Τρίτη 16 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία

Οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν το «προπύργιό» τους στις εκλογές που θεωρούνται «προάγγελος» των εθνικών εκλογών τον Σεπτέμβρη

Νίκη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, «προπύργιο» των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ανέδειξαν οι εκλογές της Κυριακής για τις 199 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου του Ντίσελντορφ. Να σημειωθεί ότι οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούσαν εκεί συνεχόμενα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στις προχτεσινές εκλογές έχασαν σχεδόν 8 εκατοστιαίες μονάδες. Οι εκλογές στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας - με περίπου 18 εκατ. κατοίκους και 13 εκατ. ψηφοφόρους - χαρακτηρίζονται σαν «μικρές εθνικές» και το αποτέλεσμά τους θεωρείται βαρόμετρο για τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 24 Σεπτέμβρη. Η Αγκελα Μέρκελ προχωρά με «ούριο άνεμο» προς τις εθνικές εκλογές, καθώς πρόκειται για την τρίτη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών σε τοπικές εκλογές μετά τα κρατίδια Ζάαρ και Σλέσβιχ - Χόλσταϊν.

Συγκεκριμένα, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU), με επικεφαλής τον Αρμιν Λάσετ, συγκέντρωσε το 33% (από 26,3% στις εκλογές του 2012) και 72 έδρες και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), με επικεφαλής τη σημερινή πρωθυπουργό Χανελόρε Κραφτ, το 31,2% των ψήφων (από 39,1%) και 69 έδρες . Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) με 12,6% (από 8,6%) και 28 έδρες και ακολουθούν: Η ακροδεξιά - ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 7,4% και 16 έδρες (δεν συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές), οι Πράσινοι - που συγκυβερνούσαν με τους Σοσιαλδημοκράτες - με 6,4% (από 11,3) και 14 έδρες. Το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» πήρε το 4,9% (από 2,5%) και εξακολουθεί να μην εκλέγει έδρα. Το κόμμα «Πειρατές» πήρε 1% (από 7,8%). Η συμμετοχή ανέβηκε στο 65,2% από 59,6% το 2012.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία. Πετύχαμε και τους δύο στόχους που είχαμε θέσει: Να πάψει ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων και να γίνουμε το ισχυρότερο πολιτικό κόμμα», δήλωσε ο Αρμιν Λάσετ.

Η Χανερόλε Κράφτ είπε: «Στον προεκλογικό αγώνα επικεντρωθήκαμε σχεδόν αποκλειστικά σε εθνικά πολιτικά θέματα. Και αυτή η απόφαση βγήκε σε βάρος μας. Αναλαμβάνω την ευθύνη γι' αυτό. Θα παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου ως επικεφαλής του κόμματος στη Β. Ρηνανία - Βεστφαλία και από αναπληρωτής πρόεδρος του SPD». Ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς, μίλησε για μια «συντριπτική ήττα» και σημείωσε ότι είναι μια δύσκολη μέρα για το κόμμα του και για τον ίδιο προσωπικά.

Με μια αινιγματική δήλωση, ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, είπε σχετικά με την μελλοντική κυβέρνηση του κρατιδίου: «Μια πλειοψηφία συντηρητικών - φιλελεύθερων δεν σημαίνει και μια κυβέρνηση συντηρητικών - φιλελεύθερων».

  • Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ανακάλεσαν έναν αξιωματικό με την κατηγορία ότι έκανε «ακροδεξιά σχόλια». Ο αξιωματικός φέρεται να υπηρετεί στην πόλη της Δυτικής Γερμανίας, Αουγκουστντορφ και τον άκουσαν να διατυπώνει ισχυρισμούς σχετικά με την ύπαρξη ακροδεξιάς ομάδας μέσα στο στρατό. Λεπτομέρειες δεν έχουν δοθεί από το υπουργείο Αμυνας. Θυμίζουμε ότι δύο Γερμανοί υπολοχαγοί από το στρατόπεδο του Ιλκχιρ με ρατσιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν «τρομοκρατική ενέργεια» κατά του κράτους ή άλλων στόχων, ενώ βρέθηκαν και ναζιστικά σύμβολα και «αναμνηστικά».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ