ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
BΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα «χαράτσια» για τους εργαζόμενους

Από τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών ενάντια στην πολιτική λιτότητας
Από τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών ενάντια στην πολιτική λιτότητας
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων συνεχίζεται καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας αυξήθηκε στο 20%, στο πλαίσιο πάντα των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας και της αύξησης των εσόδων του κράτους, στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης του προβλήματος του μεγάλου ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον υπεραμύνεται του μέτρου, εμμένοντας πως πρόκειται για «σκληρό, αλλά απαραίτητο βήμα» στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάκαμψης (το ίδιο ιδεολόγημα χρησιμοποιεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας), καθώς η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2,5%, στο 20%, για τα περισσότερα αγαθά, πλην των τροφίμων, των παιδικών ρούχων και των βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων, θα αυξήσει τα ετήσια έσοδα κατά 13 δισεκατομμύρια λίρες. Επιπλέον με την αύξηση του ΦΠΑ η Βρετανία «συντονίζει» την πολιτική της με τις περισσότερες από τις χώρες της ΕΕ, όπου ο φόρος κυμαίνεται μεταξύ 19 και 20%.

Τα «κακά μαντάτα» δε σταματούν ωστόσο εδώ. Μόλις πριν μερικές μέρες η κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών - Φιλελεύθερων Δημοκρατών ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία συμβιβασμού με τις τοπικές κυβερνήσεις για τη χρηματοδότηση εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης για την επόμενη διετία, η οποία θα περικοπεί κατά 27%. Μεγαλύτερα θύματα η Υγεία, η Κοινωνική Μέριμνα και η Παιδεία... Οι χαρακτηριζόμενες ως «φτωχότερες» περιοχές - οι περιοχές του Λονδίνου Χάκνεϊ και Τάουερ Χάμλετς και οι πρώην βιομηχανικές ζώνες όπως το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ κλπ. - θα πληγούν ακόμη περισσότερο καθώς η λειτουργία τους εξαρτάται κατά 75% από την κεντρική χρηματοδότηση εξαιτίας των μικρότερων εσόδων από τους φόρους ακινήτων (χαμηλής αντικειμενικής αξίας). Η λεγόμενη διοικητική αποκέντρωση, που προωθείται και στην Ελλάδα (βλέπε το σχέδιο «Καλλικράτης»), στη Βρετανία έχει προηγηθεί χρόνια και τα αποτελέσματα τα έχουν βιώσει τα λαϊκά στρώματα με διάφορα χαράτσια, που τώρα πρόκειται να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο.

Η Ενωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (LGA) προειδοποίησε ότι περίπου 140.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα κινδυνεύουν άμεσα μέσα στο χρόνο εξαιτίας της συμφωνίας ενώ σειρά τοπικών αρχών έχουν ήδη ανακοινώσει απολύσεις για το 2011, όπως το Λανκσάϊρ, το Μπέρμιγχαμ, το Λιντς και το Νόρφολκ.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ασίγαστος νομισματικός και όχι μόνο «πόλεμος»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Κίνα χρησιμοποιείται ως η «επερχόμενη απειλή» ή «λαίλαπα» ή «φόβητρο» για την αμερικανική κοινωνία, όπως ακριβώς χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του '90 η Ιαπωνία, και μετακυλίονται εύκολα οι ευθύνες για τις δυσπραγίες της αμερικανικής οικονομίας καθώς... θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ χάνονται εξαιτίας της επεκτατικής πολιτικής της Κίνας. Την ίδια στιγμή σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο ο πόλεμος μαίνεται, κυρίως όσον αφορά στη συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος ρεμίνμπι-γιουάν.

Οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Κίνα προκειμένου να ανατιμήσει την ισοτιμία του γιουάν, επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Κινέζου ηγέτη, Χου Ζιντάο, στην Ουάσιγκτον στις 19 του Γενάρη.

«Θα πρέπει να κάνουν κάτι σχετικά με το νόμισμά τους, το εμπόριο, τη Βόρεια Κορέα και τα δικαιώματα», τόνισε ο Γκιμπς απαντώντας σε ερωτήσεις, μέσω του χώρου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, όσον αφορά στο μέλλον των σινοαμερικανικών σχέσεων. Ωστόσο, οι πιέσεις θα ασκηθούν άμεσα καταρχήν με την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που ξεκινά σήμερα, και την αντίστοιχη του υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς στις 9 - 12 του Γενάρη.

Εντούτοις, οι πιέσεις αυτές αποκτούν διαστάσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς οι οικονομολόγοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η επιλογή της Κίνας να κρατά χαμηλά τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν ουσιαστικά, μακροοικονομικά, θα ρίξει το ασιατικό γίγαντα σε «πληθωριστική παγίδα», όπως η Ιαπωνία.

Τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν κάνει την εμφάνισή τους, καθώς ο πληθωρισμός στην Κίνα εκτινάχθηκε το Νοέμβρη στο 5,1%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλη του 2008. Τη μεγαλύτερη αύξηση, 11,7% από 10,1%, κατέγραψαν οι τιμές των τροφίμων και εξαιτίας της αύξησής τους όλο και περισσότεροι Κινέζοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζωής. Η ακρίβεια μαζί με τις αυξανόμενες εργατικές αντιδράσεις είναι η άλλη πλευρά της ενίσχυσης των καπιταλιστικών σχέσεων στην οικονομία της Κίνας. Η κινεζική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ωστόσο ότι είναι απόλυτα σε θέση να ελέγξει το γενικό επίπεδο τιμών ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε τα επιτόκια δανεισμού στο 5,81% και τα επιτόκια καταθέσεων στο 2,75%.

ΡΩΣΙΑ
ΚΕΚΡ: Στέλνουν μια «φουρνιά» κυβερνητικών στελεχών να υλοποιήσει τις ΣΔΙΤ

Σε σχόλιό του ο Βίκτωρ Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ) αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, σχετικά με τη μείωση του αριθμού του διοικητικού κρατικού μηχανισμού κατά 20% μέχρι το 2013.

Ο Β. Τιούλκιν αρχικά αναφέρεται στη διόγκωση του κρατικού μηχανισμού, εξαιτίας του «πελατειακού» χαρακτήρα των προσλήψεων που γίνονται στο διοικητικό κρατικό μηχανισμό τα τελευταία χρόνια από το κυβερνητικό «κεντροδεξιό» κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» και το συμπολιτευτικό «κεντροαριστερό» της «Δίκαιης Ρωσίας». Στη συνέχεια, ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ σημειώνει μια «αθέατη» πλευρά της συγκεκριμένης μείωσης:

«Σύντομα τίθεται σ' εφαρμογή ο λεγόμενος νόμος 83, που προβλέπει το πέρασμα στις ράγες της αγοράς (μεταξύ άλλων και σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο, κάτι σαν τις δικές μας ΣΔΙΤ - συμβάσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) των οργανισμών κι εταιρειών που ασχολούνται με την Παιδεία, την Υγεία, και τις άλλες σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες, που στο παρελθόν καλύπτονταν αποκλειστικά από το κράτος» και προσθέτει: «Ακολουθώντας το παράδειγμα των μπολσεβίκων, που είχαν στείλει 25 χιλιάδες βιομηχανικούς εργάτες και μέλη του ΚΚ στα χωριά, για να βοηθήσουν στην κολεκτιβοποίηση, έτσι σήμερα ο Πρόεδρος και το κόμμα της εξουσίας στέλνουν τα δικά τους στελέχη από την "Ενιαία Ρωσία" και τη "Δίκαιη Ρωσία" να καταλάβουν τα σημαντικότερα πόστα του νέου συστήματος συγχρηματοδότησης δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών». Φυσικά, τα αποτελέσματα των φαινομενικά ίδιων κινήσεων είναι σε αντιδιαμετρικές κατευθύνσεις: από την μια λειτουργία υπέρ των λαϊκών συμφερόντων στο σοσιαλισμό και από την άλλη στον καπιταλισμό υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου.


Ι.Π.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
Προτείνει πανεθνικές κινητοποιήσεις

Την αλληλεγγύη του εκφράζει το ΠΑΜΕ

Πανεθνικές κινητοποιήσεις για τις 12 Γενάρη αποφάσισε και προτείνει το Σωματείο Σιδηροδρόμων και Μεταφορών Πορτογαλίας προς τη Γενική Συνομοσπονδία εργαζομένων της Πορτογαλίας. Την αλληλεγγύη του εκφράζει το ΠΑΜΕ, που, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει: «Το ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών εκφράζει την αλληλεγγύη του και συμπαραστέκεται στον αγώνα των συναδέλφων Σιδηροδρομικών της Πορτογαλίας, που δέχονται την επίθεση της πολιτικής της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου μέσω της ιδιωτικοποίησης των Σιδηροδρόμων και των μεταφορών κάνοντας αρχή από τις δύο μεγάλες πόλεις Λισαβόνα και Πόρτο.

Η ίδια αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική υλοποιείται στην Ελλάδα σήμερα από την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ.

Οι ιδιωτικοποιήσεις των μεταφορών και του Σιδηρόδρομου αφορούν όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Οι επιπτώσεις από αυτήν την πολιτική θα είναι τραγικές για το λαό και τους εργαζόμενους και θα έχουν σαν αποτέλεσμα: Kλείσιμο - κατάργηση γραμμών (ιδιαίτερα περιφερειακών δικτύων), αυξήσεις εισιτηρίων, μείωση της ασφάλειας κυκλοφορίας, απολύσεις εργαζομένων, μειώσεις μισθών, ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων και δραστηριοτήτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Είμαστε ταξικά αλληλέγγυοι στον αγώνα σας. Ολοι μαζί πρέπει να διεκδικήσουμε οι μεταφορές να γίνουν κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, και να ανήκουν στο λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ