Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες συγκρούσεις και εκκλήσεις για ηρεμία

Η κυβερνητική πολιτική και συμπεριφορά καλλιεργεί το έδαφος για τόση οργή και για τέτοιες επιθέσεις, καταγγέλλουν αιγυπτιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

KAΪΡΟ.--

Εξαιρετικά τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα στην Αίγυπτο, όπου αργά το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκαν νέα σφοδρά επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και χριστιανούς Κόπτες που, εξοργισμένοι μετά την αιματηρή επίθεση καμικάζι στην εκκλησία τους στην Αλεξάνδρεια, διαδήλωναν στα βόρεια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια άρχισαν όταν η αστυνομία απέκλεισε τους διαδηλωτές στα όρια της συνοικίας Σούμπρα, όπου είχαν συγκεντρωθεί αποκλείοντας κάθε δίοδο διαφυγής τους από το σημείο.

Ακολούθησαν πολύωρες συγκρούσεις, κατά τις οποίες, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων, πρέπει να τραυματίστηκαν 2 αξιωματικοί της αστυνομίας, 12 αστυνομικοί και 10 διαδηλωτές. Με παρέμβαση των τοπικών πολιτικών, αλλά και θρησκευτικών αρχών (μουσουλμανικών και χριστιανικών), η αστυνομία ήρε την περικύκλωση των διαδηλωτών και δόθηκε τέλος στις «μάχες».

Η ένταση σε ολόκληρη τη χώρα είναι στο «κόκκινο». Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν το θάνατο άλλων δύο θυμάτων της επίθεσης του καμικάζι στην κοπτική εκκλησία των Αγίων, το βράδυ της αλλαγής του χρόνου, με αποτέλεσμα να ανέβει στους 23 ο απολογισμός. Επανέλαβαν, επίσης, ότι ανακρίνουν κάποιους υπόπτους και ότι αναζητούν δίκτυα ισλαμιστών εξτρεμιστών που δρουν στην Αίγυπτο και έχουν διασυνδέσεις με την «αλ Κάιντα» και παρακλάδια της σε διάφορες αραβικές χώρες, και κυρίως στο Ιράκ.

Στο θέμα αναφέρθηκε, μιλώντας για πρώτη φορά μετά το μακελειό στα ΜΜΕ, και ο επικεφαλής των Αιγυπτιακών Κοπτικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ο Πάπας Σχενούντα ο 3ος κάλεσε το ποίμνιό του ν' αποφύγει τη βία για να χρησιμοποιηθούν οι διαμαρτυρίες του για «αλλότριους πολιτικούς σκοπούς». Ταυτόχρονα, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στα παράπονα των χριστιανών για διακρίσεις σε βάρος τους και να δώσει τέλος σε αυτήν την κατάσταση.

«Βολές» κατά της κυβέρνησης εκτόξευσαν και 12 αιγυπτιακές οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, κατηγορώντας την ότι «καλλιεργεί γόνιμο έδαφος για τέτοιου είδους φονικές επιθέσεις με την πολιτική της, καθώς επιμένει ν' αγνοεί την ύπαρξη διαδογματικής θρησκευτικής κρίσης στη χώρα και να μην την αντιμετωπίζει, ενώ αντίθετα κλιμακώνει κάθε είδους καταστολή προκειμένου να επιβάλλει τις αποφάσεις της». Κατήγγειλαν, επίσης, ότι οι δυνάμεις καταστολής δεν επιτρέπουν ούτε ειρηνικές συγκεντρώσεις, από μουσουλμάνους και χριστιανούς, που λειτουργούν ενωτικά.

Εκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σε όλη τη χώρα, αλλά και γύρω από κοπτικές εκκλησίες σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Βρετανία, ενώ στην Ολλανδία οι οργανώσεις των Ολλανδών μουσουλμάνων προσφέρθηκαν ν' αναλάβουν τη φύλαξη των τριών κοπτικών εκκλησιών της χώρας, καταγγέλλοντας όσους δολοφονούν πιστούς στο όνομα του Ισλάμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ