ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Οργή και αίμα εντείνουν το διχασμό

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα η Κάθριν Αστον έχει αλλεπάλληλες επαφές αναλαμβάνοντας διαμεσολάβηση και επιδιώκοντας μεγαλύτερο ρόλο για την ΕΕ

Διαρκείς είναι οι συγκρούσεις στους δρόμους
Διαρκείς είναι οι συγκρούσεις στους δρόμους
KΑΪΡΟ.--

«Πολεμικό» παραμένει το κλίμα στην Αίγυπτο και ιδιαίτερα στο Κάιρο μετά το μακελειό τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σε συγκρούσεις μπροστά στο τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια, όπου συνεχίζουν την καθιστική τους διαμαρτυρία οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μουχάμαντ Μούρσι. Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για 80 νεκρούς και περίπου 300 τραυματίες, χωρίς να διευκρινίζεται η πολιτική ταυτότητα των θυμάτων (υποστηρικτές ή όχι του Μούρσι).

Πηγές προσκείμενες στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» επιμένουν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι πληροφορίες που μετέδιδε το «αλ Τζαζίρα» (που έχει κατηγορηθεί για ανοιχτή υποστήριξη προς τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους») μέσα στο Σαββατοκύριακο, ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 200 και οι τραυματίες τους 4.500 δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν. Επίσης, δεν έχει γίνει σαφές πώς ξεκίνησαν τα αιματηρά επεισόδια. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής που προσπάθησαν να διαλύσουν την καθιστική διαμαρτυρία, ενώ ο στρατός υποστηρίζει ότι προσπάθησε με δακρυγόνα να σταματήσει επεισόδια που βρίσκονταν σε εξέλιξη ανάμεσα σε διαδηλωτές και κατοίκους της περιοχής.

Οπως και να έχει, εκπρόσωποι των «Αδελφών Μουσουλμάνων» κατέστησαν σαφές ότι δε θα υποκύψουν «στις απειλές του στρατού» και θα επιμείνουν στις διαμαρτυρίες τους. Χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο των Στρατιωτικών Μυστικών Υπηρεσιών, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια. Για σήμερα, έχουν θέσει ως στόχο την πραγματοποίηση συγκέντρωσης με περισσότερους από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες. Ο στρατός διεμήνυσε ότι «δε θα ανεχτεί την παρότρυνση σε βία».

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα έφτασε, χτες, εκτάκτως, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα. Η Κάθριν Αστον είχε χτες αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης των «Αδελφών Μουσουλμάνων», με τον στρατηγό αλ Σίσι επικεφαλής του Ανώτερου Στρατιωτικού Συμβουλίου, το μεταβατικό πρόεδρο Αντλι Μανσούρ και άλλα στελέχη της μεταβατικής κυβέρνησης. Κατά πληροφορίες η Αστον θα επιδιώξει να συναντήσει και τον ανατραπέντα πρόεδρο Μούρσι. Δηλώσεις δεν έγιναν και οι επαφές συνεχίζονται σήμερα. Πριν φύγει από τις Βρυξέλλες, η Αστον τόνιζε ότι «στόχος της είναι να προωθηθεί άμεσα μια πολιτική μεταβατική διαδικασία όπου θα συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις απαραιτήτως» για να τερματιστούν αιματοχυσίες.

«Απαράδεκτη αιματοχυσία» χαρακτήρισε τα επεισόδια του Σαββάτου και ο Λευκός Οίκος. Ο υπουργός Εξωτερικών Κέρι κάλεσε επίσης σε «συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων» στη διαδικασία μετάβασης. Εντούτοις, η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε σχεδόν επισήμως ότι δεν πρόκειται να χαρακτηρίσει «πραξικόπημα» την ανατροπή του Μούρσι.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Οξύνεται η ένταση, κλιμακώνεται η πολιτική κρίση

ΤΥΝΙΔΑ.--

Εντείνεται η πολιτική κρίση στην Τυνησία καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης συνεργασίας υπό το ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα» και τη δημιουργία κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» που θα προωθήσει το νέο σύνταγμα που έχει εκπονηθεί και θα οργανώσει νέες εκλογές. Το αίτημα για διάλυση της κυβέρνησης και σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας διατύπωσε χτες το απόγευμα και το κόμμα «Ετακατόλ» που συμμετέχει στην κυβέρνηση υπό το «Ενάχντα».

Ο πρωθυπουργός Αλί Λαραγιέντ, που προέρχεται από το ισλαμιστικό κόμμα, με διάγγελμα αργά το βράδυ, απέρριψε την πρόταση του «Ετακατόλ», καταδίκασε την «τρομοκρατία», υποτίμησε το μέγεθος των αντιδράσεων, υποσχέθηκε παρουσίαση του συντάγματος μέχρι τα τέλη Αυγούστου, διάλογο με όλες τις δυνάμεις για το σύνταγμα και εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου, επέτειο της αυτοπυρπόλησης του Μπουαζίζι, το 2010. Δεν ήταν σαφές αν το «Ετακατόλ» τελικά θα υλοποιούσε την απειλή για απόσυρση από την κυβέρνηση, προκαλώντας σοβαρό θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο κυβερνητικό σχήμα, όπου πλέον θα στηριζόταν μόνο στο «Ενάχντα» και στο Κόμμα του Κογκρέσου για τη Δημοκρατία, του προέδρου Μονσέφ Μαρζούκι.

Εξίσου τεταμένη είναι και η ατμόσφαιρα στους δρόμους. Τα τελευταία 24ωρα σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε υποστηρικτές και επικριτές κυρίως του «Ενάχντα» στην Τύνιδα και στο Σίντι Μπουζίντ, τη γενέτειρα του δολοφονημένου ηγετικού στελέχους του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού «Λαϊκό Μέτωπο» Μουχάμαντ Μπράχμι. Η αστυνομία επενέβη και στις δύο πόλεις με δακρυγόνα. Στην Τύνιδα χτες κηρύχθηκε «κλειστή στρατιωτική ζώνη» η κεντρική πλατεία Μπαρντό, προκειμένου να μην πλησιάσουν διαδηλωτές. Στο Σίντι Μπουζίντ αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως η Γκάφσα, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του «Ενάχντα» που κατηγορείται για «ανεκτικότητα» απέναντι στους ακραίους ισλαμιστές που κατονομάζονται ως ηθικοί και πραγματικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Μπράχμι αλλά και του Σόκρι Μπελαΐντ, επικεφαλής του «Λαϊκού Μετώπου» τον περασμένο Φλεβάρη.

Αργά χθες, ανακοινώθηκε και ο θάνατος οκτώ στρατιωτών σε συγκρούσεις με ενόπλους ισλαμιστές στα σύνορα με την Αλγερία.

ΛΙΒΥΗ
Πεδίο μάχης η Βεγγάζη

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη. Αρχής γενομένης από τη δολοφονία του γνωστού ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σφοδρού επικριτή των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», δικηγόρου Αμπντελσαλίμ αλ Μεσμάρι, την Παρασκευή αργά το βράδυ, στην πόλη, την οποία ακολούθησαν σε διαφορετικά σημεία οι δολοφονίες δύο αξιωματικών του στρατού, επικρατεί έκρυθμη κατάσταση.

Πλήθος κόσμου λεηλάτησε, το Σάββατο, τα τοπικά γραφεία του πολιτικού βραχίονα των «Αδελφών Μουσουλμάνων», του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανοικοδόμησης, ενώ συγκέντρωση ενάντια στο κόμμα πραγματοποιήθηκε και στην πρωτεύουσα, Τρίπολη. Στο μεταξύ, την ίδια μέρα, σημειώθηκε μεγάλη απόδραση από τη φυλακή Κουαφίγια, της Βεγγάζης, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη επίθεση ενόπλων από το εξωτερικό και εξέγερση στο εσωτερικό. Οι λιβυκές αρχές επιβεβαίωσαν ότι απέδρασαν περίπου 1.100 κρατούμενοι, εκ των οποίων συνελήφθησαν πάλι οι 100, και ισχυρίζεται ότι πρόκειται κυρίως για «ποινικούς» κρατουμένους, χωρίς κανείς να μπορεί να επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο ισχυρισμό και χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς συνέβη.

Τα πνεύματα παρέμειναν τεταμένα και την Κυριακή, οπότε αργά το βράδυ σημειώθηκε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με στόχο κτίρια που χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα στη Βεγγάζη. Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν 43 άνθρωποι. Ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε ειδικές δυνάμεις του στρατού και ενόπλους, των οποίων επίσης η ταυτότητα δεν είχε διευκρινιστεί μέχρι αργά χτες το βράδυ. Οι ανταλλαγές πυρών εξελίχθηκαν σε ολονύχτιες συγκρούσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός, Αλί Ζαϊντάν, δήλωσε ότι η Βεγγάζη βρίσκεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και προανήγγειλε «ανασχηματισμό», χωρίς όμως να μπορεί ν' ανατρέψει την εικόνα χάους που συνεχίζει να επικρατεί στη χώρα περίπου δυόμισι χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση.

ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.--

Στις εκλογές της Κυριακής επικράτησε εκ νέου το Λαϊκό Κόμμα του Καμποτζιανού Λαού, υπό τον από το 1985 πρωθυπουργό, Χουν Σεν, με την αντιπολίτευση του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας να καταγγέλλει «εκτεταμένη νοθεία». Τις κατηγορίες για νοθεία απορρίπτει ο επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπής, Τεπ Νίθα, κατηγορώντας τους οπαδούς του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας ότι «διαταράσσουν την ψηφοφορία στα τμήματα».

Το Λαϊκό Κόμμα της Καμπότζης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε αρχικά καταλαμβάνει 68 έδρες στο Κοινοβούλιο έναντι 55 του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας, σε σύνολο 123 εδρών.

ΙΡΑΚ
Μπαράζ πολύνεκρων επιθέσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Εκατόμβη» νεκρών άφησε πίσω του το κύμα βομβιστικών επιθέσεων που συγκλόνισε, χτες, πολλές πόλεις του Ιράκ. Μέχρι το απόγευμα τουλάχιστον 62 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 είχαν τραυματιστεί σε περίπου 17 βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε Βαγδάτη, Μαχμουντίγια, Κουτ, Σαμάουα, Βασόρα. Στόχος των επιθέσεων ήταν κυρίως σιιτικές συνοικίες και άμαχοι, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι δράστες αποσκοπούν στην αναμόχλευση διαδογματικών εντάσεων μεταξύ σιιτών και σουνιτών. Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών δήλωναν, τηρώντας την ανωνυμία τους, ότι το κύμα των επιθέσεων και ο τρόπος με τον οποίο έγιναν αποδεικνύει ότι οι δράστες, σε αρκετές περιπτώσεις, έχουν «παρεισφρήσει στον κοινωνικό ιστό της χώρας» και είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν.

ΚΥΠΡΟΣ
Νικητής των «εκλογών» στα κατεχόμενα το ΡΤΚ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στη διενέργεια «βουλευτικών εκλογών» προχώρησε την Κυριακή το κατοχικό κράτος στην Κύπρο, αναδεικνύοντας πρώτη δύναμη το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) και δίνοντας προβάδισμα συνολικά στις δυνάμεις που ανέπτυξαν ρητορική κατά των πολιτικών της Αγκυρας. Το σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα ΡΤΚ συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό, φτάνοντας το 38,37% (21 «βουλευτές»), ακολουθεί το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), του επικεφαλής του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου 27,30% (14 «βουλευτές»), το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) - Εθνικές Δυνάμεις με 23,11% (12 «βουλευτές») και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας με 7,43% (3 «βουλευτές»).

Το ΡΤΚ αναμένεται να αναζητήσει στο ΚΕΕ σύμμαχο για το σχηματισμό «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους, καθώς και στο ΔΚ, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αλλαγές στην πολιτική των «αρχών» στα κατεχόμενα, που θα παραμείνουν στενά συνδεδεμένες με την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, που αποτελεί και το βασικό αιμοδότη τους. Το ΡΤΚ, άλλωστε δεν είναι νέο στην ηγεσία του ψευδοκράτους, αφού είχε εκλεγεί στην «κυβέρνηση» από το 2004 έως και το 2009. Ο προηγούμενος επικεφαλής του κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ήταν από τους υπέρμαχους του Σχεδίου Ανάν, το οποίο επανέρχεται στο προσκήνιο, ως η βάση της λύσης που θα επιβληθεί στον Κυπριακό λαό και συμμετέχει σε «κυβερνητικούς συνασπισμούς» επί σειρά ετών, χωρίς να έχει να επιδείξει κάποιο διαφορετικό πρόσωπο, από τη γραμμή υποταγής στην πολιτική της Αγκυρας που ακολουθούν οι «κυβερνήσεις» των κατεχομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ