Τρίτη 30 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρώτη συνάντηση υψηλών πιέσεων και χαμηλών προσδοκιών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την πρώτη τους συνάντηση μετά από τρία χρόνια αναμένεται να έχουν σήμερα, στην Ουάσιγκτον, αντιπροσωπείες από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη που καλούνται να επανεξετάσουν το πλαίσιο, αν αυτό είναι εφικτό, μιας επικείμενης αναθέρμανσης του μεταξύ τους διαλόγου με απώτερο στόχο την υπογραφή τελικής συμφωνίας. Η συνάντηση γίνεται υπό τις ασφυκτικές πιέσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ο οποίος κατέστησε σαφές με τις έξι επισκέψεις που πραγματοποίησε στην περιοχή μέσα σε λίγους μήνες ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ότι ενδιαφέρεται τα μέγιστα να καλλιεργηθεί, έστω, μια εντύπωση προόδου στο συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να την αξιοποιήσει για να προωθήσει τα γενικότερα σχέδιά του για την περιοχή. Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την «επανέναρξη» των συνομιλιών, συμπληρώνοντας πόσο «δύσκολη πορεία θα ακολουθήσει».

Στην Ουάσινγκτον είχαν φτάσει ήδη οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, χτες βράδυ, με την υπουργό Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι επικεφαλής της ισραηλινής πλευράς, και τον διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ της παλαιστινιακής. Τόσο οι δύο πλευρές όσο και ο Κέρι δήλωναν σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι «πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη πορεία που απαιτεί δύσκολες αποφάσεις» και χαμήλωναν σημαντικά τις όποιες προσδοκίες. Ούτως ή άλλως, διαρροές εκατέρωθεν τόνιζαν ότι η σημερινή συνάντηση θα εξετάσει, ουσιαστικά, το κατά πόσο υπάρχουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει ν' απορρίπτει κατηγορηματικά το «πάγωμα» του εποικισμού και την έναρξη συνομιλιών με βάση τα σύνορα του '67 όπως ζητούν οι Παλαιστίνιοι.

Σε μια κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, εν μέσω διαφωνιών, την απελευθέρωση 104 Παλαιστινίων κρατουμένων, χωρίς να διευκρινίζεται ποιοι είναι και πότε θα αποφυλακιστούν. Επίσης, ενέκρινε την προώθηση νομοθεσίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στην περίπτωση που όντως υπάρξει συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ