Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Αντιθέσεις με φόντο ... τον ορυκτό πλούτο

ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Μεγάλα τα μαχαίρια που ακονίζονται γύρω από τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της ΛΔ Κονγκό (διαμάντια, χρυσός, χαλκός, κοβάλτιο, κολτάνιο, κ.ά.) αφού ξαναπροβάλλει ως αιτία πίσω απ' τη σημερινή ανάφλεξη των συγκρούσεων ανάμεσα στον πολέμαρχο της φυλής των Τούτσι, Λοράντ Νκούντα, και τον κονγκολέζικο στρατό.

Το αποκάλυψε ο πολέμαρχος Νκούντα, που σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» εξήγησε ότι θέλει άμεσες συνομιλίες με την κυβέρνηση του Προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα: α) Για τον τερματισμό των συγκρούσεων και β) «για να υπογραμμίσει τις αντιρρήσεις του στη συμφωνία του Καμπίλα με την Κίνα», ύψους εννιά δισ. δολαρίων, επειδή η τελευταία «θα έχει πρόσβαση στον τεράστιο ορυκτό πλούτο της ΛΔ Κονγκό με αντάλλαγμα την κατασκευή ενός τεράστιου οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου», που θα συνδέει τις αχανείς, απομονωμένες περιοχές της ΛΔ Κονγκό με τους νότιους γείτονες και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Επομένως, κάποιοι ενοχλούνται απ' την παραπάνω συμφωνία. Και σίγουρα ο πολέμαρχος Νκούντα δεν είναι ο μόνος αλλά μάλλον η «βιτρίνα» για τα δυτικά και περιφερειακά συμφέροντα, πράγμα που αντανακλά «μοιραία» και τον μείζονα ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για το διαμοιρασμό των στρατηγικών αποθεμάτων σε ενέργεια και πόρους στην Αφρική (όπως και αλλού...).

Κατά τα «λοιπά», χτες συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις ενώ σαν τις «αλεπούδες στο παζάρι» κατέφθασαν στην Κινσάσα η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζενταγί Φρέιζερ, που επρόκειτο έως το βράδυ να συναντηθεί με τον Κονγκολέζο Πρόεδρο, Τζόζεφ Καμπίλα, και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την Ανάπτυξη, Λουί Μισέλ. Ο τελευταίος έφθασε ως «απεσταλμένος» του Χαβιέ Σολάνα για μία επί τόπου εκτίμηση της άθλιας κατάστασης των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που θα μπορούσαν να γίνουν «ωραιότατο» άλλοθι για νέα «ανθρωπιστική» αποστολή της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ