Τρίτη 16 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΝΕΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Δεσμεύσεις για μια «ισχυρή Γαλλία» του κεφαλαίου

Νέος πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο προερχόμενος από τους Ρεπουμπλικάνους δήμαρχος της Χάβρης, Εντ. Φιλίπ

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντ. Φιλίπ (δεξιά)

Copyright 2017 The Associated

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντ. Φιλίπ (δεξιά)
ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο 46χρονος Εντουάρντ Φιλίπ, δήμαρχος του μεγάλου βιομηχανικού κέντρου της Χάβρης και βουλευτής - μέχρι πρότινος - του μεγαλύτερου «δεξιού» κόμματος της Γαλλίας, των Ρεπουμπλικάνων, είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν. Σήμερα, ο Μακρόν - που την Κυριακή ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του - αναμένεται να ανακοινώσει και τη νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες για τις βουλευτικές εκλογές της 11ης Ιούνη.

Η επιλογή Φιλίπ για την πρωθυπουργία επιβεβαιώνει ότι το νεοσύστατο κόμμα του Μακρόν «Republique en Marche!» (REM) διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, δηλώνοντας από την πρώτη στιγμή ότι διαθέτει ένα πρόγραμμα «ούτε δεξιό ούτε αριστερό», στο οποίο βέβαια κυριαρχούν απόλυτα προτάσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της γαλλικής πλουτοκρατίας.

Ο Φιλίπ, που χτες δήλωσε ανοιχτά ότι «είμαι άνθρωπος της δεξιάς», ανήκε στο στενό περιβάλλον του Αλέν Ζιπέ (σ.σ. που στις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων είχε χάσει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές από τον Φρανσουά Φιγιόν) και μετά τα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη ο Φιγιόν «πήρε αποστάσεις» από την υποψηφιότητά του. Η ανάδειξή του στην πρωθυπουργία θα αναζωπυρώσει τις εξελίξεις, όπως έδειξαν ήδη οι αντιδράσεις πολλών στελεχών των Ρεπουμπλικάνων, που μίλησαν μέχρι και για «πραξικόπημα». Από την άλλη μεριά, χτες εμφανίστηκε επιστολή 21 εκλεγμένων βουλευτών των Ρεπουμπλικάνων αλλά και του κεντρώου κόμματος UDI που καλούν τις ηγεσίες των κομμάτων τους «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και να συνεργαστούν στενά με τον νέο Γάλλο Πρόεδρο.

Την ίδια στιγμή, έντονα συζητήθηκε η επιλογή του Μακρόν να εμφανιστεί μετά την ορκωμοσία του επιβιβαζόμενος σε στρατιωτικό όχημα και μετά από τις καθιερωμένες καταθέσεις στεφάνων να επισκεφτεί Γάλλους στρατιώτες που συμμετείχαν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες και νοσηλεύονταν ως τραυματίες.

Στην πρώτη επίσημη ομιλία του ως Προέδρου της χώρας, ο Μακρόν άλλωστε ξεκαθάρισε ότι το γαλλικό κεφάλαιο θα ριχτεί στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ακόμα πιο λυσσαλέα, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους για τον ίδιο το λαό της χώρας, και όχι μόνο. «Ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται τη Γαλλία περισσότερο από ποτέ. Μία ισχυρή Γαλλία, η οποία μιλάει δυνατά για την ελευθερία και την αλληλεγγύη», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Οδικός χάρτης» Γαλλίας - Γερμανίας για την ΕΕ

Ενταγμένη στην προώθηση των συμφερόντων των γαλλικών μονοπωλίων ήταν και η χτεσινή επίσκεψη Μακρόν στο Βερολίνο, η πρώτη του εκτός χώρας, όπου συναντήθηκε με την καγκελάριο Α. Μέρκελ. Συμφώνησαν να καταρτιστεί ένας «οδικός χάρτης» για έργα και κοινές πρωτοβουλίες στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, κάτι που θα καταληχτεί με συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών, τον Ιούλη, μετά και τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες δήλωσαν πρόθυμοι για αλλαγές στις υφιστάμενες Συνθήκες προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η ΕΕ. «Εφόσον μπορούμε να πούμε γιατί, για ποιο σκοπό, ποιο το νόημα, τότε η Γερμανία θα είναι οπωσδήποτε πρόθυμη», είπε η Μέρκελ. Επίσης, ο Μακρόν είπε: «Για μας δεν υπάρχει κανένα απολύτως ταμπού».

Από την πλευρά του, ο Μακρόν ανακοίνωσε «βαθιές μεταρρυθμίσεις» για τη χώρα του, δηλαδή νέα αντιλαϊκά μέτρα και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. «Η σχέση μας χρειάζεται περισσότερη εμπιστοσύνη και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Απ' αυτό εξαρτάται η επιτυχία της Ευρώπης», κατέληξε.

Επόμενος σταθμός του Γάλλου Προέδρου στο εξωτερικό θα είναι περιοχές όπου γαλλικά στρατεύματα συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Μάλιστα, ορισμένες πηγές έλεγαν ότι αμέσως μετά το Βερολίνο θα κατευθυνόταν στο Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ