Τρίτη 16 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα βαλλιστική δοκιμή από τη ΛΔ Κορέας

Σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε χτες τα ξημερώματα η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας, προκαλώντας τις άμεσες αντιδράσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Η νέα δοκιμή αφορούσε πύραυλο τύπου Hwasong - 12 που, σύμφωνα με αμερικανικά και ασιατικά ΜΜΕ, διήνυσε απόσταση 787 χιλιομέτρων πριν καταπέσει στη θάλασσα της Ιαπωνίας, φτάνοντας σε ύψος 2.100 χλμ., κινούμενος με 800 χιλιόμετρα την ώρα. Μιλώντας στο «Ρόιτερς», ειδικοί εκτιμούσαν ότι η Πιονγιάνγκ έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη διηπειρωτικού πυραύλου, δηλαδή πυραύλου που θα μπορεί να διανύσει απόσταση μεγαλύτερη των 10.000 χιλιομέτρων. Ο συγκεκριμένος πύραυλος υπολογίζεται ότι αν δεν είχε επιλεγεί να πάρει ύψος θα μπορούσε δυνητικά να φτάσει βεληνεκές 4.500 χιλιομέτρων, δηλαδή να φτάσει έως τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό.

Στη Σεούλ, ο νέος Πρόεδρος της χώρας Μουν Τζε - ιν «καταδίκασε σθεναρά» την πυραυλική δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς την «σαφή παραβίαση». Ο εκπρόσωπός του Γιουν Γιανγκ-τσαν σημείωσε πως «ο Πρόεδρος είπε ότι αν και η Νότια Κορέα παραμένει ανοιχτή στην πιθανότητα διαλόγου με τη ΛΔ Κορέας, αυτό θα είναι εφικτό μόνο όταν η ΛΔ Κορέας αλλάξει τη συμπεριφορά της».

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε χαρακτήρισε την εκτόξευση «πολύ σοβαρή απειλή» για το Τόκιο.

Στην Κίνα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η χώρα «αντιτίθεται στις παραβιάσεις αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας εκ μέρους της ΛΔ Κορέας», συμπληρώνοντας ότι «η κατάσταση στη χερσόνησο είναι περίπλοκη και ευαίσθητη και όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην κάνουν κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την «επέκταση» των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα «επικίνδυνη, αντιπαραγωγική, επιβλαβή», προσθέτοντας ωστόσο ότι «ο εκφοβισμός της Βόρειας Κορέας είναι απαράδεκτος».

Στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου μίλησε για «απειλή στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ενώ αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση της εκπροσώπου της Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

Στο μεταξύ, το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε προχτές ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα προχωρήσει σε έκτακτη συνεδρίαση (πιθανώς σήμερα το απόγευμα) μετά από αίτημα ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας. Μάλιστα, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Νίκι Χάλεϊ είπε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται «καλά» με την Κίνα και υποστήριξε ότι είναι πιθανή η επιβολή νέων κυρώσεων, σχετικά με τις εισαγωγές πετρελαίου στη ΛΔ Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ