Τρίτη 30 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προελαύνει ο συριακός στρατός στη Χομς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού έχει περάσει σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Χομς, την οποία οι αντικαθεστωτικοί χαρακτήριζαν εξαρχής «συμβολική πρωτεύουσα» της δράσης τους, γεγονός που διαμορφώνει νέα δεδομένα στο έδαφος που επηρεάζουν και το ενδο-ιμπεριαλιστικό «παζάρι». Οπως μετέδωσε η συριακή τηλεόραση, χτες, μετά από πολυήμερες και σκληρές μάχες, ο στρατός ελέγχει πλήρως και την κεντρική συνοικία Χαλντίγια της πόλης και πλέον απομένουν περίπου επτά συνοικίες μόνο, στις οποίες περιλαμβάνεται και η παλιά πόλη. Τις εξελίξεις επιβεβαίωσαν και πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς, οι οποίες δεν παρέλειψαν να αφήσουν «αιχμές» για τα ευχολόγια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που τους στηρίζουν, τα οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν μετατραπεί σε επίσημο σοβαρό εξοπλισμό, κάτι που δε φαίνεται να γίνεται κιόλας άμεσα.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» ο επικεφαλής των Κούρδων της Συρίας, της Δημοκρατίας Ενωσης Κουρδιστάν, Σαλίμ Μουσλίμ, ο οποίος, την περασμένη Παρασκευή, συναντήθηκε με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη, μετά από πρόσκληση των δεύτερων. Ο Μουσλίμ, στη συνέντευξη, ισχυρίζεται ότι διαπίστωσε «αλλαγή στη στάση της τουρκικής ηγεσίας» υποστηρίζοντας μάλιστα ότι του έγινε πρόταση να δοθεί «ανθρωπιστική βοήθεια» στις κουρδικές περιοχές της Συρίας. Χαρακτήρισε, δε, τις επαφές του «θετικές».

Βέβαια, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, μετά τις επαφές αυτές, είχε δηλώσει ότι έγιναν «συστάσεις» στον Μουσλίμ «να μην προχωρήσει σε επικίνδυνες επιλογές» καθώς η Αγκυρα προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε έννοια αυτονομίας στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας, φοβούμενη εξελίξεις αντίστοιχες και στο δικό της έδαφος, καθώς η Δημοκρατική Ενωση Κουρδιστάν έχει στενές σχέσεις με το ΡΚΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιπλέκεται το κουβάρι των επικίνδυνων αντιθέσεων στην περιοχή (2022-11-26 00:00:00.0)
«Εμείς δεν εξοπλίζουμε τους Κούρδους» λέει ο Πούτιν (2017-05-16 00:00:00.0)
Και άλλοι Τούρκοι στρατιώτες νεκροί σε μάχες στο Αλ Μπαμπ... (2016-12-22 00:00:00.0)
Συνάντηση στη Μόσχα ενόψει νέων διαπραγματεύσεων (2014-02-05 00:00:00.0)
Αντεπίθεση του στρατού (2013-11-14 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι συγκρούσεις Κούρδων πολιτοφυλακών - ισλαμιστών μισθοφόρων (2013-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ