ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ογκώδης διαδήλωση ενάντια στην επιδρομή

Από τη μεγάλη διαδήλωση στη Δαμασκό

Associated Press

Από τη μεγάλη διαδήλωση στη Δαμασκό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δεκάδες χιλιάδες Σύριοι συμμετείχαν χτες σε μια εντυπωσιακή, σε όγκο, διαδήλωση στο κέντρο της Δαμασκού, διαμαρτυρόμενοι για την αιματηρή αμερικανική επιδρομή στη συριακή μεθόριο την Κυριακή το απόγευμα, που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ πολίτες.

Στη διαδήλωση που συμμετείχαν και οι κομμουνιστές κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της αμερικανικής πολιτικής. Εντούτοις, οι δεκάδες αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί γύρω από την αμερικανική πρεσβεία δε χρειάστηκε σε καμία στιγμή να επέμβουν καθώς οι διαδηλωτές διαλύθηκαν ήρεμα και δεν κινήθηκαν επιθετικά.

Κατά τα άλλα, η Ουάσιγκτον επιμένει να τηρεί «σιγήν ιχθύος» αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την επίθεση. Πάντως, αργά χτες βράδυ, συριακό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι ο συριακός στρατός μειώνει σημαντικά τις δυνάμεις του κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ ως αντίδραση στην αμερικανική επιδρομή, δίνοντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να «συνεργαστεί» περαιτέρω για τον έλεγχο της συνοριακής γραμμής.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Αντιθέσεις με φόντο ... τον ορυκτό πλούτο

ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Μεγάλα τα μαχαίρια που ακονίζονται γύρω από τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της ΛΔ Κονγκό (διαμάντια, χρυσός, χαλκός, κοβάλτιο, κολτάνιο, κ.ά.) αφού ξαναπροβάλλει ως αιτία πίσω απ' τη σημερινή ανάφλεξη των συγκρούσεων ανάμεσα στον πολέμαρχο της φυλής των Τούτσι, Λοράντ Νκούντα, και τον κονγκολέζικο στρατό.

Το αποκάλυψε ο πολέμαρχος Νκούντα, που σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» εξήγησε ότι θέλει άμεσες συνομιλίες με την κυβέρνηση του Προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα: α) Για τον τερματισμό των συγκρούσεων και β) «για να υπογραμμίσει τις αντιρρήσεις του στη συμφωνία του Καμπίλα με την Κίνα», ύψους εννιά δισ. δολαρίων, επειδή η τελευταία «θα έχει πρόσβαση στον τεράστιο ορυκτό πλούτο της ΛΔ Κονγκό με αντάλλαγμα την κατασκευή ενός τεράστιου οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου», που θα συνδέει τις αχανείς, απομονωμένες περιοχές της ΛΔ Κονγκό με τους νότιους γείτονες και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Επομένως, κάποιοι ενοχλούνται απ' την παραπάνω συμφωνία. Και σίγουρα ο πολέμαρχος Νκούντα δεν είναι ο μόνος αλλά μάλλον η «βιτρίνα» για τα δυτικά και περιφερειακά συμφέροντα, πράγμα που αντανακλά «μοιραία» και τον μείζονα ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για το διαμοιρασμό των στρατηγικών αποθεμάτων σε ενέργεια και πόρους στην Αφρική (όπως και αλλού...).

Κατά τα «λοιπά», χτες συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις ενώ σαν τις «αλεπούδες στο παζάρι» κατέφθασαν στην Κινσάσα η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζενταγί Φρέιζερ, που επρόκειτο έως το βράδυ να συναντηθεί με τον Κονγκολέζο Πρόεδρο, Τζόζεφ Καμπίλα, και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την Ανάπτυξη, Λουί Μισέλ. Ο τελευταίος έφθασε ως «απεσταλμένος» του Χαβιέ Σολάνα για μία επί τόπου εκτίμηση της άθλιας κατάστασης των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που θα μπορούσαν να γίνουν «ωραιότατο» άλλοθι για νέα «ανθρωπιστική» αποστολή της ΕΕ.

ΕΕΔΥΕ
Καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης των ΗΠΑ στη Συρία

«Η ΕΕΔΥΕ καταδικάζει, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τη βάρβαρη δολοφονική επίθεση του αμερικανικού στρατού κατοχής του Ιράκ σε μεθοριακό χωριό της Συρίας που οδήγησε στο θάνατο 8 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 4 παιδιά», αναφέρει ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και εντάσσει την ενέργεια αυτή «στην πάγια τρομοκρατική και δολοφονική πρακτική των ΗΠΑ ως ιμπεριαλιστικής δύναμης».

Μία πρακτική, όπως αναφέρει η ΕΕΔΥΕ, που «αποδεικνύει το πραγματικό σχέδιο για την Ευρεία Μέση Ανατολή, που προωθούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην περιοχή» και σημειώνει ότι τώρα ειδικά που «η οικονομική κρίση βρίσκεται "εντός των πυλών", οι κίνδυνοι για ανάλογες και ευρύτερες πολεμικές αναφλέξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα έχουν αυξηθεί».

Η ΕΕΔΥΕ, όπως τονίζει, «συνεχίζει να πιστεύει και να υποστηρίζει ότι μόνος δρόμος για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι η απόσυρση όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από το Ιράκ, το Λίβανο, τα υψώματα του Γκολάν κ.ά., η αναγνώριση ελεύθερου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Η ΕΕΔΥΕ «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει απερίφραστα τον τυχοδιωκτισμό και τη δολοφονική ενέργεια των ΗΠΑ», καθώς επίσης «να σταματήσει τις κάθε είδους στρατιωτικές συνεργασίες και κοινές ασκήσεις με τον υπ' αριθμό ένα τρομοκράτη στην περιοχή, το Ισραήλ», «να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις που δρουν εκτός των συνόρων με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ» και «να σταματήσει τις διευκολύνσεις που παρέχει στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές».

Τέλος, η ΕΕΔΥΕ καλεί «τον ελληνικό λαό, τις επιτροπές ειρήνης να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στους ιμπεριαλιστές, να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και δραστηριότητες ενάντια στο ΝΑΤΟ, που φέτος θα γιορτάσει τα 60 χρόνια της εγκληματικής του δράσης, ώστε να διαμορφώνεται ένα κλίμα επαγρύπνησης και άμεσης αντίδρασης στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών».

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δύσκολη η επόμενη μέρα

ΓΟΥΑΜ - ΚΑΝ ΜΠΑΓΚΛΑ.--

Εκλιπαρούν για φαγητό τα παιδιά που ζουν στην πληγείσα, από τον ισχυρότατο σεισμό των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, περιοχή της Ζιαράτ, στο πακιστανικό κρατίδιο του Μπαλουχιστάν, καθώς χιλιάδες είναι οι άστεγοι, τα τρόφιμα, οι σκηνές και οι κουβέρτες δεν επαρκούν και φυσικά η βοήθεια φτάνει με δυσκολία, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσε ο Εγκέλαδος. Τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν στην περιοχή αναφέρουν ότι τα θύματα του φονικού σεισμού της Τετάρτης θα ξεπεράσουν τους 300 νεκρούς, καθώς, σύμφωνα με την υπάρχουσα πληροφόρηση, υπάρχουν δεκάδες νεκροί, των οποίων οι σοροί δεν έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία και δεν έχουν καταμετρηθεί επισήμως.

Οπως δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, «σε 18 σημαντικά χωριά της περιοχής, έχουν καταμετρηθεί περισσότεροι από 220 νεκροί και 80 άνθρωποι σοβαρά τραυματίες πέθαναν στο νοσοκομείο ή κατά τη διακομιδή τους σε αυτό», ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά μικρά χωριά στα οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί καταμέτρηση λόγω του ότι τα συνεργεία δεν κατάφεραν να φτάσουν στα σημεία, ενώ εξακολουθεί να κυριαρχεί ο πανικός.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Δε θέλουν οι Σέρβοι τη «EULEX»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την έντονη αντίδρασή τους στην αστυνομικοδικαστική αποστολή της ΕΕ (EULEX) στο Κοσσυφοπέδιο, ενόψει μάλιστα της πιθανής αποδοχής της από την κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου Μπόρις Τάνιτς, εξέφρασαν χτες με διαδηλώσεις τους σε διάφορους δήμους και κοινότητες στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου πάνω από 19.000 Σέρβοι.

Οι διαδηλωτές υπέγραψαν αιτήσεις κατά της ανάπτυξης της EULEX στις σερβοκατοικούμενες περιοχές του βόρειου Κοσσυφοπεδίου ζητώντας την παραμονή της αστυνομικής αποστολής του ΟΗΕ, (UNMIK) στην περιοχή. Ως γνωστόν, οι αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών ζητούν την ανάπτυξη της EULEX σ' όλη την έκταση του Κοσσυφοπεδίου θεωρώντας ότι έτσι θα αποτραπεί η (πολύ ισχυρή...) πιθανότητα διχοτόμησής του σε αλβανικό και σερβικό τομέα.

Το ίδιο 24ωρο, στην ετήσια έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ επέκρινε την κυβέρνηση Θάτσι των Κοσσοβάρων Αλβανών επειδή η επαρχία παραμένει «τόπος προέλευσης, διέλευσης και τελικού προορισμού του οργανωμένου εγκλήματος»....

Τέλος, σύμφωνα με δηλώσεις του Σέρβου γενικού εισαγγελέα, ο πρώην πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Ράμους Χαραντινάι ζήτησε προ μηνών από τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, να «θάψει» οποιοδήποτε στοιχείο διέθετε σχετικά με το λαθρεμπόριο ζωτικών οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων του πολέμου 1998-99 από αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ στο Κοσσυφοπέδιο...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κοντά σε «ναυάγιο» η συμφωνία «ασφαλείας»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πιθανό θεωρείται πλέον το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία για την περαιτέρω παράταση της αμερικανικής στρατιωτικής παραμονής στο Ιράκ, καθώς η Ουάσιγκτον εμφανίζεται απρόθυμη να ικανοποιήσει τα αιτήματα τροποποιήσεων που έχει καταθέσει η Βαγδάτη. Ακόμη, όμως, και αν αυτά γίνουν αποδεκτά, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το νέο τροποποιημένο κείμενο θα εγκριθεί από την ιρακινή Βουλή. Μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμούν αναλυτές, θα είναι μεγάλη διπλωματική ήττα για την κυβέρνηση Μπους, ενώ αφήνει «στον αέρα» το τι ακριβώς θα γίνει με τα κατοχικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με ιρακινές πηγές τέσσερα είναι τα βασικά σημεία τροποποιήσεων που επιδιώκει η Βαγδάτη: Απάλειψη του οποιουδήποτε άρθρου αφήνει «ανοιχτό παραθυράκι» για περαιτέρω παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων πέραν του 2011, έλεγχος όλων των αμερικανικών φορτίων που εισέρχονται και εξέρχονται από το Ιράκ, σαφής δέσμευση μη χρησιμοποίησης του ιρακινού εδάφους για εξαπόλυση επίθεσης σε γειτονική χώρα και διεύρυνση της δικαιοδοσίας της ιρακινής δικαιοσύνης επί των Αμερικανών στρατιωτών και των μισθοφόρων.

Αμερικανικές πηγές διέρρεαν ότι τα αιτήματα αυτά, ιδιαίτερα το πρώτο, το τρίτο και το τέταρτο, ξεπερνούν την «κόκκινη γραμμή» που μπορεί να δεχτεί η Ουάσινγκτον ενώ ο χρόνος που απομένει είναι εξαιρετικά περιορισμένος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ