Τρίτη 16 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Περιοδεία του Αμερικανού υφυπουργού στα Τίρανα

Νέες δηλώσεις Κοσσοβάρων Αλβανών για «Μεγάλη Αλβανία»

ΤΙΡΑΝΑ.--

Εντείνεται, όσο περνά ο καιρός, η έξαρση του αλβανικού εθνικισμού και οι παρεμβάσεις αξιωματούχων ιμπεριαλιστικών χωρών για διεύρυνση του ρόλου τους στα Δυτικά Βαλκάνια, με φόντο τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία.

Χτες, μετέβη στα Τίρανα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Γι, που βρίσκεται από τα τέλη Απρίλη στα Σκόπια της ΠΓΔΜ. Ο Γι άσκησε πιέσεις για την «ομαλή» διεξαγωγή των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της 18ης Ιούνη, που μποϊκοτάρουν κόμματα της αντιπολίτευσης με πρώτο το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά. Ζήτησε από τα κόμματα αυτά να συμμετάσχουν στις εκλογές και σημείωσε ότι μεταφέρει «φρέσκια άποψη και μήνυμα της Ουάσιγκτον πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση νοιάζεται». Σημείωσε πως μολονότι είναι «δικαίωμα» κάθε κόμματος να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι στις εκλογές, εντούτοις «χώρες σε μετάβαση, όπως η Αλβανία, είναι σημαντικό να μην αφήσουν τους ανθρώπους δίχως δικαίωμα ψήφου».

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσόβου (που κατηγορείται από τη Σερβία για εγκλήματα πολέμου) και είναι αρχηγός της αντιπολιτευόμενης «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσόβου», Ράμους Χαραντινάι, μιλώντας προχτές στο δίκτυο TV Rrokum κάλεσε το Βελιγράδι να καταργήσει τις αναφορές του Συντάγματος στο Κοσσυφοπέδιο, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση «το Κόσσοβο να ενσωματώσει το ένα τρίτο της σερβικής γης στο χάρτη του»!

Ο Σέρβος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αλεξάντερ Βούλιν δήλωσε χτες ότι οι σερβικές αρχές υπολογίζουν «πολύ σοβαρά» τις απειλές του Χαραντινάι, «ενός ατιμώρητου εγκληματία που προσπαθεί να επαναλάβει τα εγκλήματά του». Και ο υπουργός κατέληξε λέγοντας: «Την τελευταία φορά που ο Χαραντινάι είδε τον σερβικό στρατό έτρεχε. Την επόμενη φορά, θα σέρνεται».

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Βετσέρνιε Νόβοστι» υποστήριξε ότι οι δηλώσεις και κινήσεις αλβανικού εθνικισμού στα Δυτικά Βαλκάνια και οι προσπάθειες για τη δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας» βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που είχαν στο περιθώριο του διεθνούς Φόρουμ στο Πεκίνο ο Σέρβος απερχόμενος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκτίμησαν ότι οι δηλώσεις Αλβανών πολιτικών «δημιουργούν πιθανότητες για σύγκρουση».

Η ίδια εφημερίδα έγραψε ότι ο απερχόμενος Σέρβος Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς θα γίνει επικεφαλής του «Εθνικού Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας και Κίνας», μόλις ολοκληρωθεί η θητεία του στις 31 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ