ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχείς επισημάνσεις για τη σημασία «σωστής προετοιμασίας»

Η δυσκολία στο «τελευταίο μίλι» συνδέεται με τη δυσκολία να γίνουν οι απαιτούμενες «μεγάλες υποχωρήσεις», τονίζει ο Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Από παλιότερη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί με τον απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ, Νορβηγό διπλωμάτη Ε. Μπ. Αϊντε

Copyright 2017 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί με τον απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ, Νορβηγό διπλωμάτη Ε. Μπ. Αϊντε
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.- ΑΓΚΥΡΑ.-

Με κοινή επωδό την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη προετοιμασία ώστε τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες για το Κυπριακό να αποδώσουν αποτέλεσμα, συνεχίζονται οι δηλώσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Παρά τις διαφωνίες που συνδέονται και με ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αυτό φάνηκε και από τις επισημάνσεις που γίνονται στην Κύπρο μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και στις συνεχιζόμενες επαφές που έχει ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος χτες συνάντησε στην Αγκυρα τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Αγκυρα δήλωσε έτοιμη για συνέχιση της Διάσκεψης στη Γενεύη. Ακόμα, Ηνωμένα Εθνη και τουρκική πλευρά εμφανίστηκαν να μην αποκλείουν το επόμενο διάστημα «βήματα καλής θελήσεως» από όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα την ελληνοκυπριακή, σε σχέση με τη συζήτηση για τις εγγυήσεις και στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την τελική λύση.

Εξάλλου, ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο Αιντε, όπου μεταξύ άλλων επισήμανε: «Πλέον είμαστε στο τελευταίο μίλι. Η νευρικότητα στο σημείο αυτό έγκειται στο ότι όταν βλέπεις ότι μπορείς να φθάσεις στο τέλος πρέπει να κάνεις ορισμένες μεγάλες υποχωρήσεις». Επισήμανε ότι ακόμα και τον τελευταίο μήνα οι δύο διαπραγματευτές δεν σταμάτησαν «να παράγουν συγκλίσεις». Ακόμα, υπερασπίστηκε και αυτός (όπως αποτυπώνεται και στις κοινές ανακοινώσεις του Φλεβάρη του 2014 αλλά και του περασμένου Γενάρη) την όλη διαδικασία ως ένα συνεχές «πάρε - δώσε», μιλώντας για «καθιερωμένη αρχή της αλληλεξάρτησης ανάμεσα στα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων» και σημειώνοντας ότι «τα θέματα σχετίζονται. Για παράδειγμα, η ασφάλεια δεν περιορίζεται απλώς στα ξένα στρατεύματα και στις εγγυήσεις, αλλά συμπεριλαμβάνει την αστυνομία, τη νομική τάξη, τη δικαιοσύνη, τις μυστικές υπηρεσίες, ακόμη και συνταγματικά θέματα. Πολλοί προσπαθούν να βοηθήσουν, η ηγεσία του ΟΗΕ αλλά και μέλη της ΕΕ».

Υπογράμμισε ακόμα ότι «αν ξαναπάμε στη Γενεύη, αυτό πρέπει να γίνει οργανωμένα», ενώ απαντώντας σε ανησυχίες για «κάποιο επεισόδιο» το καλοκαίρι, είπε κατά λέξη: «Πιστεύω, δε, ότι είναι σημαντικό να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις σε τροχιά, διότι είναι το καλύτερο φάρμακο έναντι μίας επερχόμενης κρίσης... Η πολιτική δυναμική, από τη μία πλευρά λόγω των επερχόμενων εκλογών και από την άλλη λόγω του φυσικού αερίου, δημιουργούν κάποια φυσικά χρονοδιαγράμματα. Το επιχείρημά μου είναι, απλά, ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για μία λύση... Είναι ζητήματα που είτε οδηγούν σε μία συμφωνία είτε όχι».

Η ευθεία σύνδεση ενός πιθανού «θερμού επεισοδίου» με την ολοκλήρωση ή μη των συνομιλιών, έτσι ώστε να επιταχυνθούν και διάφορες επενδυτικές επιδιώξεις για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής, αποτυπώνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ενταθούν διεργασίες, μπροστά ή πίσω από το παρασκήνιο. Είναι άλλωστε η ίδια βάση στην οποία όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επισημαίνουν την ανάγκη να προχωρήσει η νέα διχοτομική λύση για να υπάρξει ένας «συνεταιρισμός» και να ενταχθεί η Κύπρος ακόμα πιο αποφασιστικά σε ενεργειακά και γεωπολιτικά παζάρια στα οποία εμπλέκονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Πάντως, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αντέδρασε, μιλώντας για «απαράδεκτες» αναφορές «και ιδιαίτερα όταν εκπέμπονται υπό μορφή απειλής». «Και θεωρώ ακόμα χειρότερο», συνέχισε, «ειδικός αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ να διαπιστώνει ότι υπάρχει ή να ισχυρίζεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο παραβίασης του διεθνούς δικαίου και αντί να καταδικάζει τον παραβάτη του διεθνούς δικαίου να τον χρησιμοποιεί ως απειλή».

Προχτές, ο Κύπριος ηγέτης είχε καλέσει την Αγκυρα να «προχωρήσει πέρα από τη ρητορική ότι στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό και να το αποδείξει στην πράξη».

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε ανάρτηση του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζον Κένινγκ, που λέει για τον Κύπριο Πρόεδρο ότι «ποτέ δεν ήταν ο θαρραλέος, ο αφοσιωμένος ηγέτης που ισχυριζόταν ότι ήταν - ούτε και το 2004 - αλλά ένας εγωκεντρικός και εσωστρεφής πολιτικός με μεγάλες προσωπικές φιλοδοξίες».

  • Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται στις 2 Ιούνη η στρατιωτική άσκηση «Αργοναύτης 2017», που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή συνολικά 22 ευρωπαϊκών και άλλων χωρών (χωρίς να αναφέρονται ποιες και με την Ελλάδα να μην συμμετέχει). Κυβερνητικές πηγές σημείωναν σε κυπριακά ΜΜΕ ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας που διεξάγεται στην Κύπρο». Θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις, σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της επαρχίας Λάρνακας, ενώ στα σενάριά της περιλαμβάνει την αντιμετώπιση «επίθεσης από τρομοκράτες».
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Προσεκτικές» δηλώσεις Τσαβούσογλου για το Ιντσιρλίκ

Διεργασίες συνολικά για τις σχέσεις με την ΕΕ

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Γερό» αλισβερίσι μαίνεται μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ γενικά, αλλά και ειδικότερα δυνάμεων όπως η Γερμανία, καθώς είναι ενδεικτική η εναλλαγή στις εκατέρωθεν δηλώσεις για τις διμερείς σχέσεις και μια προσπάθεια να διατηρηθεί «ισορροπία» ώστε παρά τις βαθιές αντιθέσεις να μη διαρραγούν (ακόμα;) οι δίαυλοι συνεργασίας.

Χτες, ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι «παρατηρούμε ότι η Γερμανία στηρίζει οτιδήποτε είναι ενάντια στην Τουρκία... Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν για εμάς να επιτρέψουμε τώρα σε Γερμανούς κοινοβουλευτικούς να επισκεφτούν τη βάση Ιντσιρλίκ». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αν προχωρήσουν σε θετικά βήματα στο μέλλον, μπορεί να επανεξετάσουμε το θέμα», ενώ δήλωσε και ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επίσκεψη που θα κάνει στην Αγκυρα στις 5 Ιούνη ο Γερμανός ομόλογός του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ενδεικτικές για το κλίμα στις σχέσεις Αγκυρας - Βρυξελλών ήταν και οι προχτεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, πως «η Τουρκία επιθυμεί να αφήσει πίσω της τις εντάσεις με την ΕΕ» και πως «δεν έχουμε εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή προοπτική επειδή είχαμε άλλα θέματα στην ατζέντα μας». Στο μεταξύ, τουρκικά δημοσιεύματα υπενθύμιζαν προχτές ότι μετά τις πρόσφατες επαφές του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν και των Ευρωπαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε λόγο για «μια νέα περίοδο» που «έχει αρχίσει», κάνοντας αναφορά και στα «κοινά συμφέροντα» των δύο πλευρών.

Στο μεταξύ, η συζήτηση για τις προτεραιότητες της Τουρκίας στις διεθνείς της συμμαχίες μαίνεται στο εσωτερικό του τουρκικού κεφαλαίου. Ετσι, ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, περιέγραψε ως «απαράδεκτη υποκρισία» την άρνηση των συμμάχων - μελών του ΝΑΤΟ η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα (Συρία) να μην περιλαμβάνει και δυνάμεις των κουρδικών οργανώσεων PKK/PYD/YPG, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή του ΝΑΤΟ θα οδηγήσει σε (πλήρη) στήριξη των οργανώσεων αυτών, αλλιώς σε «παράβλεψη» των ενεργειών και στόχων τους. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει την «προσεκτική αισιοδοξία» της απέναντι στην ΕΕ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στο επίκεντρο διαρκών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οτι το Αφγανιστάν παραμένει στο επίκεντρο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών βεβαιώνουν οι εξελίξεις, όπως φάνηκε καταρχήν στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου επισημάνθηκε ακόμα μια φορά η ανάγκη πιο στοχοπροσηλωμένης παρέμβασης, πάντα στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Προχτές, η υπουργός Αμυνας της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, τόνισε ότι «δεδομένης της κεντρικής σημασίας που έχει το Αφγανιστάν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, μια ενισχυμένη αυστραλέζικη συμβολή στην αποφασιστική αποστολή υποστήριξης είναι και έγκαιρη και κατάλληλη». Η Αυστραλία έχει αποφασίσει να αυξήσει τη στρατιωτική της δύναμη στο Αφγανιστάν, που πλέον θα αριθμεί 300 άτομα. Οι ΗΠΑ επισημαίνουν εδώ και καιρό την ανάγκη να αυξηθούν τα στρατεύματα εκεί, για να σπάσει το υπάρχον «αδιέξοδο». Σημειώνουμε ότι αυτήν την περίοδο, διπλωματικούς και άλλους «αντιτρομοκρατικούς» σχεδιασμούς για το Αφγανιστάν προωθούν και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Η επιμονή λοιπόν του ΝΑΤΟ στην απομάκρυνση των «τρομοκρατών» (στη δημιουργία των οποίων συνέβαλαν οι ίδιοι που σήμερα τους «αντιμετωπίζουν») αφορά πολύπλευρους ανταγωνισμούς που απλώνονται σε όλη την Ασία και επιδρούν στον ευρύτερο γεωπολιτικό συσχετισμό δύναμης. Θυμίζουμε ότι «παρούσα» σε αυτούς τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς δηλώνει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διά στόματος πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, επικεντρώθηκε - καθόλου τυχαία - στη σημασία που έχει η «προσήλωση στην υπόθεση του Αφγανιστάν».

Συνάντηση στην Καμπούλ

Στο μεταξύ, στο ίδιο το Αφγανιστάν, τις τελευταίες βδομάδες πυκνώνουν οι επιθέσεις τζιχαντιστών, όχι μόνο από τμήματα Ταλιμπάν, αλλά και πυρήνες του «Ισλαμικού Κράτους», που πλέον δρουν σε πολλές επαρχίες.

Πριν από μερικές μέρες, τουλάχιστον 15 Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά από επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης στη νότια επαρχία Κανταχάρ. Αλλα 18 άτομα σκοτώθηκαν μετά από βομβιστική επίθεση στην ανατολική Κοστ, δίπλα σε χώρο στάθμευσης ταξί που χρησιμοποιούν στρατιωτικοί για να μεταβούν σε κοντινή στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Τέτοιες επιθέσεις αναζωπυρώνουν τη συζήτηση περί της ανάγκης της πάλης «κατά της τρομοκρατίας» και σχετικές διεργασίες. Πριν από δέκα μέρες, ο Πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γάνι, ανακοίνωσε ότι τον Ιούνη θα γίνει στην Καμπούλ διεθνής συνδιάσκεψη στο πλαίσιο πρωτοβουλίας με τον τίτλο «Διαδικασία της Καμπούλ» («Kabul Process»). Σε συνάντησή του με δυτικούς πρέσβεις, ο Αφγανός ηγέτης έκανε λόγο για μια διαδικασία που δεν θα είναι «τελετουργική» αλλά θα έχει στόχο τη διασφάλιση της στήριξης «γειτονικών χωρών» αλλά και της «ευρύτερης διεθνούς κοινότητας» για τον «τερματισμό του πολέμου στη χώρα». Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που ήδη προχωρούν και πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να προσελκυστούν επενδύσεις και να έρθει ταχύτερα η πολυαναμενόμενη (για τα μονοπώλια) καπιταλιστική ανάπτυξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ