Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Ετοιμος για παν ενδεχόμενο ο Πρόεδρος ενόψει δημοψηφίσματος

ΧΑΡΤΟΥΜ - TZOYMΠA.-- «Προσωπικά θα λυπηθώ εάν το Σουδάν διχοτομηθεί. Αλλά ταυτόχρονα θα είμαι ευτυχής εάν είναι να έχουμε ειρήνη στις δύο πλευρές της χώρας. Θα γιορτάσω την απόφασή σας, ακόμη και εάν αυτή είναι υπέρ της απόσχισης», υποστήριξε χτες ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ, πραγματοποιώντας επίσκεψη στην πρωτεύουσα του σουδανικού νότου, Τζούμπα, πέντε μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής που θα κρίνει την παραμονή ή την ανεξαρτησία του νότου...

Ο Σουδανός ισλαμιστής Πρόεδρος έγινε δεκτός από τον Νοτιοσουδανό Πρόεδρο Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, στελέχη του πρώην ανταρτικού απελευθερωτικού κινήματος «SPLM», θρησκευτικούς ηγέτες και εκατοντάδες πολίτες που τον υποδέχτηκαν με πανό, συνθήματα και σύμβολα υπέρ της ...ανεξαρτησίας του νότου. Φανερά ήταν την ίδια ώρα και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν πάρει οι νοτιοσουδανικές αρχές, καθώς οπλισμένοι στρατιώτες και αστυνομικοί περιπολούσαν σε κάθε κεντρικό σημείο της πόλης για την αποτροπή οποιουδήποτε απροόπτου.

Πριν επιστρέψει στο Χαρτούμ, ο Μπασίρ είχε συνομιλίες με τον Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, καθώς παραμένουν ανεπίλυτα κρίσιμα ζητήματα μεταξύ βορρά - νότου, όπως ο καθορισμός συνόρων, το μοίρασμα των εσόδων από την πετρελαϊκή παραγωγή, το εξωτερικό χρέος του Σουδάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπασίρ διαβεβαίωσε τον Μαγιαρντίτ ότι όλες οι εκκρεμότητες θα έχουν διευθετηθεί έως τις αρχές του ερχόμενου Ιούλη.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά το επικείμενο δημοψήφισμα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει χτες «αισιόδοξος» για την έκβασή του, ενώ ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι έφθασε χτες στο Χαρτούμ, διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει την «εμπλοκή» της στο Σουδάν και μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ