Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Επιλεκτική πρόσκληση για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις

TEXEΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Επιβεβαίωσε, χτες, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι απέστειλε πρόσκληση σε εκπροσώπους των διαφόρων «ομάδων» στο Συμβούλιο Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας προκειμένου να επισκεφτούν πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν. Η πρόσκληση διατυπώθηκε αρχικώς, όπως διέρρευσε από διπλωματικές πηγές προσκείμενες στη ΔΕΑΕ, σε επιστολή της Τεχεράνης προς την Επιτροπή με ημερομηνία 27 Δεκέμβρη ενώ η επίσκεψη προγραμματίζεται για τις 15-16 Γενάρη, δηλαδή πριν από το δεύτερο γύρο συνομιλιών του Ιράν με την ομάδα των «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα - και Γερμανία) στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Γενάρη.

Η Τεχεράνη προανήγγειλε ότι θα δημοσιοποιήσει εντός των ημερών τη λίστα «των προσκεκλημένων». Σύμφωνα, όμως, με την υπάρχουσα επιστολή καλούνται «εκπρόσωποι» της ομάδας των αδεσμεύτων χωρών στο Συμβούλιο των Κυβερνητών, και πιο συγκεκριμένα η Κούβα, της ομάδας του Αραβικού Συνδέσμου, πιο συγκεκριμένα η Αίγυπτος, της ομάδας των «6», οι Κίνα και Ρωσία, και εκ μέρους της ΕΕ προσκαλείται η έχουσα την προεδρία Ουγγαρία. Κατά την ίδια επιστολή, οι «καλεσμένοι» θα επισκεφτούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νατάνζ και του Αράκ.

Σχολιάζοντας την κίνηση που η Τεχεράνη χαρακτήρισε «χειρονομία καλής θέλησης» και οι αναλυτές «απόπειρα εντυπωσιασμού του Συμβουλίου των Κυβερνητών και διχασμού της ομάδας των "6"», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε για «γελοιότητα», που αποσπά την προσοχή από το μείζον θέμα της μη συμμόρφωσης του Ιράν.

  • Ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ ήταν έτοιμος να υπογράψει με την ομάδα των «6» συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου, πέρσι, στη βάση της συνεννόησης που είχαν πετύχει οι Βραζιλία και Τουρκία, αλλά εμποδίστηκε από τους «σκληροπυρηνικούς» του ιρανικού καθεστώτος που εκτίμησαν ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν διπλωματική ήττα» για το Ιράν. Αυτό αποκαλύπτει έγγραφο που δημοσιοποίησε το Wikileaks και όπου τα λόγια αυτά αποδίδονται στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ