ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Τερματισμός» της συνεργασίας ΗΠΑ - Ρωσίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η απόφαση των ΗΠΑ, χτες βράδυ, να αναστείλουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία, με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία, αποτελεί μία νέα, επιπρόσθετη ένδειξη κλιμάκωσης της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας ΗΠΑ - Ρωσίας.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, με τη σημείωση ότι η σχετική απόφαση δεν ελήφθη εύκολα, αλλά μετά από «προσπάθειες των ΗΠΑ για διαπραγμάτευση και απόπειρα εφαρμογής του διακανονισμού με τη Ρωσία για τη μείωση της βίας, την παροχή ανεμπόδιστης ανθρωπιστικής βοήθειας και υποβάθμιση των τρομοκρατικών οργανισμών που δρουν στη Συρία, όπως το "Ισλαμικό Κράτος" και η "Αλ Κάιντα"».

Λίγη ώρα αργότερα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως η επικοινωνία με τη Ρωσία θα συνεχιστεί «για αποκλιμάκωση» και αποφυγή «θερμού» περιστατικού μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών που δρουν στη Συρία...

Ρωσικές αντιδράσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε χτες το πρωί αναφερθεί στις δυσκολίες συνεργασίας με τις ΗΠΑ στο ζήτημα του πολέμου στη Συρία, επιρρίπτοντας ευθύνες στην έλλειψη «σαφήνειας» από τη μεριά των Αμερικανών αξιωματούχων εν σχέση με το διαχωρισμό συριακών αντικαθεστωτικών ομάδων από οργανώσεις τζιχαντιστών.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμποκφ, είχε υποστηρίξει ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συμφωνίες με τη Ρωσία για τη Συρία «θα ήταν μέγα στρατηγικό λάθος», εκτιμώντας ότι αυτή την περίοδο «στις ΗΠΑ υπάρχουν θέματα που δεν έχουν σχέση με την κατάσταση στη Συρία και γύρω από αυτή, αλλά που, δυστυχώς, κυριαρχούν».

Παράλληλα, και η επίσημη εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε πως αν οι ΗΠΑ επιδείξουν απροκάλυπτη επιθετικότητα αναφορικά με τη Δαμασκό και τη συριακή ηγεσία, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «τρομερές τεκτονικές δονήσεις» στη Μέση Ανατολή...

Συγκρούσεις και επιδρομές...

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις στο Χαλέπι, με την κυβέρνηση του Κατάρ να ανακοινώνει την αναστολή λειτουργίας κέντρου υγείας στο βόρειο τμήμα της συριακής πόλης λόγω ασταμάτητων επιδρομών.

Επιπλέον, χτες βράδυ, εκπρόσωπος τζιχαντιστών του «Μετώπου Φατέχ αλ Σαμ» (πρώην «Μέτωπο Νούσρα» της «Αλ Κάιντα») επιβεβαίωσε πως σκοτώθηκε σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς ανώτερος διοικητής της οργάνωσης: ο Αιγύπτιος τζιχαντιστής Αχμεντ Σαλάμα Μαμπρούκ, που ήταν στενός συνεργάτης του αρχηγού της «Αλ Κάιντα», Αϊμαν αλ Ζαουάχρι.

Το θάνατο «ανώτερου διοικητή» των τζιχαντιστών είχε ανακοινώσει εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Παράλληλα, τουλάχιστον 21 Σύροι αντικαθεστωτικοί που πολεμούσαν μαζί με τουρκικά στρατεύματα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), επιδιώκοντας να προσεγγίσουν τη βόρεια συριακή πόλη Νταμπίκ, που είναι υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους», σκοτώθηκαν την Κυριακή, όταν εξερράγησαν νάρκες που είχαν τοποθετήσει τζιχαντιστές. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες Σύρων αντικαθεστωτικών που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», που ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός στις 24 Αυγούστου.

Χτες, ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλούς, επανέλαβε πως δυνάμεις του τουρκικού στρατού θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Μοσούλη του Β. Ιράκ και στη Ράκα της Συρίας, υπό τον όρο πως θα αποκλείονταν από αυτές οι Κούρδοι μαχητές της οργάνωσης YPG και του κόμματος της «Δημοκρατικής Ενωσης».

Τέλος, στη συριακή πόλη Χάμα, δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν άτομα για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους» προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και τον τραυματισμό 14 άλλων, εκ των οποίων ο ένας είναι φωτορεπόρτερ του συριακού πρακτορείου SANA.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Υψηλοί τόνοι με το βλέμμα στραμμένο στην ενδοϊμπεριαλιστική μοιρασιά

Ενώ το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ και το υπουργικό συμβούλιο την παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης»

Η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης κλιμακώνεται (φωτ. ο Τούρκος Πρόεδρος μιλά στο Κοινοβούλιο)

Copyright 2016 The Associated

Η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης κλιμακώνεται (φωτ. ο Τούρκος Πρόεδρος μιλά στο Κοινοβούλιο)
ΑΓΚΥΡΑ.--

Το επίσημο «οκ» για την τρίμηνη παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» έδωσε χτες το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς. Είχε προηγηθεί το Σαββατοκύριακο η απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει την παράταση για έναν ακόμα χρόνο των επιχειρήσεων που συνεχίζει ο στρατός σε Συρία και Ιράκ, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και ενώ βαθαίνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με επίκεντρο την περιοχή και πολλές προεκτάσεις σε διάφορες συμμαχίες.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε να χρησιμοποιήσει έντονο ύφος, ακόμα μια φορά, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ντόπιας πλουτοκρατίας να διασφαλίσει τη θέση της, ανήσυχη για τις ανακατατάξεις και την όξυνση των ανταγωνισμών που απειλούν και τα δικά της συμφέροντα.

Παρεμβαίνοντας στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και αναφερόμενος στο συνεχιζόμενο παζάρι με την ΕΕ, ο Τούρκος ηγέτης υποστήριξε ότι αν οι Βρυξέλλες «δεν έχουν πρόθεση να μας δεχτούν (ως μέλη) και πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίζουν να διατηρούν τη διαδικασία στάσιμη με παράλογες απαιτήσεις, κάνουν λάθος. Πρέπει να ξέρουν ότι τέλειωσαν τα παιχνίδια (...) Αποτελεί δική τους επιλογή το αν θα συνεχίσουν με ή χωρίς την Τουρκία». Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συμφωνία για το Προσφυγικό, θυμίζοντας ότι τον Οκτώβρη πρέπει να ισχύσει η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους και κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους μέχρι τώρα.

Η Τουρκία θέλει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη Συρία

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος ηγέτης διατήρησε υψηλούς τόνους και κατά των ΗΠΑ, κατηγορώντας τες για «ασυνέπεια» και «αντιφάσεις» στην «πολιτική τους στην περιοχή μας, ειδικά τον τελευταίο καιρό». Οπως υποστήριξε, ένα μέρος της αμερικανικής διοίκησης επιμένει να συνεργάζεται με το PKK και τις PYD - YPG (οργανώσεις Κούρδων της Συρίας), ενώ «ένα άλλο μέρος της προσπαθεί να ακολουθήσει πολιτικές που κατανοούν τις ευαισθησίες μας».

Επιπλέον, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «εμείς ως Τουρκία δεν μπορούμε να μείνουμε μακριά από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων για τη Συρία). Πρέπει να είμαστε στο συγκεκριμένο τραπέζι». Σημείωση η οποία συνδέεται και με τη συνεχιζόμενη επιχείρηση «Ασπίδα υπεράσπισης του Ευφράτη», που η Αγκυρα αξιοποιεί προσδοκώντας να ανακόψει εξελίξεις επικίνδυνες για την ίδια (π.χ. στο Κουρδικό).

Η νέα παρέμβαση Ερντογάν είναι ενδεικτική της συνολικότερης αποφασιστικότητας με την οποία το τουρκικό κεφάλαιο διεκδικεί την ανέλιξή του στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος ηγέτης άσκησε ακόμα μια φορά κριτική και στο ρόλο του ΟΗΕ, μιλώντας αργότερα σε Διεθνή Επιστημονική Συνδιάσκεψη και επικρίνοντας ξανά τον Οργανισμό επειδή έχει την ίδια πενταμελή σύνθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επειδή δηλαδή η Αγκυρα «μένει έξω» από κάποια κεντρικά επιτελεία «διευθέτησης» ενδοϊμπεριαλιστικών συμβιβασμών και διαφορών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλούσι Ακάρ, σχολίασε τις συνεχιζόμενες φήμες περί νέας απόπειρας πραξικοπήματος από την οργάνωση του Γκιουλέν λέγοντας ότι αυτές «δε θα σταματήσουν» και ότι επανέρχονται «από διάφορες οδούς». «Αλλά, προσωπικά, δεν θεωρώ πιθανό να βγουν αληθινές (...) Δεν έχουν τέτοιες προοπτικές (οι οπαδοί του Γκιουλέν)...». Στο μεταξύ, την Κυριακή έγινε γνωστό ότι η Αστυνομία συνέλαβε στη Σμύρνη τον αδελφό του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν, Κουτμπετίν, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από το εξωτερικό.

  • Ο Ερντογάν μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε και στην απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να δώσει «πράσινο φως» για μηνύσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας, ως υπαίτιας για τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στις 11/9/2001, χαρακτηρίζοντάς την «ατυχή» και εκφράζοντας την ελπίδα «αυτό το λαθεμένο βήμα να ακυρωθεί καθώς έχει τη δυνατότητα να ανοίξει επικίνδυνο διάλογο για τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών».
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ανακατατάξεις στη σοσιαλδημοκρατία

Οι τριγμοί στο αστικό πολιτικό σύστημα της Ισπανίας, που εκφράζουν διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου εκφράστηκε και στο σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πέδρο Σάντσεθ μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Επιτροπής, το περασμένο Σάββατο. Εχασε την ψηφοφορία με 132 κατά και 107 υπέρ στην πρότασή του να γίνουν εσωκομματικές εκλογές για εκλογή νέας ηγεσίας και στη συνέχεια έκτακτο συνέδριο.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση των μισών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, της τάσης που θεωρεί ότι οι Σοσιαλιστές πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία κυβέρνησης, για να αποφευχθούν τρίτες εκλογές σε ένα χρόνο. Η επικεφαλής της αυτόνομης κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, Σουσάνα Ντίαθ, που έχει τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες, είναι αυτή που ηγείται της τάσης αυτής με το σύνθημα «πρώτα η χώρα και έπειτα το συνέδριο». Ουσιαστικά, η εξέλιξη αυτή κάνει πιο πιθανή την κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι, υπηρεσιακό πρωθυπουργό από τον περασμένο Δεκέμβρη και ηγέτη του φιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, μέσω της διαδικασίας της αποχής των Σοσιαλιστών σε νέα ψηφοφορία στη Βουλή. Φυσικά, η όποια κυβερνητική εκδοχή, όπως και αυτή που πρότεινε ο Σάντσεθ ως εναλλακτική με τους νέους σοσιαλδημοκράτες του «Ποδέμος» και του μεταλλαγμένου ΚΚ Ισπανίας και τους Πολίτες, θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

ΡΩΣΙΑ
Αναστολή συμφωνίας για το πλουτώνιο με τις ΗΠΑ

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε χτες ένα διάταγμα για την αναστολή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ σχετικά με την καταστροφή πλουτωνίου που προορίζεται για οπλικά συστήματα, μία ακόμη ένδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η διμερής αυτή συμφωνία, που υπεγράφη το 2000 και τέθηκε σε ισχύ το 2010, αναστέλλεται εξαιτίας «της ανάδειξης μιας απειλής στη στρατηγική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα των μη φιλικών ενεργειών των ΗΠΑ προς τη Ρωσική Ομοσπονδία», επισημαίνεται σε έγγραφο της ρωσικής προεδρίας.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, το πλουτώνιο της Ρωσίας δεν θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων ή για δραστηριότητες έρευνας, ούτε για δοκιμές στρατιωτικού σκοπού.

Βάσει της αρχικής συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ οι δύο χώρες θα έπρεπε να καταστρέψουν τουλάχιστον 34 μετρικούς τόνους πλουτωνίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ