει τέτοιες μεγάλες κινητοποιήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό δείχνει ότι οι εργαζόμενοι της Ισπανίας ζουν καθημερινά στο πετσί τους τα αντεργατικά μέτρα της αστικής τάξης και συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τι πραγματικά στοχεύουν οι ηγέτες της ΕΕ. Τα συνθήματα σε ένα μεγάλο βαθμό είχαν αντιιμπεριαλιστικό και αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα και αυτό μας υποχρεώνει να δούμε πιο αποφασιστικά το ζήτημα της στενότερης επαφής μας με αυτό τον κόσμο. Ενα μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών και ιδιαίτερα η νεολαία δείχνουν ότι θέλουν να προχωρήσουν πιο μπροστά. Και αυτό δίνει τη δυνατότητα στο ΠΑΜΕ και στις ταξικές δυνάμεις να δυναμώσουν τον ταξικό προσανατολισμό του κινήματος. Οι κινητοποιήσεις που έγιναν στην Ισπανία και στην Ιταλία, μας βάζουνε επιπλέον πιο σοβαρά καθήκοντα. Οχι απλώς να ασχοληθούμε στη χώρα μας με το πώς θα ξεπεράσουμε σε συμμετοχή και παλμό τις προηγούμενες διαδηλώσεις. Δηλαδή, πώς θα καταφέρουμε να γίνουν ακόμα πιο μαζικές. Αλλά να παλέψουμε ώστε να μην υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην καταλαβαίνει τι πραγματικά σημαίνει Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, να μην αντιλαμβάνεται τον αντεργατικό και αντιλαϊκό της χαρακτήρα. Να αναδείξουμε τα σοβαρά ζητήματα που καίνε τους εργαζόμενους όπως το ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, ο ευρωστρατός και άλλα. Είναι ανάγκη να δώσουμε συνέχεια στις κινητοποιήσεις αυτές και να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο».


«ΔΡΑΣΗ: Θεσσαλονίκη 2003»
Ανάπτυξη του αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Επιτροπής Αθήνας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»

Οι διαδηλώσεις ήταν πολύ μεγάλες τόσο σε όγκο όσο και σε μαχητικότητα. Χαρακτηριστικό των διαδηλώσεων ήταν η συμμετοχή της νεολαίας που για μια ακόμα φορά αποτελούσε το βασικό κορμό των κινητοποιήσεων. Ενα εξίσου ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των κινητοποιήσεων ήταν η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, η συμμετοχή της εργατικής τάξης που δήλωσε έντονα την παρουσία της με τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν. Σε αυτή τη διαδήλωση υπήρχε η «πολυχρωμία» των διαδηλωτών και των απόψεων. Μεγάλα κομμάτια αυτών των κινητοποιήσεων έστρεφαν τα βέλη τους στους πραγματικούς ενόχους και τους εμπνευστές της επίθεσης που δέχονται οι λαοί, που είναι ο ιμπεριαλισμός και οι φορείς του, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ήταν και τα συνθήματα «Οχι στην Ευρώπη του κεφαλαίου» και «ΝΑΤΟ = NAtional Terrorist Organization». Οι διαδηλώσεις σε μεγάλο βαθμό εξέφραζαν την ανάταση του κινήματος στην Ισπανία και αποτελούσαν συνέχεια των αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις, επίσης, φάνηκε η έντονη διαμάχη που υπάρχει ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν αυτές οι κινητοποιήσεις να αποκτούν συνέχεια, να εκφράζουν τα κινήματα των χωρών και να οδηγούν στην αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή λογική, στην ανατροπή αυτής της κατάστασης. Και στις δυνάμεις εκείνες που στόχο τους έχουν ένα επετειακό κίνημα με γενικόλογους στόχους. Που αφήνουν απέξω τους υπεύθυνους και που τελικά στηρίζουν αυτή την πολιτική για 364 ημέρες το χρόνο και μία ημέρα διαδηλώνουν, ώστε να χειραγωγήσουν την οξυμένη λαϊκή δυσαρέσκεια που οδηγεί σε αυτές τις κινητοποιήσεις.


Εμείς, ως «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» αναλαμβάνουμε ένα ιδιαίτερο καθήκον μετά τη Σεβίλλη, για την ανάπτυξη του αγώνα στη χώρα μας, ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που αποτελούν φορείς του ιμπεριαλισμού. Αγώνα, δηλαδή, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια. Αγώνα, για να συμβάλλουμε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία των κινητοποιήσεων τον Ιούνη του 2003, αλλά και στις κινητοποιήσεις που θα προηγηθούν. Αυτές οι κινητοποιήσεις θα είναι συνέχεια των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, των μεγάλων μαθητικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων, του αγώνα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρας μας. Θα τους υποδεχτούμε με το σύνθημα «Στοπ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ» και ο στόχος μας είναι αυτές οι κινητοποιήσεις να αποτελέσουν σημαντικό σταθμό στην πορεία του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, για την παραπέρα οργάνωσή του, για τη συσπείρωση καινούριων δυνάμεων στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτής της πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ