Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Ακριβαίνουν για το συμφέρον των ιδιωτών

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ήταν «μεγάλες», αλλά ...«αναγκαίες» για την κερδοφορία της επιχείρησης

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η ικανοποίηση της απαίτησης του μεγάλου κεφαλαίου για λιανικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος που θα εγγυώνται τεράστια κέρδη και κάλυψη του κόστους των κερδοσκοπικών επεκτατικών σχεδίων σε νέες αγορές. Αυτός είναι εξάλλου ο πραγματικός λόγος των αντιλαϊκών αυξήσεων που επέβαλε η κυβέρνηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Κυβέρνηση και ΔΕΗ προσπαθούν να πείσουν ότι οι αυξήσεις είναι μονόδρομος για τη διεύρυνση της απαραίτητης, δήθεν, παραγωγικής βάσης της επιχείρησης. Ωστόσο, η έμμεση επιχορήγηση των κερδών και των επενδύσεων της τάξης των 10.000 MW και πλέον, που έχουν εξαγγείλει οι ιδιώτες, δεν είναι απαραίτητη, πολύ περισσότερο εάν η ΔΕΗ πραγματοποιήσει τις επενδύσεις που έχει προγραμματίσει. Επιπρόσθετα, σημαντικό τμήμα του επενδυτικού σχεδίου των περίπου 11 δισ. ευρώ, που έχει εξαγγείλει η ΔΕΗ, περιλαμβάνει και έργα που στόχο έχουν να αυξήσουν τη δραστηριότητά της εκτός Ελλάδας, μόνο και μόνο για να αυξηθούν τα κέρδη των μεγαλομετόχων της και όχι για να καλύψει αυξημένες λαϊκές ανάγκες. Απάντηση, σε όσα λέγονται για τις νέες ανατιμήσεις στο ρεύμα, επιχειρεί να δώσει η διοίκηση της ΔΕΗ, με σχετική καταχώριση στον Τύπο, υπό τον τίτλο «Η αλήθεια για τις αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος». Με την ανακοίνωση αυτή, η ΔΕΗ παραδέχεται ότι:

  • Λόγω των υφιστάμενων τιμών «κανένας ιδιώτης δεν έχει μπει στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».
  • Οι αυξήσεις είναι «πολύ μεγάλες».
  • Οι αυξήσεις θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό.
  • Οι αυξήσεις θα επηρεάσουν το κόστος των προϊόντων.
  • Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας μειώνουν την κερδοφορία της ΔΕΗ.

Με την ίδια ανακοίνωση, η ΔΕΗ επιχειρηματολογεί ως ο οποιοσδήποτε ιδιώτης παραγωγός. Δηλώνει ότι οι αυξήσεις είναι «οι μικρότερες δυνατές και δεν καλύπτουν τα κόστη παραγωγής, μεταφοράς, διανομής και διάθεσης του ηλεκτρικού ρεύματος» και ότι ο μη «εξορθολογισμός» των τιμολογίων δε θα επιτρέψει επενδύσεις από τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες. Ολα αυτά δεν εξηγούν πώς γίνεται να έχει τους πρώτους 9 μήνες του 2007 καθαρά κέρδη 60 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, δεν εξηγούν γιατί η ΔΕΗ εμφανίζεται υπέρ της ανάπτυξης του ανταγωνισμού, αντί να «απολαύσει» την πρωτοκαθεδρία της, προσφέροντας απερίσπαστη ηλεκτρική ενέργεια στον ελληνικό λαό. Η απάντηση είναι απλή: Επειδή μόνο με αύξηση των τιμολογίων - στο όνομα του ανταγωνισμού - μπορούν οι ιδιώτες παραγωγοί και οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι της ΔΕΗ να αποκομίσουν υπερκέρδη.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ προσπαθεί να μειώσει τη σημασία των αυξήσεων και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αναφέροντας επίσης ότι:

  • Οι επιδράσεις στον πληθωρισμό θα είναι ...«ανεπαίσθητες».
  • Αλλες χώρες έχουν ακριβότερα τιμολόγια και οι κάτοικοί τους χαμηλότερο εισόδημα (αλλά δεν έχουν τα ελληνικά κοιτάσματα λιγνίτη και την αντίστοιχη υδροηλεκτρική παραγωγή).
  • Η μέση επίπτωση στο κόστος των πωληθέντων προϊόντων των ενεργοβόρων βιομηχανιών θα είναι κάτω του 1% (η οποία όμως θα αθροιστεί με άλλες επιβαρύνσεις σε ένα δυσβάσταχτο σύνολο).
  • Απαιτούνται παραγωγικές επενδύσεις που δεν μπορούν να γίνουν χωρίς αύξηση τιμολογίων (προκειμένου να αυξηθούν και τα κέρδη των μεγαλομετόχων, αντί να διοχετευτούν σε επενδύσεις, όπως γινόταν παλαιότερα).

Τέλος, παρατίθενται υποβαθμισμένες, μέσες επιβαρύνσεις, ανά κατηγορία τιμολογίων, για λόγους εντυπώσεων και ζητείται... κατανόηση!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ