Τρίτη 16 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Εμείς δεν εξοπλίζουμε τους Κούρδους» λέει ο Πούτιν

...ενώ τονίζει τη συνέχιση της επικοινωνίας με κουρδικές ένοπλες οργανώσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει πιο «εναρμονισμένη» τη ρωσο-τουρκική συνεργασία στη Συρία σε σχέση με τις τεταμένες αμερικανο-τουρκικές «συμμαχικές» σχέσεις, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, από το διεθνές φόρουμ στο Πεκίνο ξεκαθάρισε πως οι ρωσικές αρχές δεν εξοπλίζουν τους Κούρδους των δυνάμεων YPG και SDF στη Συρία. Τόνισε, εντούτοις, πως θεωρεί σωστή τη διατήρηση της επικοινωνίας των ρωσικών δυνάμεων με τους Κούρδους της Συρίας, για την αποφυγή, όπως τόνισε, «περιστατικών» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συγκρούσεις ή «να διακυβεύσουν την ασφάλεια» των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που δρουν στο συριακό έδαφος.

«Αντίθετα με άλλες χώρες, εμείς δεν ανακοινώνουμε την αποστολή όπλων σε κουρδικές οργανώσεις» είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι συζήτησε προ ημερών το θέμα αυτό με τον Τούρκο ομόλογό του στο Σότσι της Ρωσίας. Τόνισε ότι «ο κουρδικός παράγοντας είναι πραγματικός παράγοντας στη Συρία και οι κουρδικές ένοπλες οργανώσεις συμμετέχουν σε μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους και είναι από τις πιο αποτελεσματικές».

Ο Ρώσος Πρόεδρος επέμεινε σε άλλο σημείο ότι είναι σημαντική η ενίσχυση της εκεχειρίας στη Συρία και η δημιουργία των λεγόμενων τεσσάρων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» που αποφάσισαν στις 9 Μάη αξιωματούχοι Ρωσίας - Τουρκίας και Ιράν στην Αστάνα του Καζακστάν.

«Σύννεφα» στις συνομιλίες στη Γενεύη

Σήμερα έχει προγραμματιστεί στη Γενεύη ο έκτος γύρος ενδοσυριακών συνομιλιών. Αν πραγματοποιηθούν, θα έχουν διάρκεια τρεις μέρες.

Εκπρόσωπος της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής» της συριακής αντιπολίτευσης υπαινίχθηκε πιθανή αποχώρηση της πλευράς αυτής από τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, επικαλούμενος «νέες επιθέσεις» του συριακού στρατού σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης και «βίαιες» απομακρύνσεις πάνω από 600 ενόπλων της αντιπολίτευσης και των οικογενειών τους από τη συνοικία Καμπούν της Δαμασκού.

Χτες, πάντως, περίπου 500 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 180 ένοπλοι αντικαθεστωτικοί, εγκατέλειψαν την ανατολική συνοικία Καμπούν, μία μέρα μετά την ανάκτηση του ελέγχου της περιοχής από το συριακό στρατό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ