Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ -ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Απώλειες για τις κυβερνητικές δυνάμεις

ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Νικητής των τοπικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στη Χιλή είναι, καθώς φαίνεται, η κεντροδεξιά «Συμμαχία για τη Χιλή», αφού βάσει των αποτελεσμάτων προηγείται κατά 1,78% της κυβερνητικής «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», κερδίζοντας τόσο στην πρωτεύουσα Σαντιάγο όσο και σε άλλες σημαντικές πόλεις.

Με καταμετρημένο το 74% των ψήφων, η Συμμαχία καταλαμβάνει ποσοστό 40,24%, ενώ η Συμπαράταξη 38,46% και όλα αυτά ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές. Παράλληλα, η συμμαχία μεταξύ των αριστερών κομμάτων «Juntos Podemos», του ΚΚ Χιλής και του Ανθρωπιστικού Κόμματος, συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 6%, ενώ το κόμμα «Σύμφωνο για μία Καθαρή Χιλή» που αποσκίρτησε από τη «Δημοκρατική Συμμαχία» συγκεντρώνει το 4% των ψήφων.

Στο Σαντιάγο, ο υπερσυντηρητικός υποψήφιος της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ενωσης (UDI) Πάμπλο Σαλακέτ εξελέγη δήμαρχος με ποσοστό 47,32% των ψήφων, έναντι 36% του σοσιαλδημοκράτη Χάιμε Ραβινέτ. Η κεντροαριστερή κυβερνητική παράταξη απώλεσε επίσης τους σημαντικούς δήμους Κονσεπσιόν, Ικίκε και Βαλπαραΐσο.

Απώλειες μετρά και το Κόμμα των Εργατών του Βραζιλιάνου προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, μετά τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, αφού έχασε σε μεγάλες μητροπόλεις, όπως το Σάου Πάουλου και το Πόρτο Αλέγκρε, άλλοτε προπύργιό του. Το κεντρώο PMDB θεωρείται ο μεγάλος νικητής στις δημοτικές εκλογές, ελέγχοντας πλέον 1.200 από τις 5.567 πόλεις στη Βραζιλία, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων από τις μεγαλύτερες, όπως το Ρίο ντε Ζανέιρο, το Σαλβαντόρ ντζι Μπαΐα, τη Φλοριανόπολις και το Πόρτο Αλέγκρε. Από την πλευρά του, το Κόμμα των Εργατικών έχει κερδίσει τις έξι από τις 26 πρωτεύουσες κρατιδίων και συνολικά 550 πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ