Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Ενοχοι» οι μισθοί και συντάξεις

«Ενοχοι» οι μισθοί και οι συντάξεις, για την αύξηση του πληθωρισμού, την ανεργία, αλλά και την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος! Αυτό ήταν - για μια ακόμη φορά - το «στίγμα» της χθεσινής ενημέρωσης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή την «Ενδιάμεση Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική», ο Ν. Γκαργκάνας ζήτησε περιορισμούς στις αποδοχές των εργαζομένων, καθώς και άμεσες αλλαγές τόσο στο σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όσο και στο φορολογικό σύστημα.

Μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ΤτΕ:

  • Αναφέρθηκε στις «διαρθρωτικές αδυναμίες» της ελληνικής οικονομίας, όπως η «διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών», που δημιουργεί «μεγάλη αύξηση των καθαρών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στο εξωτερικό» και τη «μείωση ανταγωνιστικότητας» (αφού είναι «στάσιμο το μερίδιο στη διεθνή αγορά»).
  • Παραδέχτηκε πως «η οικονομική άνοδος των τελευταίων ετών έχει βασιστεί στην αύξηση της κατανάλωσης και της αγοράς κατοικίας».
  • Εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τον πληθωρισμό. Αφού εκτίμησε πως το 2007 «αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,9%» λόγω προσωρινών ευνοϊκών παραγόντων, πρόσθεσε, με νόημα, πως «οι παράγοντες αυτοί έχουν ήδη αντιστραφεί», οπότε «το τελευταίο τρίμηνο του έτους ο πληθωρισμός θα είναι της τάξης του 3,3%, η δυναμική δηλαδή του πληθωρισμού είναι αυξητική», θεωρώντας ως κύρια αιτία για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού τις ...αποδοχές των εργαζομένων. Οπως ισχυρίστηκε, «οι μεγάλες ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού», ενώ και «η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος είναι στοιχείο αύξησης του πληθωρισμού».
  • Διατύπωσε την άποψη πως η ανταγωνιστικότητα ...υπονομεύεται από την «υψηλή αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος» και πρόσθεσε: «Συνιστούμε στους κοινωνικούς εταίρους να καταλήγουν σε συμφωνίες», έτσι «ώστε η αύξηση να λαμβάνει υπόψιν την ανταγωνιστικότητα»!

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρος, ζητώντας «έγκαιρη μεταρρύθμιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και του συστήματος Υγείας». Οπως ισχυρίστηκε, μελλοντική αύξηση των δαπανών για την Κοινωνική Ασφάλιση θα «επιβαρύνει δυσανάλογα τον μέσο πολίτη, σε σημείο που δε θα μπορέσει να αντέξει αυτό το βάρος».

Σε Eρώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή σχετικά με το έως πότε η ΤτΕ θα ζητά ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας προς όφελος του κεφαλαίου, ο Ν. Γκαργκάνας απάντησε: «Οταν θα εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά» και «όχι γιατί το λέει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά επειδή είναι προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ