Τρίτη 30 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Οργή και αίμα εντείνουν το διχασμό

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα η Κάθριν Αστον έχει αλλεπάλληλες επαφές αναλαμβάνοντας διαμεσολάβηση και επιδιώκοντας μεγαλύτερο ρόλο για την ΕΕ

Διαρκείς είναι οι συγκρούσεις στους δρόμους
Διαρκείς είναι οι συγκρούσεις στους δρόμους
KΑΪΡΟ.--

«Πολεμικό» παραμένει το κλίμα στην Αίγυπτο και ιδιαίτερα στο Κάιρο μετά το μακελειό τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σε συγκρούσεις μπροστά στο τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια, όπου συνεχίζουν την καθιστική τους διαμαρτυρία οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μουχάμαντ Μούρσι. Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για 80 νεκρούς και περίπου 300 τραυματίες, χωρίς να διευκρινίζεται η πολιτική ταυτότητα των θυμάτων (υποστηρικτές ή όχι του Μούρσι).

Πηγές προσκείμενες στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» επιμένουν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι πληροφορίες που μετέδιδε το «αλ Τζαζίρα» (που έχει κατηγορηθεί για ανοιχτή υποστήριξη προς τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους») μέσα στο Σαββατοκύριακο, ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 200 και οι τραυματίες τους 4.500 δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν. Επίσης, δεν έχει γίνει σαφές πώς ξεκίνησαν τα αιματηρά επεισόδια. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής που προσπάθησαν να διαλύσουν την καθιστική διαμαρτυρία, ενώ ο στρατός υποστηρίζει ότι προσπάθησε με δακρυγόνα να σταματήσει επεισόδια που βρίσκονταν σε εξέλιξη ανάμεσα σε διαδηλωτές και κατοίκους της περιοχής.

Οπως και να έχει, εκπρόσωποι των «Αδελφών Μουσουλμάνων» κατέστησαν σαφές ότι δε θα υποκύψουν «στις απειλές του στρατού» και θα επιμείνουν στις διαμαρτυρίες τους. Χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο των Στρατιωτικών Μυστικών Υπηρεσιών, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια. Για σήμερα, έχουν θέσει ως στόχο την πραγματοποίηση συγκέντρωσης με περισσότερους από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες. Ο στρατός διεμήνυσε ότι «δε θα ανεχτεί την παρότρυνση σε βία».

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα έφτασε, χτες, εκτάκτως, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα. Η Κάθριν Αστον είχε χτες αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης των «Αδελφών Μουσουλμάνων», με τον στρατηγό αλ Σίσι επικεφαλής του Ανώτερου Στρατιωτικού Συμβουλίου, το μεταβατικό πρόεδρο Αντλι Μανσούρ και άλλα στελέχη της μεταβατικής κυβέρνησης. Κατά πληροφορίες η Αστον θα επιδιώξει να συναντήσει και τον ανατραπέντα πρόεδρο Μούρσι. Δηλώσεις δεν έγιναν και οι επαφές συνεχίζονται σήμερα. Πριν φύγει από τις Βρυξέλλες, η Αστον τόνιζε ότι «στόχος της είναι να προωθηθεί άμεσα μια πολιτική μεταβατική διαδικασία όπου θα συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις απαραιτήτως» για να τερματιστούν αιματοχυσίες.

«Απαράδεκτη αιματοχυσία» χαρακτήρισε τα επεισόδια του Σαββάτου και ο Λευκός Οίκος. Ο υπουργός Εξωτερικών Κέρι κάλεσε επίσης σε «συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων» στη διαδικασία μετάβασης. Εντούτοις, η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε σχεδόν επισήμως ότι δεν πρόκειται να χαρακτηρίσει «πραξικόπημα» την ανατροπή του Μούρσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ