Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αλληλεγγύη στο λαϊκό κίνημα

Ελιγμοί από τον αντιδραστικό Πρόεδρο Ουρίμπε

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Διαδήλωση αλληλεγγύης προς τον αγώνα των ιθαγενών της Κολομβίας και ενάντια στη δολοφονική βία και καταστολή, με την οποία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, διοργάνωσαν χτες δεκάδες λαϊκές οργανώσεις της Βενεζουέλας, ανάμεσά τους το ΚΚ και η ΚΝ Βενεζουέλας, έξω από το προξενείο της Κολομβίας στο Κατσαΐτο.

Στην ίδια την Κολομβία ο αντιδραστικός Πρόεδρος Ουρίμπε αναγκάστηκε να «παραδεχτεί» την καταστολή αλλά προσπάθησε να τη δικαιολογήσει λόγω «διείσδυσης των ανταρτών των FARC στις διαδηλώσεις»...

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της χώρας κάνει προσπάθεια να παρουσιάσει ως «κάθαρση» την απόφαση απόταξης από το στρατό 27 αξιωματικών και υπαξιωματικών, περιλαμβανομένων και τριών στρατηγών, μετά το πόρισμα της έρευνας σχετικά με εκτελέσεις αμάχων που διέπραξαν στρατιωτικοί οι οποίοι επιχείρησαν κατόπιν να συγκαλύψουν τις πράξεις τους κάνοντας λόγο περί θανάτων σε μάχη. Οι νεαροί που εκτελέστηκαν παρουσιάστηκαν ως αντάρτες που σκοτώθηκαν σε μάχη σε μια απομακρυσμένη περιοχή της βόρειας Κολομβίας, μερικές μέρες μετά την καταγγελία της εξαφάνισής τους στην Μπογκοτά. Το σκάνδαλο ξέσπασε μετά την ανακάλυψη, στα τέλη Σεπτέμβρη, 19 σορών σε μαζικούς τάφους στη βόρεια Κολομβία. Φυσικά πρόκειται για ένα μόνο μικρό δείγμα των γενοκτονιών από το στρατό και τα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου, που μένουν ατιμώρητες.

Κατά εκτιμήσεις της Διεθνούς Αποστολής Παρατήρησης, μιας οργάνωσης-ομπρέλα που εκπροσωπεί περίπου 100 ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 1.300 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί για πολιτικούς λόγους αφότου ο Ουρίμπε ανέλαβε την εξουσία το 2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ