Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Σε πλήρη εξέλιξη ο υδάτινος εφιάλτης

Τεράστια έκταση που εκτιμάται 6 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας είναι κάτω από το νερό στην Αυστραλία
Τεράστια έκταση που εκτιμάται 6 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας είναι κάτω από το νερό στην Αυστραλία
ΚΑΜΠΕΡΑ._ Κροκόδειλους, φίδια, κουνούπια, ελλείψεις βασικών αγαθών και λοιμώδη νοσήματα έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί, σαν να μην τους έφθανε ο υδάτινος εφιάλτης που πλήττει εδώ και μέρες βορειοανατολικές περιοχές της χώρας τους (που ισοδυναμούν με τη συνδυασμένη έκταση Γερμανίας-Γαλλίας)...

Πιο ξεκάθαρη είναι η εικόνα για την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στην πόλη Ροκχάμπτον του Κουίνσλαντ όπου τα νερά του ποταμού Φιτζρόι αναμένεται σήμερα να ανέβουν και άλλο ξεπερνώντας τα 9,5 μέτρα! Οι περίπου 75.000 κάτοικοι της πόλης έχουν εγκλωβιστεί στα πάνω πατώματα κατοικιών και γραφείων έχοντάς τα προηγουμένως «στεγανοποιήσει» όπως-όπως με τσουβάλια άμμου. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα και καθαρό νερό είναι κάθε μέρα ολοένα και πιο ορατές παρά τις ρίψεις βοήθειας από αεροπλάνα του στρατού. Η υψηλή στάθμη των νερών από την υπερχείλιση του ποταμού Φιτζρόι αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των εργοστασίων λυμάτων της πόλης με ορατό τον κίνδυνο να εισρεύσουν στα νερά της πλημμύρας και βιολογικά απόβλητα...

Παρόμοιες εικόνες καταστροφής και παράλυσης του κρατικού μηχανισμού καταγράφονται σε άλλες 22 πόλεις της πολιτείας Κουίνσλαντ. Εξάλλου η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα και των πρόσφατων τεράστιων πυρκαγιών στην Αυστραλία που ήρθαν μετά από παρατεταμένη ξηρασία.

Η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, εκτίμησε πως το κόστος των πλημμυρών θα ανέρθει σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια (από τις ζημιές σε γεωργία, βιομηχανία, ορυχεία) και ανακοίνωσε κάποια σπασμωδικά μέτρα προσωρινής ανακούφισης των πληγέντων.

  • Στο μεταξύ δύσκολες ώρες περνούν δεκάδες χιλιάδες Φιλιππινέζοι που κατοικούν στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της χώρας, οι οποίες πλήττονται από τα τέλη Δεκέμβρη από καταρρακτώδεις βροχές. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 17 ενώ οι άστεγοι πλημμυροπαθείς ανέρχονται σε τουλάχιστον 13.000.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ