ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Αξιώνουν ανατροπές παντού

Αγορά εργασίας, συνταξιοδοτικό στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΔΝΤ, που βρίσκονται στην Ελλάδα για να συντάξουν έκθεση για την ελληνική οικονομία

Το ...ενδιαφέρον του για την περαιτέρω «φιλελευθεροποίηση» αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της «ευελιξίας» με μέτρα όπως η κατάργηση των κατώτατων μισθών και των ορίων στις απολύσεις, η κατάργηση ή κατάτμηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η προώθηση των αντιασφαλιστικών «μεταρρυθμίσεων», καθώς και μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, επιδεικνύει το ΔΝΤ, αντιπροσωπεία του οποίου βρίσκεται τις ημέρες αυτές στη χώρα μας, προκειμένου να συντάξει την έκθεση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για εκθέσεις, οι οποίες δίνουν το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα των κατευθύνσεων πολιτικής, που, με κάποια χρονική υστέρηση, καλούνται να εφαρμόσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η επίθεση, σε βάρος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συμπληρώθηκε με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος, από τις Βρυξέλλες, εξέφρασε την προτίμησή του στην υπογραφή διετών ή και τριετών συμβάσεων...

Αυτό που ίσως ξενίζει στις αναφορές του ΔΝΤ είναι η ωμή χρήση φράσεων, τις οποίες χρησιμοποιούν για να υπονομεύσουν θεμελιώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων. Ετσι, στο σχετικό ερωτηματολόγιο που έχουν υποβάλει στις ελληνικές αρχές, αποκαλούν τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ως ...«συγκεντρωτικό σύστημα διαπραγματεύσεων» (!) και - προκαλώντας την κοινή νοημοσύνη - κάνουν λόγο για τις επιπτώσεις των ...υψηλών κατώτατων μισθών στην ανεργία!

Μεταξύ άλλων, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ καλούν - με το ερωτηματολόγιο - την κυβέρνηση και τις ελληνικές υπηρεσίες να:

  • Προσδιορίσουν «ποια μέτρα είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας και τη μείωση της ανεργίας», ενώ παράλληλα ζητούν μέτρα ενίσχυσης της μερικής απασχόλησης.
  • Διευκρινίσουν αν «είναι αποδοτική η λειτουργία του συγκεντρωτικού συστήματος διαπραγματεύσεων (!) ή «είναι επιθυμητή μεγαλύτερη ευελιξία» και «ποιες είναι οι επιπτώσεις των υψηλών κατώτατων μισθών στην ανεργία».
  • Απαντήσουν αν το υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων και των γυναικών λαμβάνεται υπόψη «στη διαδικασία των μισθολογικών διαπραγματεύσεων». Στην προκειμένη περίπτωση η ανεργία και οι επιπτώσεις της σε νέους - γυναίκες χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την καθήλωση των μισθών.

Επίσης, με στόχο τον κατακερματισμό των συλλογικών συμβάσεων, ζητούν να ενημερωθούν για:

  • «Τα εμπόδια - αντιρρήσεις στο θέμα της αποφυγής της επέκτασης των συγκεντρωτικών μισθολογικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις».
  • «Το καθεστώς των μισθολογικών διαπραγματεύσεων και για το πιθανό αποτέλεσμα των μισθολογικών αυξήσεων για τον επόμενο χρόνο».
  • «Τα κύρια κωλύματα στην κινητικότητα στην αγορά εργασίας» και πώς αυτά «επηρεάζουν την ελευθερία των εργοδοτών (!) να κατανέμουν τις δυνάμεις εργασίας τους σε όλη την Ελλάδα».

Τέλος, επικαλούμενοι τη γήρανση του πληθυσμού, ζητούν να τους απαντηθεί «ποια είναι τα καλύτερα μέτρα για την αντιμετώπιση της γήρανσης, ποιες οι προοπτικές των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού», ενώ ...παρακαλούν να συζητηθούν τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης για τις συντάξεις...

Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Ενοχοι» οι μισθοί και συντάξεις

«Ενοχοι» οι μισθοί και οι συντάξεις, για την αύξηση του πληθωρισμού, την ανεργία, αλλά και την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος! Αυτό ήταν - για μια ακόμη φορά - το «στίγμα» της χθεσινής ενημέρωσης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή την «Ενδιάμεση Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική», ο Ν. Γκαργκάνας ζήτησε περιορισμούς στις αποδοχές των εργαζομένων, καθώς και άμεσες αλλαγές τόσο στο σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όσο και στο φορολογικό σύστημα.

Μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ΤτΕ:

  • Αναφέρθηκε στις «διαρθρωτικές αδυναμίες» της ελληνικής οικονομίας, όπως η «διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών», που δημιουργεί «μεγάλη αύξηση των καθαρών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στο εξωτερικό» και τη «μείωση ανταγωνιστικότητας» (αφού είναι «στάσιμο το μερίδιο στη διεθνή αγορά»).
  • Παραδέχτηκε πως «η οικονομική άνοδος των τελευταίων ετών έχει βασιστεί στην αύξηση της κατανάλωσης και της αγοράς κατοικίας».
  • Εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τον πληθωρισμό. Αφού εκτίμησε πως το 2007 «αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,9%» λόγω προσωρινών ευνοϊκών παραγόντων, πρόσθεσε, με νόημα, πως «οι παράγοντες αυτοί έχουν ήδη αντιστραφεί», οπότε «το τελευταίο τρίμηνο του έτους ο πληθωρισμός θα είναι της τάξης του 3,3%, η δυναμική δηλαδή του πληθωρισμού είναι αυξητική», θεωρώντας ως κύρια αιτία για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού τις ...αποδοχές των εργαζομένων. Οπως ισχυρίστηκε, «οι μεγάλες ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού», ενώ και «η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος είναι στοιχείο αύξησης του πληθωρισμού».
  • Διατύπωσε την άποψη πως η ανταγωνιστικότητα ...υπονομεύεται από την «υψηλή αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος» και πρόσθεσε: «Συνιστούμε στους κοινωνικούς εταίρους να καταλήγουν σε συμφωνίες», έτσι «ώστε η αύξηση να λαμβάνει υπόψιν την ανταγωνιστικότητα»!

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρος, ζητώντας «έγκαιρη μεταρρύθμιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και του συστήματος Υγείας». Οπως ισχυρίστηκε, μελλοντική αύξηση των δαπανών για την Κοινωνική Ασφάλιση θα «επιβαρύνει δυσανάλογα τον μέσο πολίτη, σε σημείο που δε θα μπορέσει να αντέξει αυτό το βάρος».

Σε Eρώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή σχετικά με το έως πότε η ΤτΕ θα ζητά ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας προς όφελος του κεφαλαίου, ο Ν. Γκαργκάνας απάντησε: «Οταν θα εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά» και «όχι γιατί το λέει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά επειδή είναι προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας».

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
«Ανησυχίες» από την Τράπεζα Ελλάδας

Ανησυχίες για τη διεθνή υφέρπουσα κρίση στο τραπεζικό σύστημα και στις χρηματογορές εκφράζει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι οι επιπτώσεις στο ντόπιο πιστωτικό σύστημα είναι «μέχρι τώρα έμμεση και περιορισμένη».

Ο προβληματιμός δεν έχει να κάνει με την κατάσταση των υπερδανεισμένων νοικοκυριών και την έκδηλη πλέον αδυναμία τους να αποπληρώσουν τις δόσεις τραπεζικών δανείων, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, για να συμπαρασύρει και διαχυθεί στη συνέχεια στις τράπεζες της ευρωζώνης και αλλού. Οι ανησυχίες έχουν να κάνουν με τη λεγόμενη «ομαλή λειτουργία» του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή με την ικανότητά του να συνεχίζει, χωρίς κλυδωνισμούς, τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου είπε πως η «διαδικασία προσαρμογής και οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει», γεγονός που το αποδίδει και στη συνεχιζόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών και στην έλλειψη διαφάνειας και πληροφόρησης. Με άλλα λόγια, ομολογεί ότι κανείς - ούτε καν οι τραπεζίτες - δε γνωρίζουν επακριβώς τους κινδύνους που έχει αναλάβει η κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Μέρος αυτών των κινδύνων έχει περάσει και στα ασφαλιστικά ταμεία διαφόρων κρατών και μέσω δομημένων και άλλων υψηλού τζόγου ομολόγων. Η κατά τα λοιπά λαλίστατη ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, η οποία σε κάθε ευκαιρία βάζει πλάτη στις μεθοδεύσεις για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, δεν έχει ούτε λέξη να πει για τα δομημένα ομόλογα, με τα οποία ντόπιες τράπεζες φόρτωσαν ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Ο Ν. Γκαργκάνας είπε πως η επίδραση από τις διεθνείς εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες (αυτό είναι που τους καίει) έχει περιοριστεί σε μια αύξηση του δανειακού κόστους με ελαφρά μειωτική επίδραση στην κερδοφορία τους καθώς και σε «ζημιές που αντανακλούν τη μείωση των τιμών των δομημένων προϊόντων».

Από την άλλη πλευρά, στέλεχος της εταιρείας των «θεσμικών» μεγαλορεντιέρηδων «Στάνταρ εν Πουρ» ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα παρουσιάζει ομοιότητες με την Πορτογαλία, η οποία, να σημειωθεί, μετά από την εκρηκτική αύξηση του δανεισμού των νοικοκυριών περιέπεσε σε κατάσταση ύφεσης.

Το στέλεχος της Eurobank - διατέλεσε σύμβουλος στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη - Γκ. Χαρδούβελης εκτίμησε πως η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά το 4% το 2008 είναι «δύσκολα επιτεύξιμη» και η παραμονή του πετρελαίου σε επίπεδα πάνω από 90 δολ. το βαρέλι θα αφαιρέσει μισή ποσοστιαία μονάδα.

Κόντρες για τον ΟΤΕ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρηματικές κόντρες και τα παρασκηνιακά παζάρια για το ποιος θα αποκτήσει το «πάνω χέρι» στον ΟΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλομέτοχος του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, ο όμιλος της «Μαρφίν» (MIG) που ήδη κατέχει το 18%, επέδωσε εξώδικο στη διοίκηση του ΟΤΕ, γεγονός που, εάν και εφόσον αληθεύει, μάλλον δείχνει ότι οι εκπρόσωποι του Ομίλου δε θεωρούν ότι αποτελούν κύριους συνομιλητές της κυβέρνησης για την απόκτηση του Οργανισμού.

Με το εξώδικο, ζητείται η σύγκληση γενικής συνέλευσης, ενώ γίνεται και λόγος σε «επαχθείς όρους» δανεισμού του ΟΤΕ, μέσω του οποίου η διοίκηση του Οργανισμού προχώρησε στην εξαγορά της «Cosmote». Η συγκεκριμένη ενέργεια θεωρήθηκε ότι δυσκολεύει το ενδεχόμενο επιθετικής εξαγοράς. Η MIG, πάντα σύμφωνα με διοχετευόμενες πληροφορίες, ζητά να μάθει και τις λεπτομέρειες για την πώληση της «Infote».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ