Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κοντά σε «ναυάγιο» η συμφωνία «ασφαλείας»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πιθανό θεωρείται πλέον το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία για την περαιτέρω παράταση της αμερικανικής στρατιωτικής παραμονής στο Ιράκ, καθώς η Ουάσιγκτον εμφανίζεται απρόθυμη να ικανοποιήσει τα αιτήματα τροποποιήσεων που έχει καταθέσει η Βαγδάτη. Ακόμη, όμως, και αν αυτά γίνουν αποδεκτά, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το νέο τροποποιημένο κείμενο θα εγκριθεί από την ιρακινή Βουλή. Μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμούν αναλυτές, θα είναι μεγάλη διπλωματική ήττα για την κυβέρνηση Μπους, ενώ αφήνει «στον αέρα» το τι ακριβώς θα γίνει με τα κατοχικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με ιρακινές πηγές τέσσερα είναι τα βασικά σημεία τροποποιήσεων που επιδιώκει η Βαγδάτη: Απάλειψη του οποιουδήποτε άρθρου αφήνει «ανοιχτό παραθυράκι» για περαιτέρω παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων πέραν του 2011, έλεγχος όλων των αμερικανικών φορτίων που εισέρχονται και εξέρχονται από το Ιράκ, σαφής δέσμευση μη χρησιμοποίησης του ιρακινού εδάφους για εξαπόλυση επίθεσης σε γειτονική χώρα και διεύρυνση της δικαιοδοσίας της ιρακινής δικαιοσύνης επί των Αμερικανών στρατιωτών και των μισθοφόρων.

Αμερικανικές πηγές διέρρεαν ότι τα αιτήματα αυτά, ιδιαίτερα το πρώτο, το τρίτο και το τέταρτο, ξεπερνούν την «κόκκινη γραμμή» που μπορεί να δεχτεί η Ουάσινγκτον ενώ ο χρόνος που απομένει είναι εξαιρετικά περιορισμένος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ