Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
BΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα «χαράτσια» για τους εργαζόμενους

Από τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών ενάντια στην πολιτική λιτότητας
Από τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών ενάντια στην πολιτική λιτότητας
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων συνεχίζεται καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας αυξήθηκε στο 20%, στο πλαίσιο πάντα των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας και της αύξησης των εσόδων του κράτους, στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης του προβλήματος του μεγάλου ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον υπεραμύνεται του μέτρου, εμμένοντας πως πρόκειται για «σκληρό, αλλά απαραίτητο βήμα» στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάκαμψης (το ίδιο ιδεολόγημα χρησιμοποιεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας), καθώς η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2,5%, στο 20%, για τα περισσότερα αγαθά, πλην των τροφίμων, των παιδικών ρούχων και των βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων, θα αυξήσει τα ετήσια έσοδα κατά 13 δισεκατομμύρια λίρες. Επιπλέον με την αύξηση του ΦΠΑ η Βρετανία «συντονίζει» την πολιτική της με τις περισσότερες από τις χώρες της ΕΕ, όπου ο φόρος κυμαίνεται μεταξύ 19 και 20%.

Τα «κακά μαντάτα» δε σταματούν ωστόσο εδώ. Μόλις πριν μερικές μέρες η κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών - Φιλελεύθερων Δημοκρατών ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία συμβιβασμού με τις τοπικές κυβερνήσεις για τη χρηματοδότηση εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης για την επόμενη διετία, η οποία θα περικοπεί κατά 27%. Μεγαλύτερα θύματα η Υγεία, η Κοινωνική Μέριμνα και η Παιδεία... Οι χαρακτηριζόμενες ως «φτωχότερες» περιοχές - οι περιοχές του Λονδίνου Χάκνεϊ και Τάουερ Χάμλετς και οι πρώην βιομηχανικές ζώνες όπως το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ κλπ. - θα πληγούν ακόμη περισσότερο καθώς η λειτουργία τους εξαρτάται κατά 75% από την κεντρική χρηματοδότηση εξαιτίας των μικρότερων εσόδων από τους φόρους ακινήτων (χαμηλής αντικειμενικής αξίας). Η λεγόμενη διοικητική αποκέντρωση, που προωθείται και στην Ελλάδα (βλέπε το σχέδιο «Καλλικράτης»), στη Βρετανία έχει προηγηθεί χρόνια και τα αποτελέσματα τα έχουν βιώσει τα λαϊκά στρώματα με διάφορα χαράτσια, που τώρα πρόκειται να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο.

Η Ενωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (LGA) προειδοποίησε ότι περίπου 140.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα κινδυνεύουν άμεσα μέσα στο χρόνο εξαιτίας της συμφωνίας ενώ σειρά τοπικών αρχών έχουν ήδη ανακοινώσει απολύσεις για το 2011, όπως το Λανκσάϊρ, το Μπέρμιγχαμ, το Λιντς και το Νόρφολκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ