Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενδο-κυβερνητικοί «διαξιφισμοί» και νέα εγκλήματα

IEΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Το Εργατικό Κόμμα, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προειδοποίησε, διά του υπουργού Υποδομών Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, ότι «αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους μέσα στις αμέσως επόμενες βδομάδες», θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Αν το Εργατικό Κόμμα υλοποιήσει την απειλή του, παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον παρά η «σκιά του πάλαι ποτέ ισχυρού κόμματος» διαθέτοντας μόνο 13 έδρες στην 120μελή Βουλή, ο συνασπισμός υπό τον Νετανιάχου χάνει την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει τις πιέσεις των εταίρων του, δηλώνοντας ότι πιθανότατα στις 6 Γενάρη θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ για να συζητήσει το αδιέξοδο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες. Επίσης, τόνισε ότι η ισραηλινή πλευρά «αποδέχτηκε το αίτημα παγώματος του εποικισμού στη βάση των ανταλλαγμάτων που η Ουάσιγκτον προσέφερε, αλλά τελικά οι ΗΠΑ έκαναν πίσω». Τα λεγόμενα Νετανιάχου δεν σχολιάστηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δήλωσε, στις αρχές Δεκέμβρη, ότι «εγκαταλείπει την προσπάθεια άμεσων και επανέρχεται στην τακτική των έμμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών επαφών». Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, επιστρέφοντας εσπευσμένα στη Ραμάλα από την Τυνησία (πριν ήταν στη Βραζιλία) μετά το θάνατο του αδελφού του, επαναλάμβανε ότι είναι «έτοιμος για συνομιλίες, αν παγώσει ο εποικισμός»..

Νεκροί και επεισοδιακές απομακρύνσεις

Εντός των παλαιστινιακών εδαφών, πάντως, τα πνεύματα είναι σχετικά τεταμένα. Το Σάββατο, Παλαιστίνια διαδηλώτρια κατά του τείχους πέθανε στο Μπι'ιλίν από τα αέρια των ισραηλινών δακρυγόνων και φιλειρηνικές οργανώσεις μιλούν για «δολοφονία». Μία μέρα αργότερα, 20χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός σε σημείο ελέγχου έξω από τη Νάμπλους, μετά από συμπλοκή με στρατιώτες που αρνούνταν να του επιτρέψουν τη διέλευση. Τη Δευτέρα το πρωί στη Λωρίδα εισήλθε κομβόι 100 ακτιβιστών, στην πλειοψηφία τους Ινδών, με ανθρωπιστική βοήθεια, από τη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, ενώ άλλα 150 - 160 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν από άλλα μεθοριακά περάσματα μετά από σχετική ισραηλινή άδεια.

Ενταση επικρατεί, όμως, και σε πολιτικό επίπεδο εντός των παλαιστινιακών εδαφών. Χθες, επιβεβαιώθηκε η απομάκρυνση του, πάλαι ποτέ, ισχυρού άνδρα της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας, Μουχάμαντ Ντάχλαν, από όλα τα όργανα της «Φατάχ», ως υπόπτου για προσπάθεια ανατροπής του Προέδρου της Π. Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Λεπτομέρειες για το γιατί ακριβώς κατηγορείται ο Ντάχλαν δεν έγιναν γνωστές. Ο ίδιος αρνήθηκε τα πάντα κατηγορηματικά, δηλώνοντας «πιστός στην οργάνωση που θα συνεχίσει να υπηρετεί». Οι παλαιστινιακές αρχές διεξάγουν έρευνα και για τις συνθήκες πρωτοφανούς πλουτισμού του, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Ντάχλαν υπήρξε «ο πλέον αγαπημένος συνομιλητής των ΗΠΑ», γεγονός που επίσης εξόργισε τους συμπατριώτες του.

  • Αύξηση των κατεδαφίσεων παλαιστινιακών σπιτιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ καταγγέλλει η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Ir Amim», υποστηρίζοντας ότι μόνο το τελευταίο 6μηνο του 2010 κατεδαφίστηκαν 55 σπίτια, εκ των οποίων τα 32 εντός Νοέμβρη και Δεκέμβρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ