Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δολοφονία πολιτικού πυροδοτεί την ένταση

Ο πόλεμος από το Αφγανιστάν συνεχώς επεκτείνεται στο Πακιστάν με τα θύματα αμάχους να πληθαίνουν
Ο πόλεμος από το Αφγανιστάν συνεχώς επεκτείνεται στο Πακιστάν με τα θύματα αμάχους να πληθαίνουν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νεκρός από τις σφαίρες ενός από τους σωματοφύλακές του έπεσε, χτες, ο κυβερνήτης της πλέον πλούσιας και πολυπληθούς επαρχίας του Πακιστάν, Πουντζάμπ. Ο Σαλμάν Ταζίρ, σημαίνον στέλεχος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν και συνεργάτης του Προέδρου Ζαρντάρι, ήταν ένας από τους πλέον γνωστούς υπέρμαχους της κατάργησης της νομοθεσίας που προβλέπει θανατική ποινή για όποιον κατηγορηθεί για «βλασφημία σε βάρος του Ισλάμ» και αυτός είναι ο λόγος που φέρεται να επικαλείται ότι τον εξώθησε στη δολοφονία ο νεαρός δράστης. Ο Ταζίρ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που δολοφονείται στο Πακιστάν μετά την Μπεναζίρ Μπούτο το 2007.

Η δολοφονία του Ταζίρ έρχεται να επιβαρύνει την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η πολιτική σκηνή της χώρας μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του μεγαλύτερου εταίρου και την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από το πρώτο κόμμα, το Λαϊκό. Οι επαφές του πρωθυπουργού Γκιλάνι συνεχίζονται, ενώ είναι προφανές ότι η νέα δολοφονία πολιτικού πυροδοτεί τη θρησκευτική ένταση και είναι ένα πολύ καλό πρόσχημα αξιοποιήσιμο από διάφορες δυνάμεις και κυρίως από τους ιμπεριαλιστές στον λεγόμενο «αντιτρομοκρατικό πόλεμο».

Την ίδια ώρα, μία ακόμη βομβιστική επίθεση σημειωνόταν στην επαρχία Μπαλουχιστάν. Στόχος ήταν σχολικό λεωφορείο που μετέφερε τα παιδιά των συνοριακών φρουρών, εκ των οποίων τραυματίστηκαν πέντε, με τα τρία να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Νεκροί άμαχοι από μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Χτες, επίσης, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ορισμένα στοιχεία όσον αφορά στις απώλειες αμάχων εξαιτίας των αυξημένων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ στη γνωστή ως περιοχή των φυλών, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Θανάτων Αμάχων σε Συγκρούσεις, μεταξύ 2004-2010 από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σκοτώθηκαν πάνω από 2.000 άμαχοι. Προφανώς τα στοιχεία είναι πίσω από την πραγματικότητα αφού πολλές φορές όπως και στο γειτονικό Αφγανιστάν τα θύματα άμαχοι συχνά εμφανίζονται ως «ένοπλοι μαχητές Ταλιμπάν»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ